rss
Fenntartható fényforrás afrikai otthonoknak

Fenntartható fényforrás afrikai otthonoknak

A VELUX Cégcsoport dizájnversenyének győztes szolárlámpáját 29.000 példányban fogják legyártani.

A VELUX Cégcsoport csaknem 75 éve dolgozik azon, hogy az ingyen rendelkezésre álló természetes napfénnyel javítsa az emberek lakó- és életkörülményeit. A vállalat a közelgő születésnapját páratlan kezdeményezéssel kívánja emlékezetessé tenni: a Little Sun társadalmi vállalkozással együttműködve nemzetközi versenyt hirdet dizájner hallgatók számára napelemes lámpa tervezésére. Célja, hogy olcsó, fenntartható fényforrást kínáljon a legelmaradottabb afrikai térségekben élőknek.

Kulcsinformációk

  • A VELUX Cégcsoport és a Little Sun társadalmi vállalkozás együtt hirdette meg nemzetközi dizájn pályázatát, Natural Light néven. A kiírás dizájner hallgatókat hív világszerte, hogy tervezzenek egyedi, napelemmel működő lámpákat, amelyek megfizethetők a legszegényebb régiók lakói számára.
  • A nyertes pályaműből 29.000 darabot gyárt le a VELUX Cégcsoport, és a Little Sun olyan afrikai térségekben értékesíti majd elérhető áron, ahol az embereknek nélkülözniük kell az elektromos áramot, vagy egészségre ártalmas világítóeszközöket használnak.
  • A regisztráció 2014. november 3-án indult, és a jelentkezők 2015. március 15-ig nyújthatják be a tervüket. A regisztráció és a pályázat menetéről a www.naturallight.org weboldalon kaphatnak részletes tájékoztatást az érdeklődők.
  • A két vállalat a Natural Light versennyel párhuzamosan nemzetközi fotópályázatot is hirdetett, amelyre a napfényt kreatív módon bemutató alkotásokat várnak; legyen szó egy tengerparti sétáról, vagy a harmatos falevek csillogásáról. A „Capture the Sun!” pályázaton részt vevőknek csupán egy fotót kell feltölteniük a www.naturallight.org oldalra. A 2015. március 15-ig havonta legtöbb szavazatot kapott három fotó készítője egy Little Sun napenergiával működő lámpával, valamint ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

Eredeti közlemény

Fenntartható fényforrás afrikai otthonoknak

Idézet

Michael K. Rasmussen, a VELUX Cégcsoport marketing igazgatója

„A dizájn szakos hallgatók a Natural Light pályázattal egyedülálló lehetőséget kapnak, hiszen az ötletből most kézzel fogható termék válhat. A nyertes tervezők számára fantasztikus nemzetközi bemutatkozási lehetőség. A legfontosabb mégis az, hogy fenntartható módon segíthetnek fényt juttatni azokba az otthonokba, ahol eddig csak a füstölgő petróleum-lámpák jelentették az egyetlen megoldást – ha ezt egyáltalán az ott lakók megengedhetik maguknak.”

Fényképek

Háttérinformációk

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

A Little Sun-ról

A Little Sun szociális vállalkozás és globális projekt, amelyet a világhírű művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapítottak, hogy tiszta, megbízható és megfizethető világításhoz jusson a világ elektromos áramot nélkülöző területein élő 1,2 millárd ember. A projekt első terméke, a Little Sun napelemes LED lámpa, amely világszerte elérhető. A megfelelő áramhálózattal rendelkező országokban megvásárolt lámpákkal a vevők hozzájárulnak ahhoz, hogy az elektromos áramot nélkülöző térségekben elérhető áron jussanak hozzá az emberek ezekhez a lámpákhoz, és hogy lecserélhessék mérgező, drága üzemanyag-alapú világításukat, például a petróleumlámpát. A Little Sun amellett, hogy a fenntartható világítás igényével foglalkozik, az áramellátás területén kívül eső közösségeket is segíti: helyi vállalkozókkal dolgozik együtt, és ezáltal új munkahelyeket teremt és helyi nyereséghez segíti őket. A projekt hivatalosan 2012 júliusában indult. Azóta több mint 200.000 Little Sun lámpát adtak el világszerte, ezek több mint felét hátrányos helyzetű térségekben.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr