rss
Deloitte-előrejelzés: magyar vállalatok is a szervezett nemzetközi kiberbűnözők célpontjai 2014-ben

Deloitte-előrejelzés: magyar vállalatok is a szervezett nemzetközi kiberbűnözők célpontjai 2014-ben

Az elmúlt hónapok tendenciái azt jelzik, hogy a kiberbűnözők egyre gyakrabban vesznek célba magyar vállalatokat – figyelmeztet Antal Lajos, a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője. A kiberbűnözők egy jelentős része megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik, egyre szofisztikáltabb eszközöket alkalmaz, és a végrehajtott támadások jóval tervezettebbek. Bár a visszaélések világszerte problémát jelentenek, a hazai cégeket – főként a megfelelő tudással felvértezett szakemberállomány és az esetleges támadásokat szimuláló incidensgyakorlatok hiánya miatt – sokkal nagyobb veszély fenyegeti.

Kulcsinformációk

 • A kiberbűnözők egy jelentős része megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik, egyre szofisztikáltabb eszközöket alkalmaz, és a végrehajtott támadások jóval tervezettebbek.
 • Ma Magyarországon kiemelt figyelmet érdemelnek a kifejezetten támadásra fejlesztett malware-ek (vírusok, férgek, kémprogramok).
 • Gyakoribbá válhatnak idén a pénzbeli haszonszerzés miatt indított kifinomult, komplex támadások.
 • Jelentős fenyegetést jelent a malware-ek egy speciális fajtája, a ransomware.
 • Növekvő kockázatot jelent a spear phising, a célzott adathalászat is, amely a tömeges támadás helyett egy felhasználóra irányul, kihasználva annak személyes számítógép-használati szokásait.
 • Bár hazánkban ugyanazokkal a támadásokkal kell szembenézni, mint nemzetközi szinten, az IT-biztonságban több területen is elmaradásban vagyunk. Az infrastruktúrában ez már kevéssé érzékelhető, de az alkalmazások fejlesztésében, a folyamatok összehangolásában még gyakoriak a biztonsági hiányosságok.

Eredeti sajtóközlemény

Deloitte-előrejelzés: magyar vállalatok is a szervezett nemzetközi kiberbűnözők célpontjai 2014-ben

Fotó

Antal_Lajos_2014

Idézet

Antal Lajos a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője

“A hazai és a nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy 2014-ben egyre több IT-biztonsági kockázattal kell számolnia a vállalatoknak. Gyakoribbá válhatnak idén azok a kifinomult, komplex támadások, amelyek kifejezetten pénzbeli haszonszerzés miatt támadják célpontjaikat.

A legfontosabb lépés a hazai cégek számára ma még a tudatos gondolkodás erősítése, annak megértése, hogy a gyenge informatikai biztonságnak a vállalat adataira, működésére és pénzügyeire nézve is komoly következményei lehetnek. Fontos, hogy a cégek több figyelmet és erőforrást biztosítsanak szakembereikre, beleértve a továbbképzésüket is – például konferenciák, hazai és külföldi tanfolyamok révén. Nem elég ugyanakkor csak a megelőzésre figyelni, hiszen még a legbiztonságosabb rendszereket és a legéberebb vállalatokat is érheti támadás. Éppen ezért jó előre ki kell dolgozni a támadások esetén követendő eljárásrendet – jogi, műszaki, üzleti, szervezeti és marketingterületen egyaránt. Ahhoz pedig, hogy ezek a rendszerek támadások estén is olajozottan működjenek, incidensgyakorlatokra is szüksége van a hazai vállalatoknak.”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 200 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.

További hírek, érdekességek a Deloitte Magyarország LinkedIn oldalán: www.linkedin.com/company/deloitte-hungary.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr