rss
Növekvő forgalom, figyelmetlen sofőrök: így hat a tavaszi fáradtság a közlekedésre

Növekvő forgalom, figyelmetlen sofőrök: így hat a tavaszi fáradtság a közlekedésre

Érzékelhetően lassul a járművezetők reakcióideje a tavasz első heteiben, miközben az utakon jelentősen megnő a motorosok és kerékpárosok száma, valamint országszerte elkezdődnek az útfelújítási munkálatok. Ezek mindegyike fokozza a balesetveszélyt, ezért a közlekedési adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. szakértője, illetve a Rózsakert Medical Center endokrinológus szakorvosa egyaránt fokozott óvatosságra inti a sofőröket a következő hetekben.

Kulcsinformációk

  • A tavaszi fáradtság legfőbb kiváltó oka, hogy a téli hónapok során kevesebb napfény ér minket és az étkezésünk is kevésbé változatos, aminek eredménye, hogy fáradékonyabbak vagyunk, ez pedig a járművezetők reakcióidejének növekedéséhez vezet.
  • A koncentrálóképesség csökkenése mellett tovább nehezítik a járművezetők helyzetét a téli fagyokat követő tavaszi útfelújítási munkálatok, indulás előtt tehát érdemes tájékozódni az útvonalunkat érintő munkálatok pontos helyszíneiről, illetve a lehetséges alternatív útvonalakról.
  • A kerékpárosok és motorosok egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a következő hetekben, és gyakran az autó holtterébe kerülhetnek, így észrevétlenné válnak a sofőr számára.
  • A városokban egyre több gyermek közlekedik kerékpárral, ám mivel nem minden esetben ismerik a rájuk vonatkozó előírásokat, kellő elővigyázatosságot tanúsítsunk velük szemben.
  • Hosszabb autózás esetén érdemes rendszeres szüneteket beiktatni: ilyenkor szálljunk ki az autóból, mozgassuk át a végtagjainkat, és vegyünk pár mély lélegzetet, hogy felfrissüljünk!

Eredeti sajtóközlemény

Növekvő forgalom, figyelmetlen sofőrök: így hat a tavaszi fáradtság a közlekedésre

Idézet

Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője

A téli hónapokban a reggeli órákat általában jó látási viszonyok jellemezték, azonban a tavasz beköszöntével ebben a napszakban vakító napsütés is előfordulhat, ami elbizonytalaníthatja a kevés rutinnal rendelkező sofőröket. Habár napközben már tartósan 7 °C feletti hőmérsékletet tapasztalunk, a hajnali órákban még fagypont körüli hőmérséklet is előfordulhat, ezért azoknak az autósoknak, akik ilyenkor ülnek volán mögé, különösen óvatosnak kell lenniük a kritikus útszakaszokon.

Dr. Dohán Orsolya, a Rózsakert Medical Center belgyógyász-endokrinológus szakorvosa

Szerencsére könnyen enyhíthetjük a tavaszi fáradtság tüneteit, ezzel is segítve a szervezetünket abban, hogy minél hamarabb hozzászokjon az új körülményekhez. A tavaszi fáradtság tünetei a téli hónapokban kialakult tápanyaghiány pótlásával enyhíthetőek: különösen ügyeljünk ebben az időszakban a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a bőséges folyadékfogyasztásra. Igyekezzünk továbbá minél több időt a szabadban, napfényen tartózkodni.

Kép

Szvétek Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Best Way Traffic Kft. honlapja

A Lambda-Com vállalatcsoport honlapja

A Rózsakert Medical Center honlapja

Céginformáció

Best Way Traffic Kft.

A Best Way Traffic Kft. azzal a céllal alakult, hogy a budapesti és a bekötő utakat rendszerint használó autósok számára megteremtse a legjobb választás lehetőségét forgalomsűrűség szempontjából, egy webalapú szolgáltatással. Több éves fejlesztésük eredményeként, egy jól működő, felhasználóbarát valós idejű dugófigyelő rendszert alakítottak ki, amely mind a nagyobb logisztikai cégek, mind pedig a kis- és nagyvállalatok, illetve a lakosság számára hasznos adatokkal szolgál. A Best Way a közlekedésinformatikai megoldásaival Európa 14 országában jelenlevő, magyar tulajdonú Lambda-Com Csoport tagja.

Bővebb információ: http://www.bestway.hu

Rózsakert Medical Center

A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 40 orvosi szakterületen, 850 négyzetméteren, mintegy 100 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.
Bővebb információ: http://www.medical-center.hu


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr