rss
Kecskeméten nem végállomás a hajléktalanság – Szállást, élelmet, oktatást és munkalehetőségeket biztosít a VELUX Alapítványok támogatásával épült hajléktalanszálló Kecskeméten

Kecskeméten nem végállomás a hajléktalanság – Szállást, élelmet, oktatást és munkalehetőségeket biztosít a VELUX Alapítványok támogatásával épült hajléktalanszálló Kecskeméten

A kemény téli fagyok akár végzetesek lehetnek azok számára, akiknek nincsen fedél a feje fölött. A VELUX Alapítványok 900 ezer eurós támogatásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat olyan hajléktalanközpontot épített, amely télen és nyáron is várja a hontalanokat. A kecskeméti Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központba nemcsak aludni járnak a betérők: a szállás és az élelem mellett segítséget kapnak a tanuláshoz és a munkakereséshez is. A központ célja 2013-ra 25 hontalant saját otthonába költöztetni és munkába állítani.

Kulcsinformációk

  • A hajléktalanközpontban modellértékű foglalkoztató, rehabilitációs szolgáltatásokat és önálló lakhatási lehetőségeket alakított ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A társintézményekkel történő együttműködés a hajléktalan, lakástalan személyek személyesebb gondozását is segíti.
  • A kétemeletes, 1000 m2 alapterületű épület munkálatai 2008 májusában kezdődtek, miután a VELUX Alapítványok közel 900 ezer euróval támogatta a projektet.
  • A rehabilitációs központ most már éjjel-nappal fogadja a betérőket. Átmeneti szállást is találnak, és hosszú távon is tartózkodhatnak az ellátóban a fedél nélküliek.
  • A rehabilitációs központ tagjai közül többen is, bár van munkájuk, az utcán élnek. Számukra zuhanyozási, ruhatisztítási lehetőségeket biztosít az ellátó, hogy munkahelyükön igényes külsővel jelenhessenek meg. A rendszeresen visszatérők egy évre be is költözhetnek a Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központba, amennyiben hajlandóságot mutatnak arra, hogy szeretnék rendbe tenni életüket.
  • A központ személyzete a legjobb megoldást igyekszik megtalálni a lakók számára: akár részvételüket biztosítani a rehabilitációs programban, akár segíteni abban, hogy visszatérhessenek családjukhoz. Új ismeretek elsajátításában, vagy saját szakmájuk folytatásában is a segítségükre sietnek.

Eredeti közlemény

Kecskeméten nem végállomás a hajléktalanság – Szállást, élelmet, oktatást és munkalehetőségeket biztosít a VELUX Alapítványok támogatásával épült hajléktalanszálló Kecskeméten

Idézetek

Rigó Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projekt menedzsere:

„A hozzánk betérő emberek önbizalma igen alacsony, nincsenek kapcsolatban a családjukkal. Csak a jelennek élnek és csakis azonnali szükségleteik kielégítésére tudnak koncentrálni – éppúgy, mint a gyerekek. Életük során számtalanszor találkoztak mások előítéleteivel, lenéző pillantásaival. Reakcióképpen ilyenkor alkoholhoz, cigarettához, drogokhoz és más tudatmódosítókhoz fordulnak.”

„Többre van szükségük, mint arra, hogy legyen hol álomra hajtaniuk a fejüket. Meg kell mutatnunk számukra azokat a lehetőségeket, amik rendelkezésükre állnak ahhoz, hogy megváltoztassák életüket és újra be tudjanak illeszkedni a közösségbe. Szeretnénk megerősíteni magabiztosságukat, hogy a társadalom fontos és hasznos tagjainak érezzék magukat. A Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ célja, hogy újra bízzanak magukban a hontalanok. A jó útra téréshez érezniük kell a szükségét annak, hogy felkeljenek reggel, értelmet nyerjen számukra minden egyes új nap, és mielőtt nyugovóra térnek, készüljenek a másnapra is!”

Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője:

”Cégcsoportunk alapítványainak fókuszában Kelet-Európában leginkább a szükséget szenvedők megsegítése áll. A Máltai Szeretetszolgálat rehabilitációs programját méltán találták támogatásra érdemesnek, hiszen a fő céljuk nem a hajléktalan emberek alapellátása, hanem a társadalomba történő visszaintegrálása. Az elmúlt években alapítványaink több mint 1,5 milliárd forintnyi támogatást juttattak Magyarországra. A projektek közül kiemelkedő a Máltai Szeretetszolgálaté, amely nemcsak hajlékot, hanem jövőbe vetett hitet is nyújt az elesetteknek.”

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

A VELUX Cégcsoport honlapja

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapja

Információk a Komplex hajléktalan Ellátó Intézményről

Háttérinformációk

A VELUX Magyarország Kft-ről
A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.
2012-ben a VELUX márka immáron ötödik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. Harmadik alkalommal kapta meg a VELUX márka a Superbrands díjat idén, amely a fogyasztók felé nyújtott kiemelkedő teljesítményét példázza.

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatról
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) – a 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend keresztény szellemiségű magyarországi segélyszervezete – 1989. február 4-én alakult, bírósági bejegyzésének dátuma: 1989. február 10. 1998. január 1-jétől kiemelkedően közhasznú szervezet.

Az MMSz a tagjai és más, önkéntes közreműködők ellenszolgáltatás nélkül felajánlott munkáját megszervezve, adományokat gyűjtve és szétosztva segíti a nélkülözőket, rászorulókat abban, hogy az alapvető emberi és a magyar jogrendben is elismert jogaikból adódóan minél nagyobb mértékben hozzájussanak a szükségleteik kielégítéséhez. Az MMSZ a rendelkezésére álló források ésszerű felhasználásával, – fajra, nemre, nemzetiségre, vallási, politikai vagy bármely más meggyőződésére való tekintet nélkül – kizárólag a rászorultság alapján és mértékéig nyújt támogatást.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr