rss
Októberi „jetlag”: nagyobb dugók és több baleset várható

Októberi „jetlag”: nagyobb dugók és több baleset várható

Az óraátállítás minden évben megviseli az emberek szervezetét, különösen igaz ez ősszel. Ilyenkor sokan napokig ingerültebbek, zaklatottabbak, és a hirtelen beköszöntő sötét délutánok csak tovább rontják a helyzetet. A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. megfigyelései szerint mindez hatással van a közlekedésre is: átmenetileg 2%-kal nőhet a közúti balesetek száma és nagyobb forgalmi dugókra is számítani kell. Éppen ezért érdemes fokozott figyelemmel közlekedni az október 28-i óraátállítást követő napokban.

Kulcsinformációk

  • Az óraátállítás élettani hatásai bizonyítottan megviselik az emberi szervezetet. Ilyenkor az úgynevezett „jetlag”-hez hasonló jelenség figyelhető meg, amely pár napig megzavarhatja a napi ritmust, és fáradékonyságot, idegességet okozhat.
  • Ilyenkor célszerű fokozottan odafigyelni a mindennapi teendők, különösen a közlekedés során, hiszen a balesetek nagy részét a feszült, figyelmetlen úthasználók okozzák.
  • Fontos, hogy mindig tartsuk a megfelelő követési távolságot. Főként a reggeli órákban, a rosszabb fényviszonyok mellett a reakció idő is növekszik.
  • Ha ritkán vezetünk sötétben, célszerű tudatosan készülni, tréningezni az esti vezetésre. Ügyeljünk a motorosokra, kerékpárosokra és gyalogosokra! Előfordul, hogy nem megfelelően kivilágított járművekkel közlekednek, a sötétben ez fokozottan veszélyes.
  • Az óraátállítás hatásaihoz pár nap alatt alkalmazkodnak a közlekedésben résztvevők, és előbb-utóbb visszaáll a hétköznapi forgalom az utakon.

Az eredeti sajóközlemény

Októberi „jetlag”: nagyobb dugók és több baleset várható

Videó

Idézet

Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője

„Az októberi óraátállítás hatással van a forgalomra is. Például aki október 26-án 17 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik, vagy halad át a zebrán. 28-án hétfőn azonban a 17 órai időpont már szürkületet, sötétet jelent ugyanazoknak a közlekedőknek. Az elmúlt években a telematikai rendszerünkkel gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, 2%-kal több baleset fordul elő az utakon, és nagyobb dugók keletkeznek.”

Kapcsolódó tartalmak

A Best Way Traffic Kft. honlapja

Céginformáció

Best Way Traffic Kft.

A Best Way Traffic Kft. azzal a céllal alakult, hogy a budapesti és a bekötő utakat rendszerint használó autósok számára megteremtse a legjobb választás lehetőségét forgalomsűrűség szempontjából, egy webalapú szolgáltatással. Több éves fejlesztésük eredményeként, egy jól működő, felhasználóbarát valós idejű dugófigyelő rendszert alakítottak ki, amely mind a nagyobb logisztikai cégek, mind pedig a kis- és nagyvállalatok, illetve a lakosság számára hasznos adatokkal szolgál. A Best Way a közlekedésinformatikai megoldásaival Európa 14 országában jelenlevő, magyar tulajdonú Lambda-Com Csoport tagja.

Bővebb információ: www.bestway.hu


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr