rss
Új szabályozás bonyolítja a távhőcégek jelentéseit

Új szabályozás bonyolítja a távhőcégek jelentéseit

A decemberben záruló üzleti évben kell a távhőcégeknek először alkalmazniuk egy idén év elején életbe lépett törvényi szabályt, amely szerint a kapcsolt villamosenergia-termelést és a távhőtermelést telephelyenkénti bontásban, a távhőszolgáltató tevékenységet pedig településenként szétválasztva kell bemutatniuk az éves beszámolójuk kiegészítő mellékletében. Mindez jelentős többletfeladat elé állítja a piac szereplőit.

Kulcsinformációk

  • A szabályváltozás összetett feladat elé állítja a távhőtársaságokat, és akadhat olyan piaci szereplő, amelynek gondot okozhat az elvárások teljesítése. A cégek elsődleges feladata most a megfelelő előkészítés, egy teljesen új metódus kidolgozása.
  • Az átalakítás során probléma jelentkezhet a költségek és bevételek megbontása körül: fejtörést okozhat például az általános költségek és a tőke megfelelő allokálása az egyes telephelyekre vonatkozóan, hiszen kérdéses, hogy egyes központi tételeket miként lehet területi alapon hozzárendelni azokhoz.
  • Kérdéses továbbá az is, miként választják majd el a társaságok a termelő és szolgáltató tevékenységet a többi, kapcsolódó funkciótól.  Ennek érdekében igen komoly módosításokat kell végrehajtani a céges számviteli és a vállalat-irányítási rendszerekben.
  • A folyamat akadálymentes végrehajtásához tehát mindenekelőtt megfelelő mennyiségű munkaerőre és szakértelemre lesz szükség a vállalatoknál.

Eredeti sajtóközlemény

Új szabályozás bonyolítja a távhőcégek jelentéseit

Fotó

Forgon Csaba

VideóIdézet

Forgon Csaba, a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. szenior menedzsere
A távhőtermelő és távhőszolgáltató cégeknek eddig is el kellett választaniuk egymástól a termelő és szolgáltató tevékenységüket. Egy idén született törvénymódosítás értelmében viszont – amelyet a gyakorlatban először most kell alkalmaznia a cégeknek -- kapcsolt villamosenergia-termelést és a távhőtermelést telephelyenként, a távhőszolgáltató tevékenységet pedig településenként szükséges feltüntetniük az éves beszámoló kiegészítő mellékletében. Az éves beszámolókat meg kell küldeni az Energiahivatalnak.

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Szarvas, Falcsik és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 195 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr