rss
A karácsonyi vásárlók mellett idén a csökkenő üzemanyagárak is fokozzák a közúti forgalmat

A karácsonyi vásárlók mellett idén a csökkenő üzemanyagárak is fokozzák a közúti forgalmat

A hároméves mélypontra süllyedt üzemanyagárak hatására idén decemberben várhatóan 18-20 százalékkal többen ülnek autóba a tavalyi évhez képest, de számos felújítás, építkezés is lassítja a haladást. Az ünnepek előtti időszakban így a megszokottnál is nagyobb forgalomra számíthatunk a WebEye Magyarország elemzése alapján. Tudatos útvonaltervezéssel viszont akár 30-40 százalékkal csökkenthető a menetidő a vállalat szakértői szerint.

Kulcsinformációk

 • A főváros forgalmát leginkább befolyásoló változás várhatóan a Széll Kálmán tér idén év végén kezdődő felújítása lesz. A budai fonódó villamoshálózat munkálatai várhatóan még 2015 harmadik negyedévéig lassítani fogják a forgalmat, a budaörsi úton lévő útszűkület és a Százlábú híd építése szintén fennakadásokat okozhat.
 • Az előző évek forgalmi adatai alapján a fővárosból a vidéki nagyvárosok irányába 10-15%-kal élénkebb forgalomra számíthatunk az M1 és M3 autópályákon december végéig, majd ez a tendencia január első hetének végén visszafordul a főváros irányába.
 • A személyautó forgalom növekedése leginkább a nagyobb bevásárlóközpontok körzetében várható, többek között az M1/M7, illetve az M5 kivezető szakaszán, a Szentlőrinci úti bevásárló övezetnél.
 • A felújítások és építkezések mellett az üzemanyagárak jelentős csökkenése is érzékelhető mértékben befolyásolja a forgalom alakulását, várhatóan azok is autóba szállnak majd, akik eddig a tömegközlekedést részesítették előnyben. Emiatt összességében megközelítőleg 18-20%-kal több járműre lehet számítani majd az utakon.
 • Az áruszállítással összefüggő forgalomnövekedés az év végi határidős megbízások miatt 20-25%-ra tehető, s ez jellemzően december 23-ig kitart. A legtöbb szolgáltató ezután beszünteti a nemzetközi szállításokat és korlátozottan vállal országhatáron belüli kiszállításokat és árufelvételt. Az áruszállítás teljes mértékben csak 2015. január 5. után indul újra.
 • Az útvonal tudatos, előzetes megtervezésével vagy útvonaltervezők használatával és a különböző forgalmi akadályok könnyen elkerülhetőek. Az autósok esetén átlagosan 15-20%-kal gyorsabb útvonalakat tervezhet meg egy ilyen alkalmazás, de az ünnepek előtti nagy forgalomban az elkerülő utak akár 30-40%-kal gyorsabb menetidőt jelenthetnek egy teljesen beállt főútvonalhoz képest.
 • Amennyiben autóval indulunk útnak, fokozottan ügyeljünk a havazásra, valamint a havas és ónos esőre. A rossz látási viszonyokban fontos a megfelelő sebesség és követési távolság megválasztása. Javasolt a téli gumi használta, amennyiben a hőmérséklet tartósan +7 Celsius fok alatt van.

Eredeti sajtóközlemény

A karácsonyi vásárlók mellett idén a csökkenő üzemanyagárak is fokozzák a közúti forgalmat

Idézet

Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője

“Az áruszállítással összefüggő forgalomnövekedés az év végi határidős megbízások miatt 20-25%-ra tehető, s ez jellemzően december 23-ig kitart. A legtöbb szolgáltató ezután beszünteti a nemzetközi szállításokat és korlátozottan vállal országhatáron belüli kiszállításokat és árufelvételt. Az áruszállítás teljes mértékben csak 2015. január 5. után indul újra.”

„Az autósok esetén átlagosan 15-20%-kal gyorsabb útvonalakat tervezhet meg egy ilyen alkalmazás, de az ünnepek előtti nagy forgalomban az elkerülő utak akár 30-40%-kal gyorsabb menetidőt jelenthetnek egy teljesen beállt főútvonalhoz képest.”

Kép

Bagossy Tamás

Kapcsolódó tartalmak

A WebEye Magyarország honlapja

A Lambda-Com vállalatcsoport honlapja

Céginformáció

WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr