rss
14.500 napelemes lámpa afrikai országoknak a Natural Light nemzetközi formatervezési pályázat nyerteseitől

14.500 napelemes lámpa afrikai országoknak a Natural Light nemzetközi formatervezési pályázat nyerteseitől

65 országból összesen 172 napelemes lámpatervet adtak le dizájner hallgatók a Natural Light nemzetközi formatervezési pályázaton. A versenyt a Mariana Arando és Luca Fondello alkotta páros nyerte, akik mindketten a Buenos Aires-i Egyetem ipari tervező szakának diákjai. A nyertes pályázat alapján a Natural Light napelemes lámpa hamarosan sorozatgyártásba kerül. A forgalmazás jövőre kezdődik meg három, elektromos hálózatot nélkülöző afrikai országban.

Kulcsinformációk

  • A VELUX Cégcsoport és a Little Sun tavaly hirdette meg a Natural Light nemzetközi formatervezési pályázatot, melyre dizájner hallgatók pályázhattak a világ minden részéről. A pályázók feladata az volt, hogy tiszta, megbízható és megfizethető világítást juttassanak a világ elektromos áramot nélkülöző területein élő mintegy 1,2 milliárd ember számára.
  • A zsűri szavazásának eredményeként a nyertes a Buenos Aires-i Egyetem ipari tervező szakának két diákja által megálmodott lámpa lett. A zsűri tagjait lenyűgözte a nyertes pályamű mögött meghúzódó kreativitás, találékonyság és figyelmesség.
  • A VELUX Cégcsoport fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nyertes lámpa 14.500 példányban kerül legyártásra. A forgalmazást a Plan International nevű civil szervezet végzi Zimbabwéban, Zambiában és Szenegálban. A helyi közösségek bevonásával zajló program célja az, hogy fenntartható, napenergiával működő világítási megoldást biztosítson az elektromos hálózatot nélkülöző területeken élők számára.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Eredeti közlemény

14.500 napelemes lámpa afrikai országoknak a Natural Light nemzetközi formatervezési pályázat nyerteseitől

A nyertes pályamunka

Idézet

Mariana Arando és Luca Fondello, a pályázat nyertesei:

“Nagy izgatottsággal fogadtuk, hogy mi nyertük meg a Natural Light dizájnpályázatot. Egy ilyen díj mindkettőnk karrierje szempontjából óriási lehetőségeket rejt. Alig várjuk, hogy az általunk tervezett Natural Light napelemes lámpa ténylegesen gyártásba kerüljön, és betöltse a neki szánt funkciót. Munkánkban leginkább az a gondolat inspirált bennünket, hogy olyan embereken segíthetünk, akik elektromos áramot nélkülöző térségekben élnek. Szintén öröm, hogy a lámpánkból 14.500 darab készül majd, amelyek egytől egyig afrikai családok életét fogják megkönnyíteni”.

Olafur Eliasson képzőművész, a Little Sun alapítója és a Natural Light pályázat zsűrijének elnöke:

„Világosságot nyújtani többet jelent, mint pusztán kielégíteni egy funkcionális szükségletet. Ehhez ugyanis át kell látni az energia és az ember törekvései közötti kapcsolatot, ismerni kell a boldogság iránti vágyunkat, ami mindannyiunkat jellemez. Komoly meggyőződésem, hogy a dizájn e két ismérvét egyként kell kezelni. A nyertes dizájnban ez maradéktalanul teljesül, sőt, használatával érezni, hogy energiát tartunk kezünkben, amellyel eddig lehetetlen dolgok válnak elérhetővé. Ez a pályamű érdemi javulást hozhat használói életében”.

Michael K. Rasmussen, a VELUX Cégcsoport marketing igazgatója:

„A VELUX Cégcsoport mintavállalati célkitűzésének részeként elkötelezetten törekszünk arra, hogy világítási megoldásokat biztosítsunk Afrika olyan területein, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram – és ezáltal társadalmi szempontból hasznos tevékenységet végezzünk. Vállalatunk a napfénnyel kapcsolatos ismereteinkre épül, szakértelmünket igyekszünk úgy felhasználni, hogy azzal a lehető legnagyobb hatást érjük el. Fennállásunk 75. évfordulóján örömmel finanszírozzuk a 14 500 db megfizethető és fenntartható napelemes lámpa gyártását, amelyet Afrika különböző régióiba juttatunk el. A nyertes pályamű nem csupán esztétikailag tökéletes, de tudatosan kigondolt, így biztosak vagyunk benne, hogy nagy hasznát veszik majd”.

Fényképek

Videó

Háttérinformációk

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót és távvezérlő elemeket gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

A Little Sun-ról

A Little Sun szociális vállalkozás és globális projekt, amelyet a világhírű művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapítottak, hogy tiszta, megbízható és megfizethető világításhoz jusson a világ elektromos áramot nélkülöző területein élő 1,2 milliárd ember. A projekt első terméke, a Little Sun napelemes LED lámpa, amely világszerte elérhető. A megfelelő áramhálózattal rendelkező országokban megvásárolt lámpákkal a vevők hozzájárulnak ahhoz, hogy az elektromos áramot nélkülöző térségekben elérhető áron jussanak hozzá az emberek ezekhez a lámpákhoz, és hogy lecserélhessék mérgező, drága üzemanyag-alapú világításukat, például a petróleumlámpát. A Little Sun amellett, hogy a fenntartható világítás igényével foglalkozik, az áramellátás területén kívül eső közösségeket is segíti: helyi vállalkozókkal dolgozik együtt, és ezáltal új munkahelyeket teremt és helyi nyereséghez segíti őket. A projekt hivatalosan 2012 júliusában indult. Azóta több mint 200.000 Little Sun lámpát adtak el világszerte, ezek több mint felét hátrányos helyzetű térségekben.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr