rss
Elismerő oklevelet szerzett a magyar csapat a VELUX Cégcsoport nemzetközi dizájn versenyén

Elismerő oklevelet szerzett a magyar csapat a VELUX Cégcsoport nemzetközi dizájn versenyén

 • 27 máj, 2014
 •  

Első és második helyezettet, valamint öt elismerő okleveles díjazottat hirdettek ki május 22-én a VELUX Nemzetközi Dizájn Díj átadó ceremóniáján a holland Eindhoveni Dizájn Akadémia épületében. Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre „Cromorph” című koncepciója a benyújtott pályaművek közül bejutott a legjobb 7 közé, és elismerő oklevelet szerzett az európai szintű megmérettetésen.

Kulcsinformációk

 • Az első alkalommal meghirdetett VELUX Nemzetközi Dizájn Díjra 20 országból érkezett pályamű, amelyek közül a magyar csapat bekerült a legjobb hét közé, elismerő oklevelet szerezve. Kárpáti Judit Eszter és a mexikói származású Esteban de la Torre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről tapasztalt párosként jelentkezett a megmérettetésre, ugyanis a VELUX Cégcsoport pályázata előtt már több projekten is dolgoztak együtt.
 • A magyar duó pályázati anyaga, a „Chromorph” dinamikusan változó, reverzibilis hő- és fényreaktív mintákkal és színekkel operál, így az árnyékoló színe és mintái a napfény és a hőmérséklet hatására folyamatosan változnak.
 • A fődíjat a Berlini Művészeti Egyetem (Berlin University of Arts) hallgatójának, Hyunjeong Kimnek „Ferro Fluid Scales” című munkája nyerte. A Ferro Fluid Scale a sötét színű vasfolyadék természetes állapotára épít, amely mágneses térbe helyezve sűrűvé válik.
 • A verseny második helyezettje a holland Delfti Műszaki Egyetemen tanuló Iris van den Brink és Anneloes de Koff „The Swipe” elnevezésű projektje lett.
 • A VELUX Nemzetközi Dizájn Díj 2014-ben azzal a céllal jött létre, hogy felfedezze a fiatal tehetségeket és teret adjon a dizájn szakos egyetemi, főiskolai hallgatóknak arra, hogy bemutassák innovatív tetősíkablak-kiegészítőkkel kapcsolatos elképzeléseiket.

Eredeti közlemény

Elismerő oklevelet szerzett a magyar csapat a VELUX Cégcsoport nemzetközi dizájn versenyén

Idézetek

Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai
„Ötletünk a hő és a fény előnyein alapszik. A termokromatikus tintával és a szitanyomás kombinációjával dinamikusan változó felületet kaptunk, amely hő és természetes fény hatására minták, színek végtelen kombinációját nyújtja. Az anyag e tulajdonsága a napszaktól és az időjárástól függően különböző hangulatot, látványt csempész a szobákba. Szeretünk intelligens textilekkel dolgozni, és folyamatosan keressük a szokatlan megoldások hétköznapi használatának lehetőségeit.”
Hyunjeong Kim, a Berlini Művészeti Egyetem (Berlin University of Arts) hallgatója
„Nagyon örülök, hogy elnyertem a VELUX Nemzetközi Dizájn Díjat, hiszen a VELUX Cégcsoport díjai komoly presztízsértékkel bíró szakmai elismerések. Büszke vagyok a projektem sikerére, és remélem, hogy ez a díj lendületet ad a karrieremnek.”
„Számos anyagot tanulmányoztam az ötlet kivitelezéséhez, mire rátaláltam a vasfolyadékra. A legfontosabb eleme a dizájnnak az, hogy az árnyékoló nem a fizikai mozgatás segítségével működik, hanem inkább az üvegpanelekben levő vasfolyadék természetes változásai révén. Egy elektromágneses egységet is beépítettem a modellbe, hogy egyszerűbbé tegyem az árnyékolón bejutó fény mennyiségének szabályozását”
Iris van den Brink és Anneloes de Koff, a holland Delfti Műszaki Egyetemen diákjai
„A szép, esztétikus megjelenésen túl pályamunkánk a formatervezés egyszerűsége miatt könnyen megvalósítható. A Swipe minden alkotóeleme sztenderd alkatrészekből áll, amelyek gyártási költségeit könnyű leszorítani. Úgy gondoljuk, hogy ez az elgondolás illeszkedik a VELUX Cégcsoport azon céljához, hogy a remek dizájn mindenki számára elérhető legyen.”
Petra Blaisse, zsűritag
„A nyertes projekt egyszerre vonultatott fel technológiai intelligenciát, találékonyságot és hatékonyságot. A hatékonyság alatt itt a funkcionalitást értem – a nyertes pályamű ugyanis nem csak dekoratív dizájnt nyújt a felhasználónak.”
Kent Holm, a VELUX Cégcsoport árnyékoló üzletágának vezetője
„Amikor létrehoztuk ezt a versenyt, nem is gondoltuk, hogy ennyi izgalmas pályaművel állunk majd itt a díjátadón.  Igazán örülünk, hogy ilyen sok tervezőcsapat döntött összetett technikai megoldások mellett, és lenyűgözőnek találjuk a szakmai elkötelezettség és precizitás egész versenyt végigkísérő magas szintjét.”
„A tetőtéri ablak a napfény, a friss levegő és a kitekintési lehetőség eszközeként gazdagítja az életünket, s jobb életkörülményeket teremt a mindennapi munkához, a kikapcsolódáshoz. Tudom, hogy minden résztvevő értékes tudást szerzett a tetőtéri ablakok kapcsán, minket pedig lenyűgözött a hallgatók által létrehozott számos kreatív projekt és megoldás.”

Fényképek

Videók

Kapcsolódó tartalmak

A VELUX Nemzetközi Dizájn Díj honlapja

A VELUX Magyarország LKR Kft. honlapja

A VELUX Cégcsoport honlapja

Háttérinformációk

A VELUX Nemzetközi Dizájn Díjról

A VELUX Nemzetközi Dizájn Díj 2014-ben azzal a céllal jött létre, hogy felfedezze a fiatal tehetségeket és teret adjon a dizájn szakos egyetemi, főiskolai hallgatóknak arra, hogy bemutassák innovatív tetősíkablak-kiegészítőkkel kapcsolatos elképzeléseiket. A díj páratlan lehetőséget kínál számukra, hiszen munkáikat egy nemzetközileg elismert dizájnerekből álló zsűri értékeli, s kellő nyilvánosságot biztosít kreativitásuknak. A nevezés lehetősége valamennyi dizájn és formatervezés szakos egyetemi vagy főiskolai hallgató számára nyitva áll, ugyanakkor a koncepciókkal kapcsolatos elvárások minden jelentkező számára ugyanazok: a zsűri tökéletes, intelligens, minőségi, kreatív és a tervező személyiségét leginkább kifejező koncepciókat vár.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr