rss
50%-kal lassult a közúti forgalom a havazás miatt

50%-kal lassult a közúti forgalom a havazás miatt

Az erőteljes havazás és az extrém hideg hatására a legnagyobb fennakadások Somogy és Tolna megyében alakultak ki az országban: egyes útszakaszokon háromszorosára nőtt a menetidő az átlagoshoz képest – derül ki a forgalmi adatok értékelésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. legfrissebb elemzéséből. A vállalat szakértője szerint már néhány centiméternyi hó is akár a felére csökkentheti az átlagsebességet, a hófúvások okozta rossz látási viszonyok pedig tovább növelik a balesetveszélyt.

Kulcsinformációk

 • Mintegy 20-30 centiméter hó esett a hétvégén az ország egyes területein.
 • Elsősorban a déli és keleti országrészben okozott fennakadást az ítéletidő: Somogyban például több helyen időszakosan leállt a forgalom a havazás miatt.
 • Azokon az utakon, ahol a frissen esett hó meghaladta a 10 centimétert, átlagosan a felére csökkent a járművek átlagsebessége.
 • Az autópályákon a nagyobb sebesség miatt különösen a megcsúszás és árokba borulás veszélye magas, a városi közlekedésben pedig a hóakadályok és a latyak miatt kialakuló torlódások okoznak problémát.
 • A balesetek elkerülésének kulcsa a megelőzés: indulás előtt célszerű tájékozódni az időjárási és útviszonyokról, és szükség esetén hólánccal, hólapáttal készülni az utazásra.
 • Különösen fontos, hogy 10 fok alatti hőmérsékletben senki ne induljon útnak téli gumi nélkül, még száraz útszakaszon sem.

Eredeti sajtóközlemény

50%-kal lassult a közúti forgalom a havazás miatt

Idézet

Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője

“Eddig nem regisztráltunk a 2013-as esethez hasonló torlódást az utakon. Tavaly rövid idő alatt esett nagy mennyiségű hó, ami rendkívüli helyzetet teremtett: nem volt ritka a több kilométeres dugó és adataink szerint több mint 50 útszakaszon időlegesen leállt a közlekedés. Ebben az évben is jelentősen lelassult a forgalom a hófúvások következtében: Somogy megyében Kaposvár környékén több órát várakoztak az autósok a torlódás miatt. Azokon az utakon, ahol a frissen esett hó meghaladta a 10 centimétert, átlagosan a felére csökkent a járművek átlagsebessége. Azt tapasztaltuk, hogy a téli útviszonyok miatt a sofőrök mintegy 10%-a csak korlátozottan használta gépjárművét ebben az időszakban és inkább a közösségi közlekedést részesítette előnyben.”

Tapasztalataink szerint nagyon sok múlik a megfelelő vezetéstechnikán. A kevésbé tapasztalt sofőröknek azt javasoljuk, hogy tréningezzenek a hóban, mielőtt útnak indulnak, valamint tegyenek fékpróbát egy biztonságos útszakaszon, hogy érezzék, hogyan viselkedik a jármű a megváltozott körülmények között. Viharos hófúvás esetén különösen fontos a megfelelő követési távolság betartása, így egy esetleges hirtelen fékezés során gyorsabban tud reagálni a sofőr. Aki pedig teheti, inkább válasszon alternatív közlekedési eszközt ezekben a napokban”

Kép

Szvétek Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Best Way Traffic Kft. honlapja

A Lambda-Com vállalatcsoport honlapja

Céginformáció

Best Way Traffic Kft.

A Best Way Traffic Kft. azzal a céllal alakult, hogy a budapesti és a bekötő utakat rendszerint használó autósok számára megteremtse a legjobb választás lehetőségét forgalomsűrűség szempontjából, egy webalapú szolgáltatással. Több éves fejlesztésük eredményeként, egy jól működő, felhasználóbarát valós idejű dugófigyelő rendszert alakítottak ki, amely mind a nagyobb logisztikai cégek, mind pedig a kis- és nagyvállalatok, illetve a lakosság számára hasznos adatokkal szolgál. A Best Way a közlekedésinformatikai megoldásaival Európa 14 országában jelenlevő, magyar tulajdonú Lambda-Com Csoport tagja.

Bővebb információ: http://www.bestway.hu


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr