rss
Uniós vállalatok, figyelem! Hamarosan új elemekkel bővül a jelentéstételi kötelezettség

Uniós vállalatok, figyelem! Hamarosan új elemekkel bővül a jelentéstételi kötelezettség

Az Európai Bizottság becslése szerint az összesen körülbelül 42000 uniós nagyvállalat közül csupán nagyjából 2500 tesz közzé úgynevezett “nem pénzügyi” információkat évente. Ezért az Európai Unió a vállalkozások átláthatóságának növelése érdekében a vállalati fenntarthatósági jelentésekkel kiegészített éves jelentés általánossá tételére törekszik a kapcsolódó számviteli szabályok módosításával. Az érintett uniós cégeknek a jövőben környezetvédelmi, társadalmi és munkavállalókat érintő, korrupcióellenes és esélyegyenlőséggel kapcsolatos információkat is közzé kell majd tenniük. A tagállamoknak várhatóan 2014 végéig lesz idejük módosítani a vonatkozó jogszabályokat.

Kulcsinformációk

  • Számos nagyvállalat nem tesz közzé nem pénzügyi információkat, de még a témában proaktívan gondolkozó vállalatok  esetében is előfordul, hogy a közzétett  információk átláthatóságában jelentkeznek hiányosságok.
  • A nem pénzügyi információk iránt ugyan növekvő igény mutatkozik, a közzétételükkel kapcsolatos előnyök többnyire hosszú távon jelentkeznek, miközben a rövid távú költségek sokkal nyilvánvalóbbak és könnyebben mérhetők, a vállalatok egy része vélhetően emiatt  nem tesz érdemi erőfeszítéseket ezen a téren.
  • A mostani módosítás alapvetően azokat a vállalatokat érinti, melyek az adott pénzügyi évben legalább 500 fős átlagos munkavállalói létszámmal működnek, illetve mérlegfőösszegük a mérlegforduló napján meghaladja a 20 millió eurót vagy nettó árbevételük meghaladja a 40 millió eurót.
  • Az olyan konszolidációba bevont leányvállalatoknak is változásokra kell készülniük, ahol az anyavállalat kötelezett lesz konszolidált szinten is elkészíteni a fenntarthatósági jelentését. Ez esetekben a leányvállalatoknak is adatszolgáltatási kötelezettsége van az anyavállalat felé, ehhez pedig esetenként át kell alakítaniuk a belső folyamataikat és el kell készíteniük a szükséges belső szabályzatokat.

Eredeti sajtóközlemény

Uniós vállalatok figyelem! Hamarosan új elemekkel bővül a jelentéstételi kötelezettség

Fotó

molnar_gabor3

Idézet

Molnár Gábor, a Deloitte Kft. partnere

“A Bizottság hatásvizsgálata két fontos problémára mutatott rá az éves vállalati jelentések kapcsán. Számos nagyvállalat nem tesz közzé ilyen jellegű információkat, de még a témában proaktívan gondolkozó vállalatok  esetében is előfordul, hogy a közzétett nem pénzügyi információk átláthatóságában jelentkeznek hiányosságok.

Magát a problémát is jól mutatja, hogy az uniós tagállamokban működő vállalatok nagyon különböző gyakorlattal bírnak az éves jelentések elkészítésére vonatkozóan. A legjobban nyilván azok a vállalatok járnak, melyek már most is közzétesznek nem-pénzügyi információkat tartalmazó beszámolót, illetve annak hitelesítésében valamilyen nemzetközi sztenderdet követnek. Számukra csupán a változó jogszabályi környezethez való alkalmazkodás jelenthet kihívást. Azoknál a cégeknél, melyek nem rendelkeznek hitelesített, fenntarthatósági jelentéssel, akár a teljes jelentéstételi folyamat átvilágítása is szükséges lehet.”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 200 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.

További hírek, érdekességek a Deloitte Magyarország LinkedIn oldalán: www.linkedin.com/company/deloitte-hungary.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr