rss
A budapesti lakóingatlan-árak továbbra is alacsonyak az európai nagyvárosokkal összevetve

A budapesti lakóingatlan-árak továbbra is alacsonyak az európai nagyvárosokkal összevetve

A Deloitte 13 európai ország lakóingatlan-árait és piacait összehasonlító, második „Ingatlan Index” felmérésének eredménye szerint a régió nagyvárosai közül továbbra is Budapesten a legolcsóbb a lakhatás. Az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten több mint 1300 euróval alacsonyabb, mint az egyik legdrágább városban, Prágában.

Kulcsinformációk

  • A tranzakciós lakásárakat tekintve 2012-ben London volt Európa legdrágább városa a Deloitte Ingatlan Indexe szerint, emellett kimagaslóan drágának számítanak a francia fővárosban található lakások.
  • Az előző évhez képest a legnagyobb ingatlanár-növekedést Berlinben (13%), Londonban (12%) és Moszkvában (11%) tapasztalta a Deloitte a felmérés elkészítése során.
  • Magyarországon hozzávetőleg 7,5 évnyi bruttó átlagbérnek megfelelő összegből juthatunk saját lakáshoz. Ez azt jelenti, hogy a magyar átlagkeresettel rendelkező vásárlók nehezebben engedhetik meg maguknak a saját lakást, mint például a Csehországban élők.
  • A Deloitte felmérésében is vizsgált európai országok közül 2012-ben Franciaországban és Ausztriában épült a legtöbb lakás. A legkevesebb lakást 2012-ben Magyarországon építették.
  • A kelet- és nyugat-európai átlagos lakhatási költségek összehasonlításából kiderül, hogy a kelet-európai átlag lényegesen alacsonyabb a nyugat-európaiénál. Ezzel szemben – főképp a lakásállomány elöregedése miatt – Kelet-Európában a jövőben a költségek folyamatos növekedése várható.

Eredeti sajtóközlemény

A budapesti lakóingatlan-árak továbbra is alacsonyak az európai nagyvárosokkal összevetve

Fotó, ábrák

deloitte_Kohari_Gabor_foto

Idézet

Kohári Gábor, a Deloitte Zrt. Ingatlanszektorra szakosodott munkacsoportjának vezetője
“A vizsgált országok közül 2012-ben Dániában és az Egyesült Királyságban voltak a legmagasabbak a lakhatási költségek. Az összes költség ezekben az országokban 82, illetve 36 százalékkal haladta meg az uniós átlagot. Mint ahogyan 2011-ben is, az elmúlt évben is Magyarországon és Lengyelországban voltak a legalacsonyabbak a lakhatási költségek, ezek a költségek már jó ideje nem haladják meg az Unióra jellemző átlagos szint 36, illetve 42 százalékát.”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformációk

A Deloitte-ról
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Szarvas, Falcsik és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 200 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr