rss
Akár 15%-kal csökkenthető a tehergépjárművek széndioxid-kibocsátása

Akár 15%-kal csökkenthető a tehergépjárművek széndioxid-kibocsátása

Számottevő mértékben csökkenthető a szállítmányozás során a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége az útvonal alapos megtervezésével, a flottakövető megoldások segítségével, illetve a vezetési stílus megfelelő megválasztásával.  Ezeknek köszönhetően csökkenthető a járművek üzemanyag-fogyasztása, továbbá elkerülhetőek a feleslegesen futott kilométerek, így kevesebb kipufogógáz jut a levegőbe – derül ki a WebEye Magyarország elemzéséből.

Kulcsinformációk

 • Az utóbbi évtizedek során a fenntartható fejlődésről folytatott diskurzus mentén kialakult egy mára különösen fontossá váló mutató, az ún. ökológiai lábnyom, ami annak a földterületnek a méretét jelképezi, amely a mindenkori társadalom életvitelének fenntartásához szükséges javakat meg tudja termelni.
 • A szállítmányozással foglalkozó vállalkozások számára kiemelten fontossá vált a károsanyag-kibocsátás mértékének visszaszorítása, mivel egy vállalat lábnyomának kiszámítása során figyelembe kell venni többek között az autóhasználati szokásokat, beleértve a megtett utat és a jármű átlagos fogyasztását.
 • A szállítmányozás területén az üresen futott kilométerek, valamint az ideálisnál hosszabb útvonal választása fokozza a környezetterhelést, de fontos szerep jut a jármű életkorának, a rendszertelen karbantartásnak, és a nem megfelelő vezetési stílusnak is.
 • A régebbi járműtípusok használata akár 25 százalékkal nagyobb környezetterheléssel jár az újabb modellekhez képest.
 • Az Európai Unió már hosszú ideje kiemelt jelentőséggel foglalkozik a környezetszennyezés problémájával, így nem csak az újonnan forgalomba állított motorok károsanyag-kibocsátásának mértékét szabályozzák, hanem általános célokat is kitűznek a következő évekre.
 • A telematikai megoldások segítségével a fuvarozók optimalizálhatják és ellenőrizhetik a járművek üzemeltetését, karbantartását és az általuk megtett utat, ennek eredményeként pedig akár 15 százalékkal is csökkenteni tudják a szállítmányozásból fakadó károsanyag-kibocsátást.

Eredeti sajtóközlemény

Akár 15%-kal csökkenthető a tehergépjárművek széndioxid-kibocsátása

Idézet

Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője

A károsanyag-kibocsátás mértékét befolyásolják a különböző logisztikai és szervezési kérdések, azonban nagyobb a szerepe azoknak a tényezőknek, amelyek az üzemanyag-fogyasztás növekedéséért is felelnek. Tapasztalataink szerint a szállítmányozás területén az üresen futott kilométerek, valamint az ideálisnál hosszabb útvonal választása fokozza a környezetterhelést, de fontos szerep jut a jármű életkorának, a rendszertelen karbantartásnak és a nem megfelelő vezetési stílusnak is.

A telematikai megoldások segítségével a fuvarozók nemcsak könnyebben megszervezik a fuvarfeladataikat, hanem optimalizálhatják és ellenőrizhetik a járművek üzemeltetését, karbantartását is. . Ennek eredményeként akár 15 százalékkal is csökkenteni tudják a szállítmányozásból fakadó károsanyag-kibocsátást. Az újgenerációs telematikai rendszerek révén nem csak a jármű adatai ellenőrizhetők, hanem a sofőr vezetési stílusával kapcsolatban is fontos információk nyerhetők ki, amelyek elősegítik a hatékony flottamenedzsmentet. A költségek optimalizálása mellett ezek a szolgáltatások segítik a fuvarkapacitás maximalizálását, az általuk szolgáltatott adatoknak köszönhetően pedig a gépjárművek ökológiai lábnyoma is csökkenthető.”

Képek

Bagossy Tamás

Kapcsolódó tartalmak

A WebEye Magyarország honlapja

A Lambda-Com vállalatcsoport honlapja

Céginformáció

WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr