rss
Változnak a veszélyes áruk szállítására vonatkozó európai előírások – mire kell ügyelni a fuvarozóknak?

Változnak a veszélyes áruk szállítására vonatkozó európai előírások – mire kell ügyelni a fuvarozóknak?

Bővül a veszélyes áruk köre 2015. január 1-jétől az európai szabályozás legújabb módosítása értelmében. Emiatt több fuvarozónak lesz szüksége a rakomány, illetve a szállítás környezeti feltételeinek folyamatos ellenőrzésére. A WebEye Magyarország tapasztalatai szerint a megfelelő riasztó berendezések alkalmazásával sok esetben megelőzhetőek a veszélyes árut szállító kamionok sérüléséből eredő katasztrófák, a környezetre és személyekre veszélyes anyagok szivárgásából fakadó káresemények.


Kulcsinformációk

 • A veszélyes áruk (tűz- és robbanásveszélyes, illetve egészségkárosító tulajdonsággal bíró anyagok) közúti szállítását az ADR nevű európai egyezmény szabályozza. Az előírások kétévente frissülnek, január 1-jétől húsz új tétellel bővült a veszélyes áruk köre.
 • Módosulnak a veszélyes rakományról a közlekedés többi résztvevőjét, illetve baj esetén a katasztrófavédelmi egységeket tájékoztató bárcákra vonatkozó előírások, továbbá cserélni kell a szállítás során esetlegesen bekövetkező baleset vagy más veszélyhelyzetre vonatkozó útmutatásokat tartalmazó írásbeli utasításokat.
 • Ömlesztett veszélyes áru január 1-jétől már csak az erre szolgáló, folyadéktömör konténerben szállítható, illetve ha ez nem biztosítható, akkor a konténert folyadéktömör és döfésálló béléssel, illetve folyadék-visszatartó eszközzel kell ellátni.
 • Veszélyes áru szállítása esetén fontos a rakomány helyzetének és aktuális állapotának nyomon követése és a környezeti feltételek folyamatos ellenőrzése, melyhez a WebEye Magyarország korszerű telematikai megoldásai nyújtanak segítséget, ezáltal a diszpécseri oldal egyből láthatja, ha eltérés mutatkozik az adatokban és baj esetén azonnal értesítheti a járművezetőt.
 • A veszélyes áruk nem megfelelő kezelése anyagi természetű károk okozásán túl akár súlyos természeti katasztrófához is vezethet, illetve emberéleteket is veszélyeztethet, ezért a járművezetőknek rendszeres oktatásokon és felkészítő tanfolyamokon kell részt venniük.
 • Fuvar megbízás kezelésénél fontos szerepe van az előzetes útvonaltervezés és a riasztási funkciók összekapcsolásának. Jó példa erre a veszélyes áruk fuvarozásakor nem használható útvonalak elkerülését segítő navigációs megoldás.

Eredeti sajtóközlemény

Változnak a veszélyes áruk szállítására vonatkozó európai előírások – mire kell ügyelni a fuvarozóknak?

Idézet

Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője

Az áruszállításban a veszélyes áruk kezelése az a terület, ahol talán a legfontosabb a jármű és a rakomány helyzetének és aktuális állapotának nyomon követése, illetve a környezeti feltételek folyamatos ellenőrzése. Az ilyen típusú szállítmányok esetén ugyanis problémát jelenthet a túlzott fény- és hőhatás, a páratartalom, a szivárgás, de akár a gépjármű rezgése is. Folyamatos telematikai felügyelet mellett viszont a diszpécseri oldal egyből láthatja, ha eltérés mutatkozik az adatokban, és baj esetén azonnal értesítheti a járművezetőt.

Ocsenász Attila, a Révész Trans Kft. ADR biztonsági tanácsadója

„Számos megbízás kezelésénél fontos szerepe van az előzetes útvonaltervezés és a riasztási funkciók összekapcsolásának. Jó példa erre a veszélyes áruk fuvarozásakor nem használható útvonalak elkerülését segítő navigációs megoldás. Az ADR–tagállamok hatóságai a területükön lévő alagutakra nézve kockázatbecslést végeztek. Ezektől a besorolásoktól függ, hogy az adott áruk szállíthatóak-e az egyes alagutakban, vagy sem, illetve milyen korlátozással. Ugyanez igaz több más, a hatóságok által kijelölt területre is. Az útvonaltervező programban automatikus riasztások állíthatóak be arra az esetre, ha a járművek érintenék ezeket a zónákat, így megelőzhetőek az esetleges szabálysértések és büntetések.”

Kép

Bagossy_Tamas_WebEye
Ocsenász Attila_Révész Group

Kapcsolódó tartalmak

A WebEye Magyarország honlapja

A Lambda-Com vállalatcsoport honlapja

Céginformáció

WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr