rss
Állattartó épületeink mintegy 65%-a korszerűtlen

Állattartó épületeink mintegy 65%-a korszerűtlen

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint kérdés, hogy mennyire ismerik fel a gazdák az épületek szerepét a genetikai potenciál kihasználásában.

A magyar állattenyésztés versenyképességének egyik kulcsa, hogy a tenyészállatok genetikai képességén túl milyen tartástechnológiát alkalmaznak a gazdálkodók. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) viszont arra figyelmeztet, hogy a genetikai potenciál csak akkor tud igazán érvényre jutni, ha a termelés és a tartás körülményei is megfelelnek az állatok szükségleteinek. Ennek figyelembe vételével különösen aggasztó tény, hogy a jelenleg állattartásra használt épületek mintegy 65%-a műszaki és biológiai szempontból sem felel meg a korszerű gazdálkodás feltételeinek.

Kulcsinformációk

 • Annak ellenére, hogy az elmúlt öt évben az állattartó gazdaságok jelentős részében nagyszabású beruházásokat hajtottak végre uniós források segítségével, a MÁSZ szerint az állattartásra használt épületek többsége korszerűtlen.
 • A Lindab megbízásából készült tavaly őszi kutatásából kiderült, a magyar agráriumot elöregedett épületek jellemzik: 52%-uk bő két évtizeddel ezelőtt épült. Az új épületek iránti igény az agrárszektorban tevékenykedő vállalatok körében viszont kiemelkedő: közel harmaduk (32%) öt éven belül meglévő gazdasági célú épületeinek felújítását, bővítését tervezi.
 • A Lindab Systemline csarnokrendszer kb. 1000 m2 feletti épületek, míg az újonnan fejlesztett Lindab SBS Maxi épület-rendszer kb. 250-2000 m2 alapterületű, tűzihorganyzott acél anyagú csarnokok, épületek létrehozását teszik lehetővé igen versenyképes áron, gyorsan és a hagyományos építkezéssel szemben jóval egyszerűbben.
 • A hőszigetelt Lindab csarnokok standard kialakítása Lindab szendvicspanelből áll vagy kétrétegű trapézlemezes, helyszínen szerelt megoldással.
 • A Lindab nagyszámú referenciái és a különböző funkciókra (gabonatároló, állattenyésztés, lovarda és géptároló) előre kidolgozott  mintaépületei jelentős segítséget nyújtanak az új építést, felújítást tervező gazdáknak a döntéshozatalban.
 • A nyírtassi Técsy Lovarda tavaly átadott fedett csarnokának tetején és déli homlokzatán bevilágító burkolati elemek gondoskodnak a természetes fényellátásról, amely jelentős energia-megtakarítást eredményez. A termékek aprólékos megtervezettségéből eredő nagyfokú kompatibilitásnak köszönhetően a közel 900 négyzetméteres Lindab Systemline csarnok építése kimagaslóan gyorsan befejeződött, így a sportág szezonális jellegét kiküszöbölő fedett nyírtassi lovarda hamar a lovas turizmus térségi fejlesztésének jelentős eszközévé válhatott.

Eredeti sajtóközlemény

Állattartó épületeink mintegy 65%-a korszerűtlen

Fényképek

Idézet

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója.

„Lényeges kérdés, hogy a hazai gazdálkodók mennyire lesznek képesek változtatni a jelenlegi helyzeten, s mennyire tudják kiaknázni a következő hét év uniós költségvetési időszakának közösségi fejlesztési forrásait, vagy éppen a kedvezményes hiteleket. Igyekszünk segítséget nyújtani a magyar gazdáknak a hazai haszonállat állományban rejlő genetikai potenciál kihasználásában, de ehhez a gazdálkodónak fel kell ismernie, hogy a korszerű épületek a megfelelő tartás elengedhetetlen feltételei közé tartoznak”

Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője

„A termelésre ható és az azt befolyásoló környezeti tényezők között az épületek minőségének és kialakításának alapvető jelentősége van, így legyen szó új építésről vagy felújításról, az elsődleges szempont minden esetben a funkció. A technológiának követnie kell a gazdálkodók igényeit a méret, a szakmai szabványok és az aktuális jogszabályok tekintetében is, tehát megvalósítását tekintve rugalmas megoldást kell nyújtania. Fontos továbbá, hogy az új, vagy a megújuló létesítmények hosszú távon is gazdaságos megoldást képviseljenek. Az általunk kínált acél könnyűszerkezetes építési technológia ezeket az előnyöket ötvözi, amellyel versenyképesebbé tehetők a már meglévő, hagyományos technológiával készült épületek is.”

Kapcsolódó tartalmak

A Lindab honlapja

Lindab Systemline csarnokrendszer

Lindab SBS Maxi csarnokrendszer

Háttérinformációk

A Lindabról

A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában. A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett. www.lindab.hu


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr