rss
Az európai épületek 40 százalékában egészségtelen a beltéri levegő

Az európai épületek 40 százalékában egészségtelen a beltéri levegő

A kontinens épületeinek több mint kétharmada legalább 30 éves, és kevesebb mint egy százalékukat építik újjá évente

„Új szemmel nézni a már meglévő épületekre”: ezzel a címmel és egyben céllal rendezték meg 2013. május 15-16-án Koppenhágában, a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián 300 szakember részvételével az ötödik VELUX Természetes Fény Szimpóziumot. A fenntarthatóbb, egészségesebb beltéri klímát biztosító épületek kialakítása érdekében szervezett eseményen a világ vezető szakértői gyűltek össze több mint 20 országból. A szakemberek közös célja volt kidolgozni a természetes fény legjobb felhasználhatóságának módjait úgy, hogy ezeket alkalmazni is tudják a már meglévő épületek esetében.

Kulcsinformációk

 • „Új szemmel nézni a már meglévő épületekre” címmel és céllal rendezték meg május 15-16-án immár ötödik alkalommal a VELUX Természetes Fény Szimpóziumot. 
 • A Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián megrendezett, a fenntarthatóbb, egészségesebb beltéri klímát biztosító épületek kialakítása érdekében szervezett eseményen a világ vezető szakértői gyűltek össze több mint 20 országból.
 • A kétévente megrendezésre kerülő szimpózium idei állomásán a szakértők arról osztották meg egymással tapasztalataikat, nézőpontjaikat, kutatásaikat és példáikat, hogyan lehet a természetes fény mérvadó a már létező épületek, városszerkezetek esetében.
 • Kitértek ugyanakkor arra is, hogy hogyan lehetne a természetes fény előnyeit úgy felhasználni, hogy az otthonok, munkahelyek, közintézmények egészségesebb, valamint fenntarthatóbb környezetet jelentsenek.
 • Mi, európaiak életünk 90 %-át a négy fal között töltjük. Az épületek 40 %-ában azonban a kevés természetes fény rossz beltéri klímát eredményez; ez károsan hat a lakók egészségére és a depresszióhoz kapcsolódó tüneteik erősödéséhez vezethet.
 • A szimpóziumon elhangzott vélemények egybehangzottak, mely szerint a negatív trenddel való szembenézés egyik módja a háztulajdonosok és törvényhozók felé a természetes fény előnyeinek hangsúlyozása.

Eredeti közlemény

Az európai épületek 40 százalékában egészségtelen a beltéri levegő

Idézetek

Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője

A megfelelő mennyiségű természetes fény bevitelére nemcsak az új épületekben kell megoldást találni, hanem a meglévő épületállomány esetében is törekedni kell az életkörülmények javítására. Húsz év múlva még mindig ugyanazokban az épületekben lakunk majd, mint ma. Amikor a jövő épületeiről van szó, számítanunk kell arra, hogy igen egészségtelen beltéri környezetben fogunk élni. Hacsak, nem cselekszünk ellene – éppen ezért hívtuk életre 2005-ben a szimpóziumot.” 

Dr. Richard Hobday, a „Gyógyító Nap: Napfény és Egészség a XXI. században” szerzője és a téma szakértője

A gyógyszereknek ellenálló baktériumok, az influenzavírus és más kórokozók mindinkább fenyegető veszélyt jelentenek az emberekre az épületekben. Fontos emlékeznünk arra, hogy a napfény védelmet nyújt a fertőzések és más egészségügyi problémák ellen. Sajnos napjainkban az a trend, hogy egyre kevesebb természetes fényt juttatnak a falak közé. Ez véleményem szerint egy igen komoly, egészségkárosító ügy.”  

Fényképek

Videók

Kapcsolódó tartalmak

Megkezdődött az első európai természetes megvilágításra vonatkozó iránymutatás kidolgozása (közösségimédia-közlemény)

A Természetes Fény Szimpózium honlapja (angol nyelvű)

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

A VELUX Cégcsoport honlapja

Háttérinformáció

A VELUX Magyarország Kft-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100 %-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr