rss
983 pályázó közül svájci hallgatók nyerték az építészhallgatóknak szóló, 10 000 eurós Nemzetközi VELUX Díjat

983 pályázó közül svájci hallgatók nyerték az építészhallgatóknak szóló, 10 000 eurós Nemzetközi VELUX Díjat

Négy nyertes és tíz „elismerésben részesült” pályázatot ünnepeltek a Nemzetközi VELUX Díj 2012-es átadóján október 4-én a portugáliai Portóban. Az első helyezést az ETH Zürich hallgatói nyerték “Resonance, memory” pályaművükkel.

Kulcsinformációk

 • 59 országból 983 pályázó küldte be munkáját a kétévente meghirdetett versenyre, melynek témája a 2004-es első kiírás óta változatlan: Light of tomorrow (A jövő fényforrása), vagyis a fénynek az építészetben betöltött szerepét vizsgálja számtalan szemszögből.
 • A nyertes diákokat az az elv vezérelte, hogy az építészetet a fizikai világon kívülre helyezzék. A kínai származású hallgatók svájci tanulmányaik során szerzett tapasztalataikból merítettek; pályamunkájuk az Alpok feltételezett sárfolyamának ötletén alapul, amely egy falvat temetett maga alá. A diákok az eltűnt települést metaforikusan, átlátszó termoplasztikus oszlopokkal jelenítették meg, melyeket a földbe ágyaztak. A napsugarak, átsütve az oszlopokon, egy földalatti területet érnek el, ahol a házak emlékét világítják meg.
 • A második helyezett a koreai Inje Egyetem 5 hallgatóból álló csoportja lett. 5000 eurót nyertek nagy képzelőerővel rendelkező és egyben innovatív tervükkel, amely a “The Mongolian dandelion seed impregnated with light” (“Mongol gyermekláncfűmag fénnyel impregnálva”) címet kapta. A pályamunka témája a mongol nomádok számára nappal árnyékot, éjszaka pedig fényt és meleget biztosítani.
 • A dobogó harmadik helyét egy krakkói és egy kínai csapat foglalhatta el. A lengyel diákok a “Light as a tool to break structure” (“Fény mint eszköz a struktúra megtöréséhez”) munkájukkal érdemelték ki a 2500 euró értékű díjat. A Tongji Egyetem hallgatói a “Privatization of sunshine” (“Napfény kisajátítása”) című, az emberek és a fény interakcióját felfedező projektjükkel remekeltek.
 • A Nemzetközi VELUX Díj következő pályázata 2014-ben kerül kiírásra. Az idei nyertes munkák mindegyike megjelenik a Díj Évkönyvében, és mind a 983 pályamű megtekinthető a Díj honlapján.
 • További tíz pályázó kapott 1000 eurós „elismerést”: a zsűri Kínából négy, Belgiumból két projektet jutalmazott, a további elismeréseket Portugália, Spanyolország, Románia és Dánia diákjai kapták.

Eredeti közlemény

983 pályázó közül svájci hallgatók nyerték az építészhallgatóknak szóló, 10 000 eurós Nemzetközi VELUX Díjat

Idézetek

Bo Li, a győztes duó egyik tagja:

“Hiszünk abban, hogy minél mesterségesebbé válik a világunk, annál jobban visszavágyunk a természetbe. Szerintünk “A jövő fényforrása” téma egyfajta emlékeztetőként működik: a mesterséges és a természetes fénnyel egyaránt dolgozhatunk, sőt, a kettő együtt is működhet.”

Brigitte Shim, a zsűri elnöke:

“Bíraként lehetőségünk nyílt rálátni egy hatalmas, nemzetközi vitafórumra, ahol mindannyiunk számára nagyon fontos kérdések merültek fel a fényt illetően – építészként és emberként egyaránt. Hiszen a fény mindannyiunk számára létszükséglet, amely számos tekintetben független az időtől. A fény újragondolása a pályázók százainak a szemszögéből adta a verseny izgalmát.”

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze:
„Fény nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Hiába változnak a trendek minden területen, így az építészetben is, a természetes fény mint az építészet meghatározó eleme, mindig fontos marad. Jó látni azonban, hogy a mesterséges és a természetes fényforrások együttes játéka milyen sokféleképpen meg tud újulni a folyamatosan bővülő technikai lehetőségeknek, és nem utolsósorban a Nemzetközi VELUX Díjra pályázók hatalmas, lenyűgöző képzelőerejének segítségével.”

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

A Nemzetközi VELUX Díj honlapja

A VELUX Cégcsoport nemzetközi hírei

A VELUX Alapítványok honlapja

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

A VELUX Cégcsoport honlapja

Háttérinfomációk

A Nemzetközi VELUX Díj következő pályázata 2014-ben kerül kiírásra. Az idei nyertes munkák mindegyike megjelenik a Díj Évkönyvében, és mind a 983 pályamű megtekinthető a Díj honlapján.

További információk az iva.velux.com és a www.facebook.com/Internationalveluxaward oldalon találhatóak.

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr