rss
A világ meghatározó pénzintézetei nem bíznak az eltérő számviteli standardok közeledésében

A világ meghatározó pénzintézetei nem bíznak az eltérő számviteli standardok közeledésében

A Deloitte globális felmérése szerint a világ legnagyobb pénzintézetei belátható időn belül nem sok esélyt látnak a két meghatározó nemzetközi számviteli standard, az IASB és amerikai párja, az FASB standardjai közötti közeledés megvalósulására. A válaszadó bankok szerint a két testület alapvető kérdésekben sem ért egyet, és bár a múltban jó néhány esetben kompromisszumok útján végül megtalálták a közös nevezőt, most a megkérdezettek többsége nem számít gyors megegyezésre.

Kulcsinformációk

  • A felmérésben 70 bank – köztük 19 rendszerszintű jelentőséggel bíró globális pénzintézet vett részt.
  • A Deloitte arra kereste a választ, hogy a jelenlegi helyzetben miként vélekednek a bankok a Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) által közelmúltban bevezetett új standardokról.
  • A bankok átmenetileg félbehagyták az új szabályozásnak megfelelő rendszerek kialakítását, mert a pénzügyi instrumentumok elszámolásával kapcsolatos változások bevezetése egyelőre késik.
  • Továbbra is vita tárgyát képezi a bankok likviditási portfolióinak számviteli kezelése a besorolással és értékeléssel kapcsolatos tervezett változtatások ismeretében.

Az eredeti sajtóközlemény

A világ meghatározó pénzintézetei nem bíznak az eltérő számviteli standardok közeledésében

Fotók, ábrák

Molnár Gábor

Idézet

Molnár Gábor, a Deloitte Magyarország Pénzintézeti szektorra szakosodott csapatának számviteli tanácsadási igazgatója:

“Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a felmérésben részt vevő bankok többsége szerint egyre inkább csökken az IASB és az FASB standardjai közötti konvergencia megvalósulásának esélye, annak ellenére, hogy a korábbi felmérések szerint a bankok jelentős része támogatta a konvergencia folyamatát. Manapság mégis úgy tűnik, hogy a két standardalkotó bizottság eltérő véleményen van azt illetően, hogy milyen várható veszteségen alapuló értékvesztési modellt kellene alkalmazni. “

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Szarvas, Falcsik és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 195 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr