rss
A globális felelősségvállalás új dimenzióit mutatták be a Nemzetközi VELUX Díj 2014 pályázói

A globális felelősségvállalás új dimenzióit mutatták be a Nemzetközi VELUX Díj 2014 pályázói

Három nyertest és további kilenc kiemelt projektet hirdettek ki a 2014. évi Nemzetközi VELUX Díj átadó ceremóniáján a bécsi Semperdepot-ban. Az első díjat a pekingi Tsinghua Egyetem négyfős csapata nyerte el, akik „Fény revitalizáció” című munkájukban mélyrehatóan tanulmányozták a természetes fény városi életben betöltött szerepét. A díjazottakat az 54 országból beérkezett 802 pályamű közül választotta ki a nemzetközi hírű szakemberekből álló zsűri.

Kulcsinformációk

 • A pályázatot kiíró VELUX Cégcsoport a felelősségvállalást és a konceptuális kísérletezést emelte ki a hallgatóik munkái kapcsán.
 • A pályázat állandó témáján belül – amely „A jövő fényforrása” – az első helyezett csapat újraértelmezte az élet és a természetes fény kapcsolatát. A hallgatók saját városukból, Pekingből indultak ki, amely mára a modern építészet kísérleti terepévé vált. Azokat az értékeket keresték, amelyeket érdemesnek tartanak megőrizni a jövő generációi számára, és tanulmányozták annak módját, hogy ezek az értékek miként egyeztethetők össze a modern élet elvárásaival.
 • A második helyezett pályaművet, A reggeli dicsfelhő című munkát a szöuli Hanyang Egyetem és Hongik Egyetem két hallgatója dolgozta ki, akik a Koreát kettészelő határ eltűnésén gondolkodtak el.
 • A szófiai Építőmérnöki és Geodéziai Egyetem csapatának harmadik helyezést elnyerő projektje a „Remény fénye” címet viseli, és célja, hogy reményt és fényt vigyen azon emberek millióinak életébe, akik világszerte menekülttáborokban kényszerülnek élni.
 • Az első három helyezett, pénzdíjban részesülő csapat mellett két különdíjas pályaművet is bejelentettek, mindkettőt Kínából. További hét csapat elismerő oklevélben részült, akik Kanadát, Olaszországot, Dániát, Bulgáriát és Kínát képviselték.
 • A nyertes projektek bemutatkozhatnak az Architectural Review-ben, továbbá minden pályamű megtekinthető a pályázat a weboldalán, az iva.velux.com oldalon.
 • A Nemzetközi VELUX Díj elmúlt tíz évéről számtalan érdekes információt tudhatnak meg az érdeklődők a VELUX Cégcsoport „Daylight & Architecture” című magazinjában, amely elérhető a da.velux.com oldalon, és letölthető az App Store-ból.

Eredeti közlemény

A globális felelősségvállalás új dimenziót mutatták be a Nemzetközi VELUX Díj 2014 pályázói

Idézetek

Craig Dykers, a zsűri elnöke

„Több projekt is tárgyalja, hogyan befolyásolhatja a fény a fennálló politikai helyzetet; a fiatal építészek összekapcsolták a funkcionalitást azokkal a hatásokkal, amelyeket hagyományosan a fénynek tulajdonítunk. A pályamunkák nemcsak látásmódokról vagy komfortérzetről szólnak, hanem megoldást is igyekeznek kínálni a világ legégetőbb kihívásaira, sürgetik a társadalmi párbeszédet, és politikai nézőpontból vizsgálják a fénnyel való munkát.”

„Az első helyezett pályamű újradefiniálja a napszakok hagyományos kínai értelmezését. A pályázat által megelevenített narratívák feltárják előttünk, miként segíthet a fény a városokban az életminőség javításában. A fény szerepét igen újszerűen tárgyalták a hallgatók”

Per Arnold Andersen, a VELUX Cégcsoport képviselője a zsűriben

„A díjjal a fény dizájnon túlmutató alkalmazására ösztönözzük a hallgatókat. Örömmel látjuk, hogy a nyertes és a kiemelt projektekben egyaránt megjelennek a világ aktuális problémái, ami a hallgatók társadalmi felelősség iránti elkötelezettségét és szociálisan érzékeny gondolkodásmódját bizonyítja.”

Du Dikang, a nyertes pekingi csapat vezetője

„A jövő fényforrása számunkra az élet szépségének spirituális mivoltát jelenti. Éppen ezért nem csak a természetes fény jövőbeli jobb felhasználását vitattuk meg, de vizsgáltuk azt is, miként értelmezhetjük azt a mai világunkban. A projektünkben a fény egyfajta színpadi elemként jelenik meg, amely arra buzdít, hogy más szemmel tekintsünk a mindennapi élet értékeire”

Fényképek


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr