rss
6. VELUX Természetes Fény Szimpózium: Természetes fény az építészetben az egészségért és a boldogságért

6. VELUX Természetes Fény Szimpózium: Természetes fény az építészetben az egészségért és a boldogságért

A szeptember 2-3-án, 350 résztvevővel Londonban tartott 6. VELUX Természetes Fény Szimpóziumon számos új ötlettel, eszközzel és módszerrel ismerkedhettek meg kutatók, építészek, mérnökök és más építőipari szakemberek. Megvitatták azokat a lehetőségeket, amelyekkel a tervezett épületekben a lakók boldogabban és egészségesebben élhetnek a természetes fény optimális jelenlétének segítségével.

Kulcsinformációk

  • A 2015. évi Természetes Fény Szimpózium nyitóbeszédében Koen Steemers, a Cambridge-i Egyetem professzora egy új fogalomról, a “serkentő” építészetről beszélt, amely szerint az épületeket úgy kell megalkotni, hogy azok aktívan ösztönözzék az embereket a kapcsolatteremtésre, a tevékeny életvitelre és a folyamatos tanulásra az egészségesebb és boldogabb életért.
  • Christoph Reinhart, az MIT Sustainable Design Lab (Fenntartható Tervezési Laboratórium) munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetes fény az eddig gondoltnál is nagyobb jelentőséggel bír az épített környezetben, mivel a változás, az egészség és a boldogság egyik fő forrásaként szolgál az egyre sűrűbben lakott városi környezetben.
  • A fény gyógyír, jótékony változásokat indít el a szervezetben: Deborah Burnett, az amerikai Benya Burnett munkatársa előadásában szót emelt a tervezők és az orvosok közötti szorosabb együttműködés mellett azért, hogy a javasolt világítási megoldások valóban kedvező hatást gyakoroljanak az emberi egészségre. A szimpózium résztvevői főként azt vizsgálták, hogyan gyorsíthatja meg a természetes fény a kórházi lábadozást, és fokozhatja az iskolások tanulási képességét.
  • Marc Fontoynont a természetes fényre vonatkozó új európai szabvány tervezetét mutatta be, amelyet hamarosan nyilvános konzultációra bocsátanak. A szabványban ajánlásokat fogalmaztak meg a természetes fény minimális szintje és a kilátás biztosítására, a napfényellátottságra és a vakító fénnyel szembeni védelemre vonatkozóan. További érdekességek a http://thedaylightsite.com/ honlapon találhatók.

Eredeti közlemény

6. VELUX Természetes Fény Szimpózium: Természetes fény az építészetben az egészségért és a boldogságért

Idézetek

Koen Steemers, a Cambridge-i Egyetem professzora:

„Tervezőként a szellemi jóllét megteremtésére kell összpontosítanunk az épületek megalkotásakor. Ebben döntő szerepet játszik a természetes fény.”

Michael K. Rasmussen, a VELUX Cégcsoport marketingigazgatója.:

„A természetes fény kutatása egyre komolyabb eredményeket hoz. A szimpóziumon is bebizonyosodott, hogy a felgyülemlett temérdek információ és tudás hasznosításával olyan új megoldásokat alkothatunk meg, amelyek ötvözik a hagyományos tervezési módszerek erényeit a modern technológiával, hogy egészségesebben és boldogabban élhessünk az épített környezetben.”

Deborah Burnett, az amerikai Benya Burnett munkatársa:

„A fény gyógyír, jótékony változásokat indít el az emberi szervezetben. Befolyásolja a pulzusszámot, a vérnyomást, az immunrendszert, az anyagcserét és a hangulatot. Tervezőként azt hihetjük, hogy munkánkkal az egészség megóvását szolgáljuk, mindazonáltal a tényekre nagyobb hangsúlyt fektetve és az orvoskutatókkal szorosan együttműködve kell dolgoznunk azon, hogy a megfelelő világítási megoldást tudjuk ajánlani.”

Bernard Paule, a svájci Estia munkatársa:

„Új módszereket kell kidolgoznunk a természetes világítási teljesítmény felmérésére, ehhez pedig az épület elhelyezkedését, tájolását és az évszakok jellemzőit együttesen kell figyelembe vennünk, és az információkat úgy kell tálalunk, hogy a politikai döntéshozók könnyen tudják értelmezni és használni őket.”

Fényképek

Háttérinformációk

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport már több mint 70 éve dolgozik azon, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen az embereknek a világ minden táján azáltal, hogy természetes fényt és friss levegőt viszünk otthonukba a tetőn keresztül. Termékkínálatunk tetőtéri ablakokból és moduláris felülvilágítókból, valamint különféle díszítő és árnyékoló termékekből, redőnyökből, beépítő termékekből és intelligens otthonvezérlő megoldásokból áll. Termékeinkkel egészséges és fenntartható beltéri klíma alakítható ki munkához és tanuláshoz, valamint játékhoz és szórakozáshoz egyaránt. A világ minden táján jelen vagyunk: több mint 40 országban mintegy 10 000 alkalmazottunk vesz részt termékeink gyártásában és értékesítésében. A VELUX Cégcsoport tulajdonosa, a VKR Holding A/S egy teljes mértékben alapítványi és családi tulajdonban lévő részvénytársaság. További információkért keresse fel honlapunkat: www.velux.com

A 2015. évi Természetes Fény Szimpóziumról

A 6. VELUX Természetes Fény Szimpózium a londoni Tobacco Dockban került megrendezésre 2015. szeptember 2-án és 3-án.

A hatodik szimpózium témája „a természetes fény mint a változást előmozdító tényező” volt. A résztvevők főként a nap 24 órájában nyüzsgő mai társadalom előtt álló kihívásokkal foglalkoztak.

35 kutató és tudós számolt be a legújabb ismeretekről a szimpóziumon. A felszólalók teljes jegyzéke a daylightsite.com honlapon olvasható.

A rendezvényen kutatók, szakemberek, oktatók, jogszabályalkotók, a média képviselői, valamint a természetes fénnyel kapcsolatos kutatások és tervezés területén tevékenykedő más érintettek vesznek részt.

A 6. VELUX Természetes Fény Szimpózium részét képezi a fény nemzetközi évéhez kapcsolódó programsorozatnak. A fény nemzetközi évét az ENSZ közgyűlése hirdette meg, célja pedig az emberek figyelmének felhívása arra, hogyan segíti elő a fény a fenntartható fejlődést és olyan megoldások kidolgozását, amelyek választ adnak az energiával, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatos globális kihívásokra. A VELUX Cégcsoport a fény nemzetközi évének egyik szponzora.

A korábbi, 2005-ös budapesti, 2007-es bilbaói, 2009-es rotterdami, 2011-es lausanne-i és 2013-as koppenhágai Természetes Fény Szimpóziumok szilárd alapot teremtettek. Különböző tudományterületek képviselőit hozták össze, akiknek egyébként ritkán van alkalmuk konferencián találkozni.

A szimpózium mára a természetes fénnyel foglalkozó kutatók, gyakorlati szakemberek és a politikai döntéshozók nemzetközileg elismert találkozóhelyévé lépett elő.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr