rss
MGYOSZ Gazdasági Helyzetkép: a bizalom hiánya Magyarország fő problémája

MGYOSZ Gazdasági Helyzetkép: a bizalom hiánya Magyarország fő problémája

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) első alkalommal jelentkezett „Gazdasági Helyzetkép” című kiadványával, melyben a munkaadói oldal szempontjából létfontosságú gazdasági kérdéseket értékeli. A kiadvány többek között az általános makrogazdasági helyzettel, a munka világát érintő kérdésekkel és a hazai üzleti környezet legnagyobb kihívásaival foglalkozik.

Kulcsinformációk

 • “Gazdasági Helyzetkép” címmel kiadványt jelentetett meg az MGYOSZ.
 • A kiadványban az MGYOSZ a magyar gazdaság helyzetét, valamint a munka világát érintő legfontosabb eredményeket és változásokat értékelte.
 • Az MGYOSZ szerint jelenleg a magyar gazdaság legnagyobb problémája a bizalomhiány.
 • Az Új Munka Törvénykönyve nagymértékben hozzájárulhat a versenyképesség növeléséhez azáltal, hogy sokkal változatosabb foglalkoztatási kereteket határoz meg.
 • A Szövetség pozitívan értékeli a Kormány nemrég bejelentett munkavédelmi akciótervét, ugyanakkor kockázatosnak látja a program finanszírozhatóságát.
 • A bankadó nemrég bejelentett 2013-ban történő szinten tartását, a tranzakciós adó bevezetését majd megduplázását, illetve az iparűzési adó kiterjesztését ugyanakkor a növekedést visszafogó, megkérdőjelezhető döntésnek tartja a legnagyobb hazai munkaadói szervezet.

Idézetek

Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke

„Az MGYOSZ álláspontja szerint a legnagyobb problémát jelenleg a magyar gazdaságban a bizalom hiánya jelenti. Éppen ezért nem is értékelhető jelenleg az ország valós állapota kizárólag gazdasági mutatószámok alapján. Véleményünk szerint a jelenlegi helyzet sajátossága, hogy a bizalmi válság miatt az európai recesszió-stagnálás szintjénél is rosszabb eredményeket mutatunk fel. A bizalom és a kiszámíthatóság helyreállítása éppen ezért minden szinten – a vállalatok, a bankok, a kormány, a tőkepiacok és a hazai és nemzetközi befektetők szintjén – elengedhetetlen. Ebben döntő szerepe lehet egy Magyarország számára előnyös IMF megállapodásnak, melynek megkötését létfontosságúnak tartjuk, hiszen egyrészt olcsóbbá tenné az államadósságunk finanszírozását, másrészt segíthet kikerülnünk a túlzottdeficit-eljárásból is. A most megjelenő kiadványunkkal célunk az is, hogy segítse az együtt gondolkodást, az érdemi párbeszéd kialakítását.”

Lakatos Péter, az MGYOSZ alelnöke

„A bizalom helyreállítása határokon belül és kívül kulcskérdés. Mindemellett a mai kereteken belül is vannak tartalékaink. Ezek közül kiemelkedik az uniós, és egyéb közösségi források gazdaságfejlesztés szempontjából optimális felhasználásának kérdése. Meggyőződésem, hogy elsősorban olyan projekteket érdemes támogatni, melyek nemcsak megvalósulásuk alatt, hanem hosszú távon is GDP növelő hatásúak, munkahelyeket teremtenek, továbbá a támogatás nélkül nem valósulnának meg.  Az értékteremtést és ezáltal a nemzeti szintű megtérülést pedig vertikális integrációban kell értékelni, ami az adott iparág és a projekt jellege alapján becsülhető: olyan projekteket támogassunk ahol egy hosszabb folyamatban, általában többszintű beszállítói láncon keresztül mentén készülnek el a termékek. Ez jelenti a fenntarthatóságot, és a foglalkoztatási szint tartós emelésének esélyét.”

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke

„A munka világát érintően az elmúlt időszakban megindult egy kooperatív egyeztetés az érdekelt felek között, amit az MGYOSZ részéről előrelépésnek, hosszú távon elengedhetetlennek tartunk. Hatékony és előremutató megbeszéléseket tudtunk folytatni több kérdésben is az új konzultációs fórum keretei között. A Munka Törvénykönyve, vagy a Munkavédelmi akcióterv egyes részletei is ezen egyeztetések után nyerték el végleges formájukat. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű közös gondolkodást a hazai vállalatokat érintő további területekre is ki kellene terjeszteni a jövőben. Mindez elengedhetetlen a bizalom visszaszerzése, és a kiszámíthatóbb gazdasági környeztet megteremtése érdekében.” 

Az eredeti sajtóközlemény

Az MGYOSZ szerint a bizalom hiánya Magyarország fő problémája

Kapcsolódó tartalmak

Gazdasági Helyzetkép kiadvány

Az MGYOSZ honlapja

Információk a Szövetségről

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.
A BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.
 

 

 

 

 


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr