rss
Napenergiával működő lámpákat juttat el Afrika elmaradottabb régióiba a VELUX Cégcsoport és a Plan International

Napenergiával működő lámpákat juttat el Afrika elmaradottabb régióiba a VELUX Cégcsoport és a Plan International

A VELUX Cégcsoport és a Little Sun társadalmi vállalkozás bejelentette, hogy a Plan International civil szervezettel együttműködve megkezdik a Natural Light napelemes lámpa forgalmazását három afrikai országban: Zimbabwéban, Zambiában és Szenegálban. A helyi közösségek bevonásával zajló program célja az, hogy fenntartható, napenergiával működő világítási megoldást biztosítson az elektromos hálózatot nélkülöző területeken élők számára.

Kulcsinformációk

  • A VELUX Cégcsoport és a Little Sun tavaly hirdette meg a Natural Light nemzetközi formatervezési pályázatot, melyre dizájner hallgatók pályázhattak a világ minden részéről. A pályázók feladata az volt, hogy napelemes lámpát tervezzenek a legszegényebb régiók lakói számára.
  • A nyertes pályázat alapján a VELUX Cégcsoport finanszírozásában a lámpából 14 500 darab készül. A forgalmazást a Plan International végzi majd Zimbabwéban, Zambiában és Szenegálban 2015 végén és 2016 elején.
  • A forgalmazási modell leginkább egy mikrohitelhez hasonlítható: a vállalkozók először ingyen kapnak egy szállítmány Natural Light lámpát, a lámpák értékesítéséből származó bevétel az ő nyereségük, amelyet további lámpák vásárlására használhatnak fel, így téve önfenntartóvá vállalkozásukat.
  • A projekt a helyi vállalkozókkal együttműködve javíthat az elektromos áram nélkül élő közösségek létkörülményein, hiszen a napelemes lámpa fenntartható világítási megoldást, az üzleti modell pedig profitot biztosít számukra.

Eredeti közlemény

Napenergiával működő lámpákat juttat el Afrika elmaradottabb régióiba a VELUX Cégcsoport és a Plan International

Idézet

Olafur Eliasson művész, a Little Sun alapítója és a zsűri elnöke:

“Nagyon sokszínű volt a mezőny, egészen különböző megközelítésekkel és megoldásokkal találkoztunk. A pályázat láthatóan megmozgatta a fiatalokat, ami optimizmussal tölt el azzal kapcsolatban, hogy a következő generáció fogékony lesz a napenergiában rejlő lehetőségekre.”

„A VELUX Cégcsoport mindig elkötelezetten törekedett arra, hogy új megoldásokat kínáljon a világnak a természetes fény és a friss levegő biztosítására, és társadalmi szempontból hasznos tevékenységet végezzen. Üzleti vállalkozásunk a természetes fénnyel kapcsolatos ismereteinkre épül, és szakértelmünket igyekszünk úgy felhasználni, hogy a lehető legnagyobb hatást érjük el. Ezért vállalatunk fennállásának 75. évfordulója alkalmából szeretnénk nagyobb hangsúlyt helyezni arra, hogy fenntartható, megbízható és megfizethető világítási megoldást juttassunk el Afrika olyan területeire, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram. A Plan International szervezettel kialakított partneri kapcsolat ideális lehetőség erre. Tapasztalt civil partnerünk, a Plan forgalmazza majd a nyertes pályázat alapján legyártott lámpákat azokon a területeken, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.”

Gwen Wisti, a Plan International Denmark ügyvezető igazgatója:

„Nagyon örülünk, hogy a VELUX Cégcsoport a Plan tevékenységének támogatása mellett döntött, melynek célja az, hogy kitörési lehetőséget nyújtson a szenegáli, zimbabwei és zambiai fiatalok számára. A kiskereskedők a program segítségével egyrészt jövedelemre tehetnek szert, másrészt tiszta világítási lehetőséget biztosíthatnak közösségük tagjai számára.”

„A VELUX Cégcsoport nagyvonalú hozzájárulásának köszönhetően a Plan még több fiatal számára kínálhat lehetőséget arra, hogy új készségeket sajátítsanak el és javítsanak életkörülményeiken. A napelemmel működő lámpák nagy segítséget jelentenek azon közösségek számára, amelyek olyan régióban élnek, ahol nincs elektromos áram. Ezekben az országokban, ahol a munkanélküliségi ráta 60 százalék fölött van, a program résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy a saját lábukra álljanak. A program ugyanakkor a Little Sun küldetésével is összhangban van, ami nem más, mint tiszta, megfizethető és megbízható világítási megoldások biztosítása mindenkinek, fenntartható módon.”

Frederik Ottesen, a Little Sun alapítója:

„Örömmel jelentjük be partneri együttműködésünket, melynek keretében a Plan forgalmazza majd a Natural Light nemzetközi formatervezési pályázat győztes pályaműve alapján legyártott napelemes lámpát. Hiszünk abban, hogy a helyi vállalkozókkal együttműködve nagy hatással lehetünk az elektromos áram nélkül élő közösségek életére, hiszen a napelemes lámpa fenntartható világítási megoldást, az üzleti modell pedig profitot biztosít számukra.”

Fényképek

Háttérinformációk

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

A Little Sun-ról

A Little Sun szociális vállalkozás és globális projekt, amelyet a világhírű művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapítottak, hogy tiszta, megbízható és megfizethető világításhoz jusson a világ elektromos áramot nélkülöző területein élő 1,2 milliárd ember. A projekt első terméke, a Little Sun napelemes LED lámpa, amely világszerte elérhető. A megfelelő áramhálózattal rendelkező országokban megvásárolt lámpákkal a vevők hozzájárulnak ahhoz, hogy az elektromos áramot nélkülöző térségekben elérhető áron jussanak hozzá az emberek ezekhez a lámpákhoz, és hogy lecserélhessék mérgező, drága üzemanyag-alapú világításukat, például a petróleumlámpát. A Little Sun amellett, hogy a fenntartható világítás igényével foglalkozik, az áramellátás területén kívül eső közösségeket is segíti: helyi vállalkozókkal dolgozik együtt, és ezáltal új munkahelyeket teremt és helyi nyereséghez segíti őket. A projekt hivatalosan 2012 júliusában indult. Azóta több mint 200.000 Little Sun lámpát adtak el világszerte, ezek több mint felét hátrányos helyzetű térségekben.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr