rss
Akár húsz százalékkal is növelhetők az osztálylétszámok — az intézmények bővítéséhez is acél könnyűszerkezetes falvázrendszer alkalmazása ajánlott

Akár húsz százalékkal is növelhetők az osztálylétszámok — az intézmények bővítéséhez is acél könnyűszerkezetes falvázrendszer alkalmazása ajánlott

A Klebelsberg Iskolát Lindab könnyűszerkezetes falszerkezettel bővítették ki

A parlament döntésének megfelelően mostantól akár 32 fős osztályokat is indíthatnak az iskolák, ugyanakkor a nagyobb létszámnak akadályt szabhat a helyhiány. Az épületek bővítéséhez az északi országokban nagy népszerűségnek örvendő könnyűszerkezetes falrendszer lehet a legkézenfekvőbb megoldás költség- és energia-hatékonyság, valamint gyorsaság szempontjából is. A Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium emeletráépítéséhez a Lindab Construline falvázrendszert alkalmazták a szakemberek.

Kulcsinformációk

  • A 2013. április 29-én elfogadott törvénymódosítás értelmében az óvodák és az iskolák húsz százalékkal eltérhetnek a törvényben meghatározott maximális osztálylétszámtól, amely miatt számos intézmény épületének átalakítása, bővítése válhat szükségessé.
  • Az egyszintes Klebelsberg Kuno Iskola épületének alapterületét emeletráépítéssel növelte a Cannelura építész- és statikus tervezőiroda, amelynek építész-statikus tervezője, Pallós Béla, két évtizedes pozitív tapasztalatai alapján a Lindab Construline rendszert választotta.
  • Jelen projektben a hagyományos módszerek – a téglafalas, nehézfödémes megoldások – nem jöhettek szóba, mivel az épület alapozása csak a könnyűszerkezetes elemeket bírta el megerősítés nélkül. Tűzvédelmi okokból favázas könnyűszerkezetes rendszereket sem lehetett alkalmazni a bővítés során.
  • Pallós Béla elmondása szerint a könnyűszerkezetes falszerkezet előnyei a tervezés és a kivitelezés során a lényegesen gyorsabb elkészülési idő és a könnyű használhatóság. Az önkormányzat elvárásainak a funkcionális, anyagi és esztétikai szempontokból is eleget tettek.
  • A Klebelsberg Iskola projektjének sikere szintén megmutatja, hogy a Lindab falrendszer műszaki és gazdasági előnyei a középületek esetében is jól kiaknázhatók. A könnyűszerkezetes falszerkezetek kiváló megoldást nyújtanak irodaházak, szállodák, hotelek, kórházak építésére, bővítésére.

Eredeti közlemény

Akár húsz százalékkal is növelhetők az osztálylétszámok — az intézmények bővítéséhez is acél könnyűszerkezetes falvázrendszer alkalmazása ajánlott

Idézetek

Pallós Béla, a Cannelura Kft. építész-statikus tervezője:

„A tetőtér Lindab rendszerből történő kialakításakor — a hagyományos faszerkezetes építési megoldásokkal szemben — nagyobbá válik annak használati biztonsága, így a tetőtér kevésbé lesz érzékeny a repedésekre. Emeletráépítés esetén kevesebb többletterhet jelent e falvázrendszer a hagyományos építési módokkal szemben, és az alkalmazásához nem kell víz, nem kell megvárni a kötési időket, így az építési idő lerövidül. Ez egyrészt kevesebb munkaóra megfizetését jelenti a beruházó számára, másrészt hamarabb megtérülhet a befektetés, és az épület korábban használatba vehető.”

Dr. Tóth Elek DLA, a BME Magasépítési Tanszék egyetemi docense a könnyűszerkezetes falszerkezetekkel kapcsolatban:

„Svédországban már jobban elfogadott a könnyűszerkezetes építkezés, amely környezetbarát tulajdonságai mellett idő- és energiahatékonysága miatt is népszerű, továbbá — kis önsúlya, ami például 5-7-szer kisebb, mint az üreges égetett agyagtégla — ellenére különösen jó hőszigetelő képességgel bír. Többszintes vázas épület esetében intenzív hőszigetelő tulajdonsággal, a vonal menti hőhidak energiaveszteségét minimálisra csökkentve, a hasznosítható alapterület maximális kihasználtságával és az időjárási körülmények alakulásától függetlenül, gyorsan létrehozható a könnyűszerkezetes megoldás.”

Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője:

„A könnyűszerkezetes falrendszerek általános előnyeiként felsorolhatjuk a kisebb költségű alapozást és teherviselő vázszerkezetet lehetővé tevő kis súlyukat, kiváló hőszigetelő képességüket, gyors építési módjukat. Fontos azt is hangsúlyoznunk, hogy a hagyományos szerkezeteknél lényegesen nagyobb méretpontosságot nyújtanak. A falvázrendszerek esetében azonos hőszigetelési jellemzőt a hagyományos szerkezeteknél kisebb falvastagsággal — átlagosan 10-20 centiméterrel kisebbel, mint a gázbeton vagy égetett agyag falak — lehet elérni, ez adott bruttó alapterületen nagyobb hasznos alapterületet eredményez, ami az eladási árat, vagy a bérleti díjat növeli.”

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

A Lindab honlapja

Középületek, iskolák, kórházak korszerű könnyűszerkezetes felújítása

Céginformáció

A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Profil és Ventiláció üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában.
A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.
www.lindab.hu


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr