rss
Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

Október 11-én a koppenhágai Dán Királyi Színházban több mint 1000 meghívott jelenlétében hirdette ki Arnold Schwarzenegger a Sustainia Díj 2012-es győztesét, a 6000 kenyai, Malawi-i, zambiai és dél-szudáni családnak megoldást nyújtó Indigo Pay-As-You-Go Solar technológiát. Továbbá a világ 100 legfenntarthatóbb épülete közé választották a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 programjának 6 épületét is. A döntőbizottság tagjai Connie Hedegaard, az Európai Unió klímaváltozási biztosa, Gro Harlem Brundtland, Norvégia korábbi miniszterelnöke és Dr. Rajendra Pachauri, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület elnöke, Nobel-békedíjas kitüntetett voltak.

Kulcsinformációk

  • Az úgynevezett Sustainia100 napjaink legjelentősebb fenntartható kezdeményezéseit gyűjti össze. A projektek mindegyike innovatív és inspiratív megoldások példája 10 különböző szektorban: az energia, az épületek, a városok, az erőforrások, az élelmiszerek, a divat, az egészségügy, az oktatás és az IT területén.
  • A Sustainia100 célja arra inspirálni és motiválni a döntéshozók mellett mindenki mást is, hogy használják ki a már meglévő fenntartható elvek adta lehetőségeket ma, hogy megteremthessék a jövő fenntartható társadalmát. A kezdeményezés konkrét tárgyi eszközökkel, útmutatókkal és technológiával mutat példát a fenntartható jövőre.
  • A VELUX Cégcsoport Model Home 2020 programja keretében 2009 óta 6 aktívház valósult meg Európa-szerte, melyeket mindennapi használat közben folyamatosan teszteltek. Azzal, hogy a házakat beválogatták a Sustainia100 közé, az egész világ láthatja, hogy már ma is képesek vagyunk fenntartható épületeket létrehozni a napjainkban rendelkezésünkre álló eszközökkel, tudással és anyagokkal.
  • Október 10-én publikálta továbbá új útmutatóját a Sustainia szervezet. Ebben azokat a fenntartható megoldásokat teszik közzé, amelyek előnyeit a felhasználók, a tulajdonosok és a társadalom egésze élvezhet majd.
  • A kiadvány lehetőséget mutat a városok, az otthonok, az energiaellátás és a közlekedés szintjén is. A fenntartható felújítások és újjáépítések jelentik a választ sok olyan kihívásra, amelyekkel a vállalatok és a társadalom is szembesülnek. Az útmutatót a Monday Morning agytröszt és a Sustainia partnerek egy csoportja – köztük a VELUX Cégcsoport – közösen készítette el.

Eredeti közlemény

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

Idézetek

Arnold Schwarzenegger Kalifornia állam korábbi kormányzója, a Sustainia Díj tiszteletbeli elnöke:

”A világnak tudnia kell arról a sok hősről, akik azért dolgoznak ki jobbnál-jobb megoldásokat, hogy még élhetőbb bolygót teremtsenek. Büszke vagyok arra, hogy elnöke lehetek a Sustainia Díjnak és bemutathatom nemcsak a nyertest, de a 100 jelöltet is, akik mind hozzájárulnak a változáshoz.”

Lone Feifer, a VELUX Cégcsoport projektvezetője:

„A Model Home 2020 program aktívházait úgy terveztük és építettük fel, hogy megfeleljenek az EU 2020-as energiaügyi jogszabályi előírásainak, de a zárt térben megteremthető egészséges beltéri klíma veszélyeztetése nélkül. Azáltal, hogy a Sustainia100 tagjai lettünk, a céljaink és az eredményeink is globális hangsúlyt kapnak. A világ 100 legfenntarthatóbb projektjének egyikeként úgy fogunk cselekedni, hogy jövőbeli terveink is inspiráló forrást jelentsenek.”

”Az útmutató elkészítése során végzett munka vezetett rá arra, hogy a fenntartható építészetben rejlő potenciál sokkal több az általánosságban véltnél. Az építőipar jelentős előrelépéseket tett a fenntartható megoldások fejlesztése értdekében, így készen áll arra, hogy kiterjessze a fenntarthatóság fogalmát konkrét, már meglévő épületekre is. Szükség van azonban arra, hogy tudásunkat és az alkalmazott módszereket egyszerű és közérthető módon strukturáljuk.”

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze:

„Ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében vállalatunk már aktív lépéseket tett. A közhiedelemmel ellentétben a környezettudatosság és a fenntartható életmód nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a megszokott kényelmünkről a költségkímélő megoldások érdekében. De fontos, hogy csak a reális igényeinkre szabva építkezzünk, és ne essünk túlzásokba. A Model Home 2020 program a hatékony épületenergetikai kialakítás lehetőségét mutatja meg a környezetre minimális hatást gyakorolva, mindeközben magas életminőséget biztosít. A Sustainia100 részeseként még nagyobb a VELUX Cégcsoport felelőssége, hogy példamutatóan, a fenntarthatóság jegyében folytassa tevékenységét és olyan innovációkkal rukkoljon elő, melyek kellően ennergiahatékonyak, ugyankkor környezetkímélők is.”

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

A Sustainia honlapja

A Sustainia Facebook-adatlapja

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

A VELUX Cégcsoport honlapja

A Model Home 2020 honlapja

Újabb ház készült el a Model Home 2020 program keretében

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében

Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó előtti, ötödik épületét, a CarbonLight Homes aktívházat

Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó, hatodik épületét, a Maison Air et Lumière aktívházat

Háttérinformációk

A Model Home 2020 programról
A Model Home 2020 program a VELUX Cégcsoport kezdeményezése, mely a következő generáció épülettervezési elképzeléseit támogatja magas életminőséget kínáló, ugyanakkor környezetbarát épületekről. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével a fenntartható építkezés jegyében 6 aktívházat épített fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, amelyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.

A Sustainia-ról
A Sustainia egy nemzetközi szervezetek és vállalatok által létrehozott szövetség, amely a fenntartható növekedést hivatott elősegíteni. Kézzelfogható technológiákra alapozva a Sustainia a fenntartható jövőt mutatja be, amely akkor válhat valósággá, ha a már létező megoldásokat széles körben sikerül átültetni a gyakorlatba is. A Sustainia alapítója a Monday Morning skandináv agytröszt. Kifejlesztése során együttműködött az Egyesült Nemzetek Global Compact önkéntes kezdeményezése, a Nobel Fenntartható Alap, az Arnold Schwarzenegger kezdeményezésével létrejött Regions20, az IFHP, valamint a Microsoft, GE, DNV, Philips Lighting, DONG Energy, Novo Nordisk, Tetra Pak, Cisco, Knoll, IKEA, Vestas, VELUX, Realdania, Scandinavian Airlines SAS, Ramboll, UBS Investment Bank és a Gehl Architects.
www.sustainia.me

A Sustainia100-ról
A Sustainia100 a rendelkezésre álló zöld megoldásokra és technológiákra alapozva nyújtja a jövő fenntartható társadalmának példáját. Részét képezi a Sustainia programnak, amelyet Mandag Morgan hozott létre több, éghajlati kérdésekkel foglalkozó nemzetközi pártfogóval, többek között Kalifornia volt kormányzójával, Arnold Schwarzeneggerrel; az EU klímaváltozásért felelős biztosával, Connie Hedegaarddal; valamint számos nemzetközi vállalattal, például a VELUX Cégcsoporttal.

A VELUX Magyarország Kft-ről
A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.
2012-ben a VELUX márka immáron ötödik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. Harmadik alkalommal kapta meg a VELUX márka a Superbrands díjat idén, amely a fogyasztók felé nyújtott kiemelkedő teljesítményét példázza.

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr