rss
Nem csak újépítésű otthon lehet széndioxid-semleges – európai kutatás az aktívházak közérzetre és környezetre gyakorolt hatásáról

Nem csak újépítésű otthon lehet széndioxid-semleges – európai kutatás az aktívházak közérzetre és környezetre gyakorolt hatásáról

A Humboldt Egyetem kutatóinak felmérése szerint szoros összefüggés tapasztalható a természetes fény és a friss levegő hatása, valamint közérzetünk, egészségi állapotunk és társas kapcsolataink minősége között.

A sok napfény és friss levegő jótékony hatást gyakorol közérzetünkre, egészségünkre, fokozza teljesítőképességünket és társas kapcsolatainkat is pozitívan befolyásolja. Ezt bizonyítja az a felmérés is, amelyet a berlini Humboldt Egyetem szociológia tanszékének professzora, Bernd Wegener és kutatócsoportja végzett. Ennek során a VELUX Cégcsoport aktívház koncepció jegyében épült házaiban élő családok mindennapjait, otthoni szokásait vizsgálták. A kapott eredmények annak megválaszolásában nyújtanak segítséget, hogy mely tényezők határozzák meg életminőségünket, és milyen módon hozható létre egészséges feltételeket biztosító, környezetsemleges lakókörnyezet. A VELUX Cégcsoport hamburgi Fényaktív Háza (LichtAktiv Haus) az első olyan széndioxid-semleges aktívház, amely egy 50 éves épület öthónapos felújítása keretében született meg.

Kulcsinformációk

  • A VELUX Cégcsoport 2009-ben indította el Model Home 2020 elnevezésű projektjét, amelynek során Európa-szerte hat házat épített a fenntartható építkezés jegyében.
  • A Cégcsoport e projekttel azokra a technológiákra hívta fel a figyelmet, amelyekkel élhető, energia-hatékony és környezetbarát épületek hozhatóak létre.
  • A berlini Humboldt Egyetem szociológiai tanszékének professzora, Bernd Wegener és kutatócsoportja a VELUX Cégcsoport aktívház koncepció jegyében épült házaiban élő családok mindennapjait, otthoni szokásaikat vizsgálták.
  • A VELUX Cégcsoport hamburgi Fényaktív Háza (LichtAktiv Haus) az első olyan széndioxid-semleges aktívház, amely egy 50 éves épület öthónapos felújítása keretében született meg.
  • A hamburgi házban élő négytagú Oldendorf család nagyfokú elégedettsége, az otthonukban mért, a vártnál magasabb energiatermelés és alacsonyabb melegvíz-fogyasztás is azt bizonyítják, hogy akár egy ötvenéves ház is átalakítható, modernizálható úgy, hogy az ne csak kitűnően élhetővé, de energia-hatékonnyá, s egyben széndioxid-semlegessé is váljon.

Eredeti közlemény

Nem csak újépítésű otthon lehet széndioxid-semleges – európai kutatás az aktívházak közérzetre és környezetre gyakorolt hatásáról

Idézetek

Bernd Wegener, a Humboldt Egyetem szociológia tanszékének professzora

„A felmérésben résztvevő családok arról számoltak be, hogy már rövid idő után érezték az aktívház mindennapjaikra gyakorolt pozitív hatását; produktívabbnak, energikusabbnak és kiegyensúlyozottnak érezték magukat.”

Christian Oldendorf, a Fényaktív Ház négytagú tesztcsaládjának családfője

„Azt szeretjük a leginkább, hogy ha belépünk a házba, a külső időjárástól függetlenül mindig világos van, ez barátságossá teszi az otthonunkat és a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja.”

Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője

„Az ikerház teljes mértékben megfelel a brit kormány zéró széndioxid-kibocsátás követelményeinek. Az állandó friss levegő természetes és gépi szellőztetés útján egyaránt biztosított az épület két lakásában. Ugyanakkor számunkra a számok és eredmények mellett legalább ilyen fontosak a lakásokban élő emberek hétköznapi tapasztalatai. Örömmel olvastuk a családok visszajelzéseit, hiszen mindannyian egy sokkal kiegyensúlyozottabb, pihentetőbb, egészségesebb életvitelről számoltak be új otthonukban. Ezek a pozitív hétköznapi eredmények egy otthon minőségének – s így a VELUX Cégcsoport által képviselt aktívház koncepció sikerének is – kulcsfontosságú fokmérői.”

Fényképek

Videó

Kapcsolódó tartalmak

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

A VELUX Cégcsoport honlapja

Model Home 2020 aktívházak

LichtAktiv Haus

Háttérinformációk

A VELUX Magyarország Kft-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100 %-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

Az aktívház koncepció

Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy felújított épületek, lakóházak, vagy középületek.

A Model Home 2020 program

A Model Home 2020 program a VELUX Cégcsoport kezdeményezése, mely a következő generáció épülettervezési elképzeléseit támogatja magas életminőséget kínáló, ugyanakkor környezetbarát épületekről. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével a fenntartható építkezés jegyében 6 aktívházat épített fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, amelyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr