rss
Havazás okozta közlekedési káosz számokban

Havazás okozta közlekedési káosz számokban

Januárral beköszöntött az igazi téli időjárás, ami elsősorban sűrű havazás és ónos eső formájában jelentkezett az ország egész területén. A hirtelen jött csapadék káoszt okozott az utakon, és több helyen napokra megbénította a közúti közlekedést. A forgalmi adatok figyelésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. adatai szerint: 15 centiméternyi hó akár 60 százalékkal is csökkentheti az átlagsebességet, és 70 százalékkal is romlik az utak járhatósága.

Kulcsinformációk

  • Országszerte nehezíti a közlekedést a sűrű havazás és ónos eső.
  • A Best Way Traffic Kft. adatai szerint a zord időjárás miatt az autósok 15%-a korlátozottan használja csak járművét.
  • A személyautók átlagsebessége 20-30%-kal, a tehergépjárműveké 10-25%-kal csökkent a csúszós utakon.
  • Ónos esőt követően mintegy 60%-kal csökken az út tapadása, míg a heves csapadék akár 70%-kal is ronthatják a látási viszonyokat.
  • A cég szakértője szerint ilyenkor a legfontosabb, hogy legyen a járművön téli gumi, illetve rendelkezzünk megfelelő rutinnal a csúszós utakon.

Idézetek

Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője

Az év elején rövid idő alatt esett nagyon sok hó, ami napokra ellehetetlenítette a közlekedést. Az általunk gyűjtött adatokból jól látszik, hogy jelentősen visszaesett a forgalom az utakon: az autósok 14%-a korlátozottan használta az autóját a zord időjárási körülmények miatt. Számottevően csökkent a járművek átlagsebessége is, a személyautók esetében átlagosan 20-30 százalékos visszaesést tapasztaltunk, a tehergépjárműveknél ugyanez a szám pedig 10-25 százalékra tehető. Azokon az utakon, ahol a frissen esett hó meghaladta a 15 centimétert, ennél sokkal nagyobb, 60 százalékos sebességcsökkenést is mértünk.

Aki ritkábban vezet, feltétlenül tréningezzen a hóban, mielőtt útnak indul, de a tapasztalt sofőröknek is érdemes indulás előtt fékpróbát tenni egy biztonságos útszakaszon, hogy érezzék, hogyan viselkedik a jármű a megváltozott körülmények között. Amit pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, az egyértelműen a téli gumi fontossága: enélkül senki ne induljon útnak a téli hónapokban. Fokozott körültekintéssel és megfelelő vezetéstechnikai tudással a szélsőséges időjárás is átvészelhető, gyakorlatlan vezetők azonban jobban teszik, ha pár napig más közlekedési eszközt vesznek igénybe, ha tehetik.”

Eredeti sajtóközlemény

Havazás okozta közlekedési káosz számokban

Fotók

Szvétek Ferenc

Havazás okozta közlekedési káosz számokban

Videó

Kapcsolódó tartalmak

Inforádió (2013.02.12.): Kevesebben használják járműveiket a csapadékos időben - Kálló Izabella interjúja Szvétek Ferenccel

A Best Way Traffic Kft. honlapja

A Lambda-Com Csoport honlapja

Céginformációk

A Best Way Traffic Kft. azzal a céllal alakult, hogy a budapesti és a bekötő utakat rendszerint használó autósok számára megteremtse a legjobb választás lehetőségét forgalomsűrűség szempontjából, egy webalapú szolgáltatással. Több éves fejlesztésük eredményeként, egy jól működő, felhasználóbarát valós idejű dugófigyelő rendszert alakítottak ki, amely mind a nagyobb logisztikai cégek, mind pedig a kis- és nagyvállalatok, illetve a lakosság számára hasznos adatokkal szolgál. A Best Way a közlekedésinformatikai megoldásaival Európa 14 országában jelenlevő, magyar tulajdonú Lambda-Com Csoport tagja.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr