rss
Megfelelő árnyékolással légkondicionáló nélkül akár 6 fokkal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete

Megfelelő árnyékolással légkondicionáló nélkül akár 6 fokkal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete

Pártai Lucia szerint Magyarország éghajlata a jövő évtizedeiben nagyon hasonlíthat a jelenlegi Firenze körüli klímára

A tartóssá váló kánikulában, különösen a tetőterekben, sokan a klímaberendezésekben látják az egyetlen hűtési megoldást, pedig a hőmérséklet 1 fokos elmozdítása háromszor több energiát igényel nyáron, mint a fűtési szezonban. Pártai Lucia szerint a következő hetekben valószínűleg csak átmeneti periódusokra szakad meg a napos időjárás. A meteorológus arra is felhívja a figyelmet, hogy hazánk éghajlatát a jövőben a mediterrán térségek sajátosságai jellemezhetik. Beltéri helyiségekben csak 27 fok alatti hőmérséklet mellett érezzük jól magunkat, a pihentető éjszakai alváshoz pedig 25 fok körüli érték az ideális. A tetőtéri otthonokban az árnyékolásnak kiemelt szerep jut, hiszen akár 5-6 fokkal is csökkenthetik a belső hőmérsékletet.

Kulcsinformációk

 • Szakértők szerint a beltéri helyiségekben csak 27 fok alatti hőmérséklet mellett érezzük jól magunkat, az igazán pihentető éjszakai alváshoz pedig még alacsonyabb, 25 fok körüli érték az ideális.
 • A hőmérséklet 1 fokos elmozdítása háromszor több energiát igényel hűtéskor, mint a fűtési szezonban.
 • A légkondicionálók használata tehát megfontolandó, hiszen a helytelen használatukból eredő egészségügyi kockázatokon túl növelik az üzemeltetési költségeket is.
 • Fontos, hogy hőérzetünkért mintegy 60%-ban a határoló felületek hőmérséklete felel, míg a levegőé csak 40%-ban.
 • Az erős nyári UV sugárzás bőrünkre gyakorolt káros hatásai közismert tények, de roncsolja az otthonokban a padlózatot, a bútorokat, a műszaki cikkeket is, nem beszélve a textíliákról és a kárpitozott berendezési tárgyakról.
 • A tetőterekben mindezek kulcskérdések: a ferde tetősík miatt e helyiségekben a napsugárzás hosszabb ideig és nagyobb szögben éri a tetősíkablakok felületét.
 • A VELUX Magyarország Kft. arra hívja fel a figyelmet, hogy a tetőtéri otthonokban megfelelő árnyékolással akár 5-6 fokkal is csökkenthető a belső hőmérsékletet.

Eredeti közlemény

Megfelelő árnyékolással légkondicionáló nélkül akár 6 fokkal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete

Idézetek

Pártai Lucia meteorológus:

„A statisztikai valószínűség alapján bízhatunk abban, hogy idén is csak átmeneti periódusokra szakad meg az üdülőknek kedvező, zömében napos nyár. Fontos, hogy a Kárpát-medencében, ezen belül hazánkban is a nyári időszakban a legkevesebb a frontátvonulás, ugyanakkor ilyenkor a legmagasabb a napállás. Ez azt is jelenti, hogy ekkor érik a legnagyobb szögben a napsugarak a földfelszínt, azaz ilyenkor a legerősebb a kánikulát okozó besugárzás.”

„A különféle meteorológiai modellek eredményei szerint Magyarország klímája a jövőben nagyon hasonlíthat a jelenlegi Firenze körüli légkörre. Noha az utóbbi évtizedekben akár egy-két hétre is hidegre fordult a nyári időjárás, viszonylag ritkán volt átlag alatti hőmérsékletű nyár. Átlag körüli annál inkább, amely abból adódott, hogy a rövid hűvös időszakok mellett gyakoribb és tartósabb volt a kánikulai forróság, a tűző napsütés. Szélsőségesen meleg időszak volt a tavaly június közepe utáni hét. Ennek legvégén, drasztikus lehűlést követően, ismét 35 fok körüli, szélsőséges hőség alakult ki július első hetében, majd újabb többszöri lehűlés után augusztus elején és végén is erősödött a forróság. Idén a kánikulai periódusok után most vasárnaptól pár napra kissé enyhül a hőség és élénkül a szél, de marad a zömében napos időjárás, majd azután valószínűleg ismét fokozódik a meleg.”

Budai Henrietta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának termékmenedzsere:

„Nyáron a tetőtéri lakásokban kellő hővédelem hiányában gyorsan 30 fok fölé szökhet a hőmérséklet, ami árnyékolókkal akár 5-6 fokkal is csökkenthető. A rolók egyszeri beruházást jelentenek, és használatukkal hosszú távon hűtési költség megtakarítást érhetünk el, a mérsékeltebb energiafogyasztás által pedig fenntarthatóbbá is tehetjük otthonunkat.”

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

A tetőtéri hőség ellen nem csak a légkondicionálás nyújthat megoldást

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

Eumet.hu

Háttérinformáció

A VELUX Magyarország Kft-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható apkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100 %-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

Pártai Luciáról

Pártai Lucia a European Weather Service Kft., az Eumet.hu meteorológiai portál kiadójának ügyvezetője. A European Weather Service Kft. az Európai Unió nemzetközi projektjében, Európa legpontosabb villám-, viharfigyelő hálózatán dolgozik, amelynek segítségével az előrejelzések megbízhatósága terén újabb előrelépésre tesz szert.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr