rss
2%-kal emelkedhet az októberi óraátállítás miatt a közúti balesetek száma

2%-kal emelkedhet az októberi óraátállítás miatt a közúti balesetek száma

A megszokottnál is nagyobb forgalmi dugókra és a közúti balesetek számának átmeneti emelkedésére kell számítani az őszi óraátállítást követő időszakban a forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. megfigyelései szerint. Ez a változás minden évben megviseli az emberek szervezetét: sokan ilyenkor napokig fáradtabbak, ingerlékenyebbek. Idén október 27-én kell hajnali 3-ról 2 órára visszaállítani az órákat.

Kulcsinformációk

 • Az óraátállítást követően hasonló  élettani folyamatok játszódnak le az emberekben, mint amikor több időzónán keresztül utaznak: ez az úgynevezett „jetlag” jelenség, amely a valós és a belső idő „elcsúszását” jelenti.
 • Ez egy rövid időre felborítja a napi ritmust, ami sokaknál fáradékonyságot, ingerültséget okozhat. Ezért célszerű fokozottan odafigyelni a mindennapi teendők, különösen a közlekedés során.
 • Idén a főváros közlekedését tovább nehezítik a felújítások miatti útlezárások, különös tekintettel a Hungária körút környékére: az 1-es villamos pálya-felújítási munkálatai miatt teljes útszakaszok kerültek lezárásra.
 • Az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, akár 2%-kal is nő a balesetek száma az utakon, és nagyobb torlódások keletkeznek.
 • Ezért legyünk még körültekintőbbek az utakon! Mindig tartsuk a megfelelő követési távolságot, legyünk előzékenyek.
 • Azoknak, akik ritkán vezetnek sötétben, érdemes lehet akár külön tréningezéssel is készülni az esti vezetésre hogy hozzászokjanak a megváltozott út- és fényviszonyokhoz.
 • Az óraátállítás hatásaihoz néhány nap alatt hozzászokik a szervezet, és a forgalom is visszaáll a megszokott tempóba.

Eredeti sajtóközlemény

2%-kal emelkedhet az októberi óraátállítás miatt a közúti balesetek száma

Idézet

Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. ügyvezetője

„Az őszi óraátállítás komoly hatással van a forgalomra. Nemcsak a lélektani tényezők, hanem a körülmények változása is kockázatot jelent a közutakon. Például, aki október 25-én délután 5 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik vagy halad át a zebrán. 28-án hétfőn azonban ugyanebben az időpontban minden átmenet nélkül már szürkület fogadja a közlekedőket. Az elmúlt években a telematikai rendszerünkkel gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, akár 2%-kal is nő a balesetek száma az utakon, és nagyobb torlódások keletkeznek.”

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján néhány nap alatt alkalmazkodnak a közlekedésben résztvevők az óraátállítás hatásaihoz, így a hét közepére már visszaáll a forgalom az utakon a megszokott tempóhoz. Addig is érdemes szem előtt tartani, hogy kellő körültekintéssel sokat tehetünk egymás biztonságáért: próbáljunk az utakon is higgadtan, nyugodtan reagálni a felmerülő problémákra, így az átmeneti feszült időszak baj nélkül átvészelhető.”

Fotó

Szvétek Ferenc

Videó

Kapcsolódó tartalmak

Best Way Traffic Kft. honlapja

A Lambda-Com vállalatcsoport honlapja

Háttérinformációk

Best Way Traffic Kft.

A Best Way Traffic Kft. azzal a céllal alakult, hogy a budapesti és a bekötő utakat rendszerint használó autósok számára megteremtse a legjobb választás lehetőségét forgalomsűrűség szempontjából, egy webalapú szolgáltatással. Több éves fejlesztésük eredményeként, egy jól működő, felhasználóbarát valós idejű dugófigyelő rendszert alakítottak ki, amely mind a nagyobb logisztikai cégek, mind pedig a kis- és nagyvállalatok, illetve a lakosság számára hasznos adatokkal szolgál. A Best Way a közlekedésinformatikai megoldásaival Európa 14 országában jelenlevő, magyar tulajdonú Lambda-Com Csoport tagja.

Bővebb információ: http://www.bestway.hu/www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr