rss
Bátor válaszokkal szolgálnak a legégetőbb társadalmi kihívásokra a 2014-es Nemzetközi VELUX Díj legjobbjai

Bátor válaszokkal szolgálnak a legégetőbb társadalmi kihívásokra a 2014-es Nemzetközi VELUX Díj legjobbjai

Három helyezést, két különdíjat és hét elismerő oklevelet ítélt oda építészhallgatóknak a 30 ezer euró összdíjazású Nemzetközi VELUX Díj zsűrije a június 16-17-i koppenhágai értékelésen. „A jövő fényforrása” témájú világméretű felhívásra 802 pályamű érkezett, amelyek napjaink egyre sürgetőbb társadalmi kihívásaira és azok megoldásaira koncentrálnak. A hallgatók elgondolkodtató üzeneteket fo-galmaztak meg az építészet nyelvén.

Kulcsinformációk

 • A Craig Dykers, Róisín Heneghan, Magda Mostafa, Catherine Slessor és Per Arnold Andersen alkotta nemzetközi zsűri kétnapos értékelő munka során választotta ki a nyerteseket, a különdíjjal és az elismerő oklevéllel jutalmazottakat.
 • A beérkezett ötletek a társadalmi elkötelezettség új tendenciájáról tanúskodnak, és változatos formában tárgyalják a világ szociális, környezeti problémáit, valamint napjaink globális konfliktusait.
 • A zsűritagok az összes beérkezett pályamű alapos tanulmányozását követően létrehoztak egy 80 pályaműre szűkített listát. E projektek közül végül kiválasztottak 26-ot. Csak az összes beérkezett pályázat újbóli áttekintése után hozták meg végső döntésüket a nyertesekről, a különdíjasokról és az elismerő oklevélben részesülők számáról.
 • A díjazottakat 2014. október 30-án a bécsi Semper Depot-ban, ünnepélyes díjátadón jelentik be.
 • A nyertes pályaművek megjelennek az Architectural Review-ban, továbbá az idei 802 pályázat megtekinthető a Nemzetközi VELUX Díj honlapján, az iva.velux.com weboldalon.
 • A Nemzetközi VELUX Díj fennállásának 10. évfordulója alkalmából a VELUX Cégcsoport Daylight/Architecture Magazinja idén júniusban jubileumi összeállítással készült. A magazin letölthető a VELUX Cégcsoport weboldaláról és az AppStore-ról.

Eredeti közlemény

Bátor válaszokkal szolgálnak a legégetőbb társadalmi kihívásokra a 2014-es Nemzetközi VELUX Díj legjobbjai

Idézetek

Craig Dyker, a nemzetközi zsűri elnöke

„Az építészhallgatók munkái a fényt nem csak esztétikai kérdésként vizsgálták, ugyanis a funk-cionalitását olyan témákhoz kötötték, amelyek jelentősen túlmutatnak a természetes megvilágítás hagyományos szerepén. Az egészségünkhöz, a látási viszonyokhoz és a közérzetünkhöz kapcsolódó funkciókon túl komoly társadalmi témákat, globális kihívásokat, sőt, politikai szempontokat is beleszőttek alkotásaikba.”

Catherine Slessor, az Architectural Review szerkesztője

A pályázatok színvonalát így jellemezte: „az építészet jövője biztos kezekben van”.

“A zsűri nagyon megindítónak találta a beérkezett pályázatok sokszínűségét, ötletességét, magas szintű technikai megoldásait, amelyek újító koncepciókkal mutatták be, hogy miként lehet a természetes fényt összekötni az idő koncepciójával, illetve a tér dimenziójával.”

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

A VELUX Cégcsoport honlapja

A Nemzetközi VELUX Díj honlapja

A Nemzetközi VELUX Díjjal elismert pályamunkák

Háttérinformációk

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulaj-donát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az ala-pító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr