rss
Friss kutatás szerint a magyarok több mint fele szenved olyan egészségügyi problémáktól, amelyekért a természetes fényt nélkülöző és rossz klímájú otthonok a felelősek

Friss kutatás szerint a magyarok több mint fele szenved olyan egészségügyi problémáktól, amelyekért a természetes fényt nélkülöző és rossz klímájú otthonok a felelősek

A VELUX Cégcsoport és a németországi Humboldt Egyetem 2016-os Egészséges Otthon Barométer felmérése  szerint párhuzam vonható a fénytelen, nem megfelelő belső klímájú otthonok és a fáradékonyság, illetve a legyengült immunrendszer között. A 14 európai országra kiterjedő kutatás öt pontban fogalmazta meg az egészségtelen otthonok legfőbb ismérveit, az eredmények pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az építőiparnak, és a politikai döntéshozóknak a jövőben együtt kell dolgozniuk az emberek jóléte és az egészségügyi problémák miatti gazdasági veszteségek csökkentése érdekében.

Kulcsinformációk

 • Párás ablakok, mesterséges világítás iránti igény már napközben, állott levegő, télen hideg, nyáron pedig túlmelegedő helyiségek, levegőtlenség – az idei, 14 ezer európai lakost vizsgáló Egészséges Otthon Barométer felmérés eredményei szerint ezek a jelenségek sok európai háztartásban megfigyelhetők.
 • A felmérés rámutatott arra, hogy az akkut egészségügyi problémák a rossz klímájú, napfényt nélkülöző otthonra vezethetők vissza: a magyarok 15%-a érzi az átlagnál betegebbnek magát, 25% panaszkodik gyakori fáradékonyságra, 60% pedig folyamatosan kiújuló torokfájástól és nátha-szerű tünetektől szenved. Hasonló problémákról számoltak be a kutatásban résztvevő 13 másik ország lakosai is.
 • Ezek a tünetek nem csak az életminőséget rontják, de hatással vannak az adott ország gazdasági eredményességére is: a néhány napos kieséssel járó megbetegedések átlagosan a munkanapok 20%-át teszik ki Európában, évente több milliárd eurós kiesést okozva a kontinensen – beleértve a humánerő költséget, az orvosi kezelés anyagi vonzatát.
 • A tanulmány szerint az európaiak számára a megfelelő belső klíma, az alvás minősége, a friss levegő, a napfény és a megfelelő páratartalom is az otthonnal kapcsolatos elégedettség legfontosabb összetevői közé tartoznak.
 • Az egészségesebb otthon megteremtéséhez nincs szükség hatalmas átalakításokra, ugyanis néhány egyszerű változtatással is jelentős eredmények érhetőek el.
 • A zavartalan alvás elsődleges feltétele viszont a teljes sötétség, amelyhez elegendő fényzáró rolók vagy redőnyök felszerelése, a megfelelő klíma megtartásához az automatikus hőszabályozás (termosztát), a redőnyök és a beépített szellőző rendszerek installálása szükséges.
 • A kutatás szerint a magyar válaszadók 16%-ánál problémát okoz a szellőztetés, amelynek hiánya – penész kialakulásának veszélyével – megkétszerezi a megbetegedések valószínűségét. Ezek megelőzésében segíthetnek az új ablakok is, amelyek akár zárt állapotban is biztosítják a helyiségek levegőzését, míg a fáradékonyság ellen fontos természetesen beáramló napfény mennyisége új ablakokkal és fénycsatornákkal könnyen növelhető.
 • A helyiségek tágasabbnak tűnnek, illetve kevesebb mesterséges világításra lesz szükség akkor, ha nagy bevilágító felületeket alakítunk ki: a tetősíkablakokat úgy kell beépíteni, hogy jó kilátást biztosítsanak a szobákból, és úgy kell elhelyezni őket, hogy ne akadályozzák a későbbi falmozgatások lehetőségét.

Eredeti közlemény

Friss kutatás szerint a magyarok több mint fele szenved olyan egészségügyi problémáktól, amelyekért a természetes fényt nélkülöző és rossz klímájú otthonok a felelősek

Egészséges Otthon Barométer 2016

Healthy Home Barometer Full Report 2016 (angol nyelven)

Háttérinformációk

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése immár 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok, moduláris felülvilágítók, árnyékolók, redőnyök, beépítőtermékek és intelligens vezérlőegységek széles skáláját fedi le. Minden terméke segít a munkához, tanuláshoz, játékhoz és pihenéshez szükséges, egészséges és fenntartható beltéri klíma biztosításában. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési, illetve gyártó vállalattal. Megközelítően 9500 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család tulajdonában van. További részletek: www.VELUX.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr