rss
Negyedével csökkent a tehergépkocsi-balesetek száma a digitális tachográf kötelezővé tételét követően

Negyedével csökkent a tehergépkocsi-balesetek száma a digitális tachográf kötelezővé tételét követően

Közel 25%-kal kevesebb közúti balesetet okoztak a tehergépjárművek, mióta az Európai Unió 2006-ban kötelezővé tette a sofőrök vezetéssel és pihenéssel töltött idejét rögzítő digitális tachográfok használatát. A WebEye International szakértői szerint az előírások betartását segítő telematikai eszközök használatával tovább javítható a közlekedésbiztonság az utakon.

Kulcsinformációk

 • A közúti áruszállításhoz kapcsolódó túlvezetés visszafogása és a törvényben szabályozott pihenőidő betartásának biztosítása érdekében 2006 óta az Európai Unió rendeletben írja elő a sofőrök vezetési idejét rögzítő digitális tachográf használatát a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek számára.
 • Az 561/2006EK rendelet bevezetése előtt az Európai Unió területén a tehergépjárművek által okozott közúti balesetek száma évről évre emelkedett. A szabályozás életbelépését követően ez a negatív trend megfordult: az Európai Bizottság adatai alapján 2006 óta jelentősen, közel 25%-kal csökkent az ilyen jellegű káresemények száma.
 • A jogszabályi előírásoknak megfelelően a tachográfhoz tartozó sofőrkártya adatokat 28 naponta, a tachográf memóriaadatok pedig 90 naponta kell letölteni, ehhez a járművezetőknek felesleges utakat kell megtenniük, sok esetben rakomány nélkül, ezek a kitérők jelentős üzemanyagköltséggel, a járműkapacitás csökkenésével és a környezetet terhelő károsanyag-kibocsátással járnak.
 • Az eTachographnak köszönhetően lehetővé vált a sofőrkártyán, illetve a tachográfban tárolt adatok távoli letöltése Európa bármely pontjáról, emellett a fuvarozó vállalatok bármikor információt kaphatnak a sofőrök hátralévő vezetési és pihenőidejéről, illetve a rendszer azonnali riasztást küld a megengedett vezetési idő túllépéséről. Ennek köszönhetően megelőzhetővé váltak a túlvezetés miatt bekövetkezett balesetek, és ez igazolhatóan hozzájárult a közlekedésbiztonság javításához.
 • A hazai utakon bekövetkezett balesetek harmadát, mintegy 33%-át a gyorshajtás okozza az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának legfrissebb jelentése szerint.
 • A gyorshajtásból eredő balesetek visszafogásában segítséget nyújtanak a WebEye megoldásai. A rendszer használatával a fuvarozó vállalatok vezetői automatikus riasztásokat állíthatnak be a sebességhatár átlépése esetére, ami lehetővé teszi az azonnali közbeavatkozást, ezáltal is csökkentve az esetleges balesetek és bírságok számát.

Eredeti sajtóközlemény

Negyedével csökkent a tehergépkocsi-balesetek száma a digitális tachográf kötelezővé tételét követően

Idézet

Nagybalyi Nándor, a WebEye International értékesítési és marketing igazgatója

„A digitális tachográf használatát előíró rendelet bevezetése igazoltan hozzájárult a közlekedésbiztonság javításához. Ahhoz, hogy a fuvarozó vállalatok maradéktalanul, de a kiadások jelentős növelése nélkül teljesíteni tudják az uniós előírásokat, mára már elengedhetetlen a korszerű telematikai megoldások használata.”

Kép

Nagybalyi Nándor, a WebEye International értékesítési és marketing igazgatója

Kapcsolódó tartalmak

A WebEye Magyarország honlapja

A Lambda-Com vállalatcsoport honlapja

Céginformáció

WebEye International Kft.
A WebEye International Kft. az Európa 14 országában jelen lévő, 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai (Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. A WebEye International a vállalatcsoport termékeinek értékesítését és ügyféltámogatását végzi 14 országban.
Bővebb információ:
http://hu.webeye.eu/


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr