rss
Deloitte BankIndex: tovább erősödött a magyarok pénzügyi optimizmusa –  A magasabb jövedelemmel rendelkező, idősebb korosztály igényelt elsősorban ingyenes készpénzfelvételt

Deloitte BankIndex: tovább erősödött a magyarok pénzügyi optimizmusa – A magasabb jövedelemmel rendelkező, idősebb korosztály igényelt elsősorban ingyenes készpénzfelvételt

Tovább javult az előző évhez képest a magyar lakosság hangulata a mindennapi pénzügyeit illetően – derül ki a Deloitte-Scale BankIndex legfrissebb felméréséből. Nem csak a fogyasztási és megtakarítási lehetőségeket látják optimistábban az emberek, a hitelfelvételi kedv is az elmúlt két év legmagasabb értékét érte el. Ha folytatódik ez a trend, az már középtávon is a hitelpiac beindulásához vezethet. A lakossági bankolást átfogóan vizsgáló országos reprezentatív kutatás arra is rámutatott, hogy az emberek inkább kényelmesek a pénzügyeikben, és nem keresik aktívan az olcsóbb banki termékeket. Bár az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége sokakat megmozgatott, a lakosság közel egyharmada nem igényelte azt a bankjánál.

Kulcsinformációk

  • A Deloitte fogyasztási várakozásokat vizsgáló hangulati indexe szerint a fogyasztási és megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatos optimizmus mellett a hitelfelvételi kedv is az elmúlt két év legmagasabb értékét érte el.
  • Az elmúlt hónapok alighanem egyik leggyakoribb pénzügyi döntése az ingyenes készpénzfelvétel igénylése volt, a lakosság közel egyharmada azonban még nem élt ezzel a lehetőséggel. Az ingyenes készpénzfelvételt igénylők között az idősebb korosztályba tartozó, magasabb jövedelmű, aktív bankhasználók voltak felülreprezentáltak.
  • A legtudatosabban a megtakarításai elhelyezése során dönt a lakosság: ebben az esetben jobban utánajárnak a részletes kondícióknak, mint amikor hitelfelvételről, vagy a folyószámlanyitásról van szó.
  • Az alacsony kamatkörnyezet hatására ugyan dinamikusan nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon nagysága, de a háztartások emellett elsősorban készpénzt halmoztak fel.

Eredeti sajtóközlemény

Deloitte BankIndex: tovább erősödött a magyarok pénzügyi optimizmusa - A magasabb jövedelemmel rendelkező, idősebb korosztály igényelt elsősorban ingyenes készpénzfelvételt

Fotók, ábrák

Fulop Andras

Szep Peter

deloitte_bankindex

Idézetek

Fülöp András, a Deloitte Magyarország pénzintézeti szektorának vezető partnere

“A korábbi kutatási tapasztalatokkal szemben a növekvő optimizmus már nem csak a fogyasztással és megtakarítással, de a hitelfelvétellel kapcsolatban is érzékelhető. Ennek köszönhetően mindhárom területen az elmúlt két év átlagát meghaladó optimizmust láthatunk. A bankok megítélése továbbra is ellentmondásos viszont a lakosság körében. A válaszadók közel kétharmada tartja fontosnak tevékenységüket, de csak alig több mint egynegyedük szerint működnek tisztességesen. Pozitív trend látszik kibontakozni viszont a multinacionális vállalatokkal kapcsolatban, így azokról kedvezőbben vélekednek az emberek, mint a pénzintézetekről.”

Szép Péter, a Deloitte Magyarország pénzintézeti szektorának partnere

“A Deloitte BankIndex legfrissebb adatai szerint a lakosság egyre kevésbé tekint úgy a hitelekre, mint az „utolsó mentsvárra”. A kedvező makro- és pénzpiaci környezetben várakozásaink szerint tovább enyhülhetnek a hitelekkel kapcsolatos ellenérzések. Ha minderre a kínálati oldal is megfelelően tud reagálni, akkor már a közeljövőben beindulhat a hitelpiac.  A megtakarítások terén nem számítunk ugyanakkor további hangulatjavulásra a következő időszakban. Az emberek várhatóan a többlet jövedelmüket fogyasztásra fordítják, így tovább nőhet az olló a fogyasztói és a megtakarítási optimizmust kifejező indexek között.”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 200 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.

További hírek, érdekességek a Deloitte Magyarország LinkedIn oldalán: www.linkedin.com/company/deloitte-hungary.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr