rss
Deloitte Közép-európai TOP 500: tovább romlik a nagyvállalatok árbevétel-növekedésének üteme

Deloitte Közép-európai TOP 500: tovább romlik a nagyvállalatok árbevétel-növekedésének üteme

Az egy évvel korábbihoz képest jelentősen alacsonyabb, mindössze 3,3 százalékos átlagos árbevétel-növekedést könyvelhetett el Közép-Európa 500 legnagyobb vállalata 2012-ben. A legnagyobbak rangsorában továbbra is az energetikai cégek dominanciája érvényesül, a térség országai közül pedig Lengyelország bizonyult a legsikeresebbnek, amely 166 vállalattal került be a Top 500 közé.

Kulcsinformációk

  • A hetedik Deloitte Közép-európai Top 500 felmérés főbb eredményei azt mutatják, hogy a régiót leginkább továbbra is a gazdasági visszaesés jellemzi.
  • Az ötszáz legnagyobb vállalat átlagos árbevétel-növekedésének üteme az előző évi, egészséges 9,8 százalékról 3,3 százalékra csökkent 2012-ben.
  • A nehézségek ellenére a régió számos vállalata teljesített jól az elmúlt évben. A legutóbbi jelentéshez hasonlóan 2012-ben is az energetikai cégek domináltak: a legnagyobb tíz vállalat közül nyolc ebből a szektorból került ki.
  • A Deloitte TOP 500-as listájára idén 62 magyar vállalatnak sikerült felkerülnie, összesen 93 milliárd euró konszolidált árbevétellel.
  • A lista legnagyobbjai közé a MOL mellett további két Magyarországon működő vállalat tudott bekerülni. Az Audi Hungaria a tavalyi 13. helyről a 19. helyre esett vissza, megtartotta viszont korábbi 22. helyezését a GE Infrastructure Central &Eastern Europe Holding.

Eredeti sajtóközlemény

Fotó, ábra, videó

Seres Béla

Deloitte CE TOP 500Idézetek

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere

“A régió nagyvállalatainak teljesítménye jól tükrözi azt a trendet, amely egyébként is megfigyelhető az egyes országok makrogazdasági pályáinak különbözőségében.  A lengyel, cseh és szlovák gazdaság a stabil bankrendszernek, a lassan, de érezhetően bővülő fogyasztásnak, és a növekvő ipari termelésnek köszönhetően egészségesebb növekedést mutat. Ezzel szemben a régió déli országaiban, köztük Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, és mellettük Magyarországon is olyan strukturális és gazdasági gyengeségek figyelhetők meg, melyek meglátszottak az itteni nagyvállalatok eredménynövekedésén is, lassabb, inkább elhúzódó kilábalást vetítve előre.”

Alastair Teare, a Deloitte Central Europe vezérigazgatója

“Az üzleti környezet továbbra is kiszámíthatatlan és kihívásokkal teli marad, ami megnehezíti a régió vállalatai számára, hogy folyamatosan olyan árbevétel- és nyereségnövekedést produkáljanak, mely biztosítja a befektetők és a többi érintett által elvárt stabilitást. A felméréshez készített interjúkból az is nyilvánvalóvá vált ugyanakkor, hogy a vállalatok egyre inkább az üzleti stratégiára és a megvalósítás színvonalára koncentrálnak. Ez az érettség arra mutat, hogy amint a gazdasági fellendülés stabil és fenntartható lesz, Közép-Európa legnagyobb vállalatai elsőként fogják a régióban rejlő potenciált kiaknázni.”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformációk

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Szarvas, Falcsik és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 200 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr