rss
Új menedékház épült a Mont Blanc-nál 3835 méter magasban

Új menedékház épült a Mont Blanc-nál 3835 méter magasban

A Mont Blanc-on télen -40 °C körüli a hőmérséklet és több száz km/órás széllökésekkel is számolni kell. Ilyen extrém körülmények között épített be a VELUX Cégcsoport 9 munkatársa 12 hónap alatt 55 tetőtéri ablakot egy új menedékházba. A 3835 méter magasság csak helikopterrel volt megközelíthető. A nem mindennapi építkezés sikeresen zárult, az épület a 2013-as szezontól várja az alpinistákat.

Kulcsinformációk

  • A Mont Blanc az Európai Unió legmagasabb hegycsúcsa, s az alpinisták által kedvelt csúcs előtti utolsó pihenőhely az újonnan épült Le Refuge du Goûter menedékház, amely a több mint 50 éves eddigi épület helyébe lép.
  • Az épületnek és a tetősíkablakoknak igen zord időjárásban kell majd helytállniuk: 3835 méteres magasságban a -40 °C hőmérséklet és a 300 km/órás széllökések sem meglepőek.
  • Az építőanyagok és a szakértők helyszínre szállítása sem volt egyszerű, mivel a Mont Blanc csak helikopterrel érhető el. Becslések szerint a projekt befejezéséig a helikopter 3000 kört tett meg, körönként 500 kg-os terhével.
  • A szakértők úgy találták, hogy a háromrétegű üvegezéshez klímapajzsként egy negyedik, 8 mm-es üvegréteg is szükséges, melyet a VELUX Cégcsoport kifejezetten erre a speciális projektre gyártott.
  • A 12 hónapig tartó munkálatok ideje alatt nem csak az ablakoknak, de a beépítőknek is alkalmazkodniuk kellett a különleges környezethez.

Eredeti közlemény

Új menedékház épült a Mont Blanc-nál 3835 méter magasban

Idézetek

Jakob Swane Lund, a VELUX A/S munkatársa:

„Legelőször mindannyian egészségügyi vizsgálaton estünk át, ugyanis megfelelő edzettség kell ahhoz, hogy az ember 3800 méteren, hidegben és ritka levegőben tudjon dolgozni. Már az a néhány száz méter, amit a régi ház és az építkezés között kellett megtenni, komoly kihívásnak bizonyult. Szöges bakancsban jártunk, és volt, hogy jégcsákány is kellett az útra, némelyikünk pedig enyhe magaslati betegségtől szenvedett. Sosem dolgoztam még ilyen zord körülmények között: a legkisebb megerőltetéstől is ziháltunk, de a káprázatos táj és az életre szóló élmény kárpótolt mindenért.”

„Az épület különleges kialakítása miatt az ablakokat kívülről kellett beépíteni, ezért állványzaton dolgoztunk. Ha valaki onnan leesik, 800 méterig biztos nem áll meg, így hát minden elképzelhető biztonsági eszközt felhasználtunk.”

Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője:

„A VELUX Cégcsoport támogatja az alpesi menedékházak korszerűsítését, a Cabane du Mont Rose építésénél is szerephez jutott a svájci VELUX-képviselet. Vállalatunk küldetése, hogy napfényt és friss levegőt juttassunk a lakásokba, amelyet tetőablakaink és különleges, egyedi megoldásaink segítségével érünk el. Az Alpok időjárási körülményei miatt különösen fontos a külső környezet és a belső terek megfelelő kapcsolatának kialakítása. A Mont Blanc-nál ablakainknak még az észak-európai telek időjárásánál is zordabb környezetben kell bizonyítaniuk, ezért egyedi üvegezést gyártottunk. Büszkék vagyunk, hogy fejlesztésünkkel és munkatársaink szakértelmével a VELUX Cégcsoport is hozzájárulhatott a projekt sikeréhez, az itt szerzett tapasztalatok pedig segítik a későbbi, hétköznapibb körülményekre szabott fejlesztéseket.”

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

A VELUX Cégcsoport honlapja

A Le Refuge du Goûter menedékház honlapja

Háttérinformációk

A VELUX Magyarország Kft-ről
A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.
2012-ben a VELUX márka immáron ötödik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. Harmadik alkalommal kapta meg a VELUX márka a Superbrands díjat idén, amely a fogyasztók felé nyújtott kiemelkedő teljesítményét példázza.

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr