rss
GPS technológia a járműlopások ellen – a Dunában is találtak már lopott gépkocsit

GPS technológia a járműlopások ellen – a Dunában is találtak már lopott gépkocsit

Hazánkban naponta nagyságrendileg húsz autót lopnak el, de pozitív változás az elmúlt évekhez képest, hogy 2013 első három hónapjában 17,4 százalékkal csökkent az autólopások száma az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor sajnálatos módon a felderítési arányban nem mutatkozik javulás. Általánosságban elmondható viszont, hogy jóval kevesebb olyan autót tulajdonítanak el, amely fel van szerelve GPS-szel, hiszen sok esetben ez már önmagában eltántoríthatja a tolvajokat.

Kulcsinformációk

  • Az autólopási ügyek felderítettségi aránya az utóbbi években mindössze 10-20% között mozgott,  a tehergépjármű-lopások száma azonban 2003 óta folyamatosan csökken.
  • A bűnesetek elkerülésében hatásos segítséget nyújtanak a GPS rendszerek, mivel a berendezések kiiktatásához magas szintű szaktudás, és drága felszerelés szükséges, amivel a tolvajok általában nem rendelkeznek.
  • A tolvajt rendszerint elbizonytalanítja, ha a kiszemelt járműben nyomkövető van beszerelve, így jellemzően inkább egy kevesebb kockázattal járó, másik autót választ.
  • A gépjárművek útvonalát követve, különböző szenzorokat – például ajtónyitás, leakasztás – megfigyelve a megbízó vagy a megbízott biztonságtechnikai cég folyamatos tájékoztatást kap a rakomány státuszáról, lopás esetén pedig a nyomkövetés segítségével gyorsan és hatékonyan megtalálható a jármű.

Idézet

Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország Kft ügyvezetője

„A GPS többnyire a tájékozódásban és az útvonaltervezésben segíti a sofőröket, azonban egy-egy lopás esetében a hatóságokkal együttműködve, a megfelelő telematikai rendszer komoly segítséget jelenthet a jármű megtalálásában is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a GPS-szel felszerelt járművektől jobban tartanak a tolvajok is, ezért ez már önmagában is egyfajta biztonsági elemnek tekinthető. A WebEye Magyarország Kft évente több lopási ügyben is segítséget nyújt a hatóságoknak, és ezek többnyire sikeresen is zárulnak, mivel a tolvajok többsége nem számít arra, hogy az eltulajdonított gépjármű GPS rendszerrel van felszerelve.”

„Ehhez hasonló eset volt az a tavalyi gépkocsi-lopás is, amikor a jármű nyomvonala egészen a „szétszerelő műhely” utcájáig vezetett, így a rendőröknek nem volt nehéz dolga. Az autót már részlegesen szétszerelve találták meg, nem messze az utolsó pozíciótójától egy olyan műhelyben, ahol a több lopott gépjármű is volt a helyszínen.  Egy másik alkalommal pedig az eltűnt kocsit a Dunában találták meg a WebEye adatok alapján, melyeket még az elmerülése előtt adott. A tolvaj megijedt valamitől, el akarta tüntetni a lopott járművet. Feltehetően úgy gondolta, hogy ha a folyóba hajt, a gépkocsit nem találják meg a hatóságok, ám nem számolt a még ekkor is működésben lévő GPS jeladóval”

Eredeti sajtóközlemény

GPS technológia a járműlopások ellen – a Dunában is találtak már lopott gépkocsit

Kép

Bagossy Tamás

Videó

Kapcsolódó tartalmak

A WebEye Magyarország honlapja

A Lambda-Com Csoport honlapja

Céginformáció

WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. Európa útjain összesen 40 ezer autóban van WebEye, ebből 23 ezret aktívan követnek.

Bővebb információ: http://hu.webeye.eu


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr