rss
Értékbecsléssel és energiatanúsítvánnyal kapcsolatos gyakorlati tanácsok tetőtér-beépítést tervezőknek

Értékbecsléssel és energiatanúsítvánnyal kapcsolatos gyakorlati tanácsok tetőtér-beépítést tervezőknek

Megkezdődött a VELUX Padlásból Tetőtér pályázat nyertesénél a tetőtér-beépítés előkészítése, amelynek első lépcsője a családi ház energiatanúsítványának elkészítése és értékbecslése volt. A most kapott eredmények lehetővé teszik a kiindulási és a projekt megvalósulását követő állapot összehasonlítását, amellyel kimutatható, hogy a tetőtér lakhatóvá tétele milyen mértékben járult hozzá az épület energetikai tulajdonságainak és értékének javulásához. A pályázatot kiíró VELUX Magyarország Kft. szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy az energiatanúsítványon nem érdemes spórolni, mert a megfelelő adatok birtokában elejét vehetjük számos kellemetlenségnek, és hogy a tetőtér beépítés kiváló alternatíva lehet a hely szűkével küzdők számára.

Kulcsinformációk

  • Már a tervezés megkezdése előtt érdemes hőkamerás vizsgálatot végezni a lakásban, amellyel a tető légtömörsége és az esetleges részszigetelési hiányosságok is kimutathatóak. Egyedül ezzel a vizsgálati módszerrel lehet a hőszigetelést feltérképezni a zárt szerkezetekben, a falak szigetelésénél, az áthidalóknál, a betonkoszorúknál és a pilléreknél. Ezen információk ismeretében a felújítás során elkerülhető a későbbi penészedés, a páralecsapódás, továbbá pontosan behatárolható a várható hőveszteség helye és mértéke.
  • A kellő körültekintéssel, kiváló anyagokkal végzett szigetelési munkák és a korszerű technológiával készült tetősíkablakok beépítése 2-3 kategória energiahatékonyság-javulást eredményezhet, amennyiben az építők szigorúan betartják a technológiai utasításokat. Az ingatlanon végzett felújítások (homlokzat szigetelése, vízszigetelés, belső burkolatok cseréje, festés) ugyancsak növelik az ingatlan értékét.
  • Egy felújított, jó állapotú ingatlan értéknövekedésének eléréséhez érdemes tetőtér-bővítésen gondolkozni, ha az építészeti előírások szerint a hasznos terület növelését a földszinti alapterület bővítésével nem lehetséges megoldani, és a tető hajlásszöge megfelelő a tetőtér-beépítéséhez. Ennek a folyamatnak további előnye, hogy az átalakítás a lehető legkisebb mértékben módosítja az épület megjelenését.
  • Fontos azonban tudni, hogy egy ingatlan értéknövekedésének megítéléshez több tényezőt is figyelembe kell venni, ilyen az aktuális piaci érdeklődés, amely kihat az ingatlanárak alakulására, illetve az amortizáció mértéke. A tetőtér-beépítéssel járó értéknövekedés megállapításakor is éppen ezért hasonló szempontok árnyalják majd a képet.

Eredeti közlemény

Értékbecsléssel és energiatanúsítvánnyal kapcsolatos gyakorlati tanácsok tetőtér-beépítést tervezőknek

Idézetek

Ott Ádám, az energetikai felmérés készítője, a tanusitunk.hu üzemeltetője:

“Ha a tulajdonos a tetőtér-beépítéssel energetikai minőségjavulást szeretne elérni, akkor már a tervezés megkezdése előtt érdemes hőkamerás vizsgálatot végezni a lakásban.”

„Ha egy tetőtérrel bővülő ház tulajdonosa magasabb hőtechnikai energiaosztályba való sorolást akar elérni, akkor a födém szigetelése a legfontosabb, mégpedig szálas hőszigetelő anyaggal. A tetőtér kialakításakor, a páratechnológiai jellemzők figyelembe vételével, a héjazat alá és a szarufák közé 20-25 cm vastag ásványgyapot szigetelésre van szükség. Emellett kiemelten fontos, hogy jó minőségű tetősíkablakokat válasszon a tulajdonos.”

Leveleki Tünde, ingatlan értékelési szakértő:

„A mintaházunk felújított, jó állapotú. Az értéknövekedés eléréséhez én is azt javasoltam volna, hogy bővítésen gondolkozzanak, hiszen az épület leggyengébb pontja az alaprajzi elrendezése. Két vagy háromgyermekes családok számára két hálószoba nem elegendő, az épület alaprajzi adottságai pedig nem teszik lehetővé újabb hálószoba kialakítását.”

Fényképek

Háttérinformációk

A VELUX Magyarország Kft-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon – a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

www.VELUX.hu


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr