rss
Télen akár 12 százalékkal is lassabb a forgalom az utakon

Télen akár 12 százalékkal is lassabb a forgalom az utakon

Télen különösen fontos az optimális útvonaltervezés, mivel a csúszós utak és a megváltozott látási viszonyok következtében fokozottan lassul a forgalom. Mindez a karácsony előtti vásárlási hullámokkal és a szoros határidejű, megnövekedett fuvarfeladatokkal párosul. A WebEye adatai szerint a napokban beköszöntött igazi téli időjárás 6-12 százalékkal lassította a járművek átlagsebességét hegyvidéken, országos szinten pedig az átlagsebesség 4-6 százalékkal alacsonyabb. Az adatokat a WebEye rendszer kategóriánként, a régióban mozgó 40.000 járművének vizsgálatából nyerte az elmúlt három év során.

Kulcsinformációk

  • Általános trend, hogy a fuvarfeladatok száma szeptembertől decemberig intenzíven nő, majd januárban drasztikusan csökken. Az őszi idényhez képest a karácsony előtti időszakban 30-50 százalékkal több fuvart bonyolítanak a szállítók, amelyeket gyakran szoros határidővel kell teljesíteni. Ez is hozzájárul a közutak zsúfoltságához.
  • Karácsony előtt 22 százalékkal nő a közúti forgalom a nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken. Ezek az adatok vidéken viszonylag alacsonyabbak, ott megközelítőleg 16 százalékos növekedés figyelhető meg.
  • December 24-én 14 óráig átlagosan 26 százalékkal nő a gépkocsik száma az utakon, utána viszont a hétköznapi forgalom 30 százalékára esik vissza. December 25-én aztán újra beindul a közúti közlekedés, de az évközi mindennapokhoz képest még így is csupán a 70 százaléka lesz az átlagosnak.
  • Az ünnepi közlekedési szokások regionális szinten is eltérőek, Magyarországon az átlagos járműingázás közel kétharmada tapasztalható a közutakon, Szlovákiában viszont megközelítőleg fele akkora a forgalom a települések között az utolsó három év adatainak vizsgálata alapján.

Az eredeti sajtóközlemény

Télen akár 12 százalékkal is lassabb a forgalom az utakon

Videó

Idézetek

Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője

„Érdekesség, hogy a régióban eltérő mértékben figyelhető meg ez a folyamat. Az általunk figyelt járművek esetében azt látjuk, hogy míg például Ukrajnában, Romániában vagy Szerbiában a téli időszakban jelentősen lelassulnak a járművek, addig Ausztriában, Németországban vagy Horvátországban mindez csupán minimális mértékben igaz. Ezek az adatok természetesen összefüggésben lehetnek az utak minőségével is, hiszen ez utóbbi területeken általánosságban elmondható, hogy jobb körülményekkel találkozhatunk a közutakon.”

Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője

Az ünnepek előtt és alatt is fontos az útvonal pontos megtervezése. Ma már ugyanis vannak olyan rendszerek, amelyek valós időben mutatják a forgalmi adatokat, és ezek ilyenkor felértékelődnek. Ajánlott előre, pontosan megtervezni az útvonalat, és tájékozódni az adott szakasz járhatóságról, esetleges zsúfoltságáról, hogy a lehető legoptimálisabb körülmények között jussunk el egyik pontból a másikba.”

„A forgalom tehát lényegesen nagyobb és lassabban haladó lesz, így mindképpen több dugóra kell számítani az ünnepek előtt és alatt. A vezetési stílusnak azonban téli üzemmódban kell maradnia az „ünnepi őrületben” is, és inkább optimális útvonaltervezéssel, átgondolt szervezéssel próbáljunk gyorsabban végezni a bevásárlással és a fuvarok szállításával, de semmi esetre sem kapkodással és hirtelen manőverekkel, amelyek akár balesetet is okozhatnak.”

Céginformáció

Lambda-Com Csoport

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. Európa útjain összesen 40 ezer autóban van WebEye, ebből 23 ezret aktívan követnek.

Bővebb információ: www.lambdacom.hu, www.hu.webeye.eu

Kapcsolódó tartalmak

A Lambda-Com Csoport honlapja

A WebEye Magyarország honlapja

A Best Way Traffic Kft. honlapja


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr