rss
Öt tipp autósoknak az ideális téli túlélőcsomag összeállításához

Öt tipp autósoknak az ideális téli túlélőcsomag összeállításához

Egy váratlan havazás vagy ónos eső akár órákig is feltartóztathatja az autósokat. A befagyott zár vagy egy utunkat álló hótorlasz jobb esetben csak kisebb kellemetlenséget okoz, ha azonban a jármű lakott területtől távol akad el, megfelelő segítség hiányában akár a sofőr és az utasok élete is veszélybe kerülhet. A problémák elkerülése érdekében a LUKOIL töltőállomásokat üzemeltető Normbenz Magyarország kútvezetői azt javasolják minden gépkocsi-vezetőnek, hogy állítsanak össze egy téli túlélőcsomagot arra az esetre, ha autójuk a hó és jég fogságába esne.

Kulcsinformációk

A LUKOIL kútvezetője szerint egy autós „túlélőcsomag” összeállításához az alábbi öt pontot érdemes alapul venni:

  • Télen a hosszabb utaknak érdemes teli tankkal nekivágni, amikor azonban fennáll a havazás veszélye, mindenképpen érdemes egy 5-10 literes kannában tartalék üzemanyagot is vinni magunkkal. Erre azért van szükség, mert ha egy helyben állunk, csak járó motor mellett működik a fűtés.
  • A táskánkban vagy a zsebünkben érdemes jégoldót tartani, így a fagy nem zárhat ki minket az autónkból. A csomagtartóban a jégkaparó és egy autómosó kefe vagy seprű szinte elengedhetetlen kellék a téli hónapokra, mert ezzel felgyorsíthatjuk az indulást a hidegebb napokon. Az indítókábel abban az esetben jöhet jól, ha a hideg téli időben lemerül az akkumulátor, és egy másik autós segítségére szorulunk.
  • Nagyobb havazás, illetve hegyi útvonalak esetén a hólánc elengedhetetlen, egyes területeken pedig kötelező tartozéka az autóknak ebben az időszakban. Előfordulhat, hogy a hóban elakad az autónk, ebben a helyzetben egy autós hólapát segíthet kijutni, míg egy szőnyeg vagy útszóró só tapadást ad az abroncsoknak.
  • Ha műszaki vagy forgalmi okokból elakadunk, mindenképpen jól jön, ha van nálunk egy elemlámpa, illetve egy extra láthatósági mellény utasunk számára. A mobiltelefon lemerülése gondot okozhat, ha segítségre lenne szükségünk, ezért célszerű akár szivargyújtóra köthető, akár hordozható töltőt tartani a kesztyűtartóban.
  • Sok autós ma sem tart vizet és élelmiszert a kocsijában, holott egy hosszabb kényszerpihenő során szükség lehet rá, főként, ha nincs lakott terület a környéken. Ilyen esetekre érdemes tartani az autóban néhány üveg ásványvizet, illetve gyors energiaforrásként csokoládét vagy müzliszeleteket. Hasonló okokból fontos, hogy elkerüljük a kihűlést, így egy takarót vagy meleg pulóvert is érdemes betenni a csomagtartónkba.

Eredeti közlemény

Öt tipp autósoknak az ideális téli túlélőcsomag összeállításához

Infografika

Idézetek

Kis Gergely, a Normbenz Magyarország Gyömrői úti LUKOIL töltőállomásának vezetője

A lehető legfontosabb a téli évszakban, hogy az autónk a várható körülményeknek megfelelő műszaki állapotban legyen. Ez viszont önmagában nem segít kivédeni minden lehetséges problémát, amellyel ebben az évszakban szembesülhetünk. Havazás vagy fagy esetén egy jól összeállított autós „túlélőcsomag” segítségével könnyebben kezelhetőek a leggyakrabban felmerülő nehézségek, de ami még fontosabb, hogy extrém helyzetekben ezek az eszközök akár életet is menthetnek!

Az elsősegély doboz ugyan már nem kötelező, de ennek ellenére mindenképpen érdemes magunkkal vinni egyet a csomagtartóban, aki pedig rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, az tartson benne néhány tartalék szemet szükség esetére. A vontatókötélről szintén nem szabad megfeledkezni, hiszen bizonyos esetekben akár autóstársainknak is szüksége lehet a segítségünkre.

Kapcsolódó tartalmak

A LUKOIL honlapja

A LUKOIL Facebook oldala


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr