rss
Növekvő támogatások és bizakodó gazdák a magyar mezőgazdaságban

Növekvő támogatások és bizakodó gazdák a magyar mezőgazdaságban

A korszerű tárolás és rugalmas megoldások komoly versenyelőnyt jelenthetnek az európai piacokon is

A miniszterelnök 2013. február 14-én bejelentette, hogy 480-500 milliárd forinttal több közvetlen támogatásra számíthatnak a magyar gazdák az elkövetkező hétéves uniós költségvetési ciklusban. A mezőgazdasági kiszolgáló épületeket, csarnokokat is gyártó Lindab által megkérdezett hazai gazdálkodók bizakodóak 2013-as év tekintetében, a korszerű tárolási technikákban és rugalmas, hosszú távú megoldásokban látják a jövőt.  A jól jövedelmező intervenciós gabonakészletek tárolásában való részvétel feltétele a megfelelő műszaki-technikai minőség biztosítása, ami Kotormán István, a Lindab szakértője szerint új, korszerű könnyűszerkezetes csarnokok létesítésével vagy a meglévő épületek költséghatékony felújításával is megoldható.

Kulcsinformációk

  • A kormány által bejelentett, megnövelt közvetlen támogatásoknak köszönhetően idén 60 milliárd forinttal nő az agrárágazatnak nyújtott támogatás.
  • Vélhetően a gazdaságok fejlesztését célzó támogatások telephelybővítésre, mezőgazdasági kiszolgáló épületek létesítésére is felhasználhatóak lesznek majd. A különféle mezőgazdasági épületek esetében más-más tulajdonságok fontosak.
  • A mezőgazdasági kiszolgáló épületeket, csarnokokat is gyártó Lindab által megkérdezett hazai gazdálkodók bizakodóak 2013-as év tekintetében, a korszerű tárolási technikákban és rugalmas, hosszú távú megoldásokban látják a jövőt.
  • A jól jövedelmező intervenciós gabonakészletek tárolásában való részvétel feltétele a megfelelő műszaki-technikai minőség biztosítása, ami Kotormán István, a Lindab szakértője szerint új, korszerű könnyűszerkezetes csarnokok létesítésével vagy a meglévő épületek költséghatékony felújításával is megoldható.
  • A különféle mezőgazdasági épületek esetében más-más tulajdonságok fontosak: a gabona tárolásakor a nedvesség kint tartása és a keletkező nedvesség elvezetése alapvető követelmény, továbbá a nemzetközi szinten is kifejezetten sikeres ágazat, a gombatermesztés esetében kiemelkedően fontos a tároló, kiszolgáló épület magas szintű kivitelezése.

Idézetek

Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője:

„A mezőgazdasági fejlesztések terén az új létesítmények építése mellett versenyképességet növelő, korszerű megoldást nyújthat a meglévő épületek felújítása is. Ahogy az új létesítésű épületeknél, a mezőgazdasági létesítmények felújításánál is a fő szempont a funkció, a folytatott tevékenységhez kapcsolódó technológia gazdaságos működtetése, és minden további aspektust többnyire ennek kell alárendelni. Így például a viszonylag jól jövedelmező intervenciós gabonakészletek tárolásában való részvétel feltétele, hogy a műszaki-technikai minőség biztosítva legyen.”

“A mezőgazdasági cégek, gazdálkodók tevékenységéhez, cégméreteihez és egyediségéhez igazodni kell az épületeknek is, ami az egyik legnagyobb előnye a rugalmas, gyors, könnyűszerkezetes építési technológiának. A beruházások megkezdése előtt fontos szakemberekkel mérlegelni, hogy teljesen új épület megépítése helyett elegendő lehet a meglévő tetőszerkezet korszerűsítése, a csapadékvíz-elvezetés javítása, fejlesztése, vagy például jobb hőszigetelést nyújtó homlokzat felújítás megvalósítása.”

Jenet László, a biharkeresztesi Kutas 95 Zrt. igazgatója:

„Bár 2012 aszályos év volt, nem számolunk egekbe szökő árakkal, az idei termést illetően bizakodóak vagyunk. Több mint 100 mm csapadék már lehullt, a termőréteg kezd telítődni, így a tavalyinál jobb hozam várható. A termény tárolása, minőségének megóvása ugyanakkor alapvető fontosságú, melyhez a technológia és a szaktudás együttműködése szükséges, ez a kettő garantálja a sikert.”

„Minden egyes folyamatra oda kell figyelni a szállítástól a tárolásig, hogy maximális profitot érhessünk el. Mi öt év alatt nyolc csarnokot építettünk a mezőgazdasági üzemünk területén könnyűszerkezetes acél felhasználásával, jelenleg 40 ezer tonna a terménytárolási kapacitásunk.”

Görcsös Ferenc, a gesztelyi Görcsös Farm tulajdonosa:

„A termény nedvessége nagymértékben a szerkezet megfelelő nedvességzárásától függ. Nem mindegy, mennyire jut be a nedvesség az épületbe, amelyben tárolják a terményt – a nedvességtől a termény minőségcsökkenést szenved, dohos lesz, ez alapvetően befolyásolja az árat.”

Rácz József, az Országos Korona Gombaipari Egyesülés és a Magyar Gombatermesztők Szövetségének elnöke:

„Cégünk gombacsíra előállító üzemet, konzervüzemet, raktárt és hűtőházat építtetett Lindab könnyűszerkezetes acél technológiával. A korszerű tárolás és kiszolgáló épületek nagyban hozzájárulnak piaci előnyünkhöz.”

„Magyarország fekvéséből adódóan tőlünk nyugatra és délre mindenki gombafelvevő. Ha a termelést tudjuk biztosítani, szép jövő előtt állunk.”

Eredeti sajtóközlemény

Növekvő támogatások és bizakodó gazdák a magyar mezőgazdaságban

Fotók

Kapcsolódó tartalom

A Lindab honlapja

Lindab csarnok információk

Céginformáció

A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Ventiláció és Profil üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában.
A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr