rss
A munkahelyi stressz a munkáltatók és a munkavállalók összefogásával csökkenthető

A munkahelyi stressz a munkáltatók és a munkavállalók összefogásával csökkenthető

A munkavállalók egészsége, közérzete hatással van a munkavégzésükre, mindez hosszú távon a vállalatuk teljesítményét is befolyásolhatja. Az Európai Unió országaiban a káros munkahelyi stressz a GDP mintegy 4%-ának megfelelő veszteséget okoz. Az Európai Bizottság finanszírozásában, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének koordinálásával 6 országban megvalósuló IOSHA2 program a prevenciót helyezi előtérbe. Az MGYOSZ tájékoztató, egyben megoldásokat kínáló kampányának központi üzenete: „STOP STRESSZ! Legyen boldog és egészséges!”, amely a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésével érhető el.

Kulcsinformációk

 • Magyarországon évente több mint 1000 milliárd forint többletkiadást okoz a munkahelyi stressz.
 • A negatív stressz káros egészségügyi és gazdasági hatásainak felismerését és megelőzését célozza az uniós támogatásból megvalósuló IOSHA2 kampány.
 • A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének koordinálásával megvalósuló program a munkáltatók és munkavállalók együttműködésére, közös fellépésére épít.
 • A munkáltatók legfontosabb feladata a biztonságos munkakörnyezet kialakítása, valamint a munkavállalók ösztönzése az egészséges életmódra.
 • A program hangsúlyozza a munkavállalalók egyéni felelősségét is: az eredményhez szükséges az aktív részvétel a meghirdetett programokon, az odafigyelés a saját egészségre. 
 • A kampány keretében az MGYOSZ a héten több tájékoztató szemináriumot tart. Az első, budapesti eseményen a munkahelyi stressztérkép sokoldalú hasznosíthatóságáról, valamint a Budapest Bank Egészségprogramjáról hallhattak szakmai előadást az érdeklődők.

Idézetek

Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke:

„A munkahelyi stressz okozta GDP-kiesés hazánkban nagyjából évi 1000 milliárd forintra tehető, európai szinten ez az összeg pedig meghaladja az 500 milliárd eurót. Bízom benne, hogy a kampány révén sikerül megfelelő figyelmet irányítani erre a kérdésre és így hozzájárulhatunk a probléma orvoslásához.”

Holecz Hajnalka, az IDEOCSOPORT mentálhigiénés és szervezetfejlesztési szakértője:

„2008 óta kötelező stresszfelmérést készíteni a munkavállalók körében. Az ebből nyert adatok sokféleképp segítik a HR, illetve munkavédelmi szakemberek munkáját. A legfontosabb, hogy a felmérés kézzelfogható adatokat szolgáltat számukra a humándiagnózis elkészítéséhez, jól hasznosíthatják az egyéni teljesítményértékeléshez, valamint a szervezet- és egyénfejlesztés során. A szakszervezetek számára pedig jó alapot nyújt párbeszéd elindításához.”

Szigeti Ágnes, a Budapest Bank belső kommunikációs vezetője:

„Egyike vagyunk annak a kevés hazai nagyvállalatnak, amelyik átfogó programot hirdetett a munkatársak egészségének megőrzése érdekében. Úgy gondolom, kezdeményezésünk népszerűségéhez nagymértékben hozzájárul, hogy a program tartalmát a munkatársak véleménye, visszajelzései alapján alakítjuk ki. »Az egészség mindenekelőtt« elnevezésű komplex programunk az egészségmegőrzés számos területén nyújt hasznos segítséget a munkatársainknak, mint étkezés, mozgás, megelőzés, stresszkezelés, illetve dohányzásról való leszokás. A tartós eredmény érdekében a programelemek többsége a családtagok számára is elérhető. Az egészségprogramot egy önkéntes munkatársakból álló »Egészség csapat« irányítja, megvalósítását pedig -- a költségvetés biztosításán túl – a bank vezetése egy-egy témakör felkarolásával személyesen is támogatja.”

Eredeti sajtóközlemény

A munkahelyi stressz a munkáltatók és a munkavállalók összefogásával csökkenthető 

Fotók

 

Videó

 


Kapcsolódó tartalmak

 Az IOSHA2 kampány honlapja

Az MGYOSZ honlapja

Szervezeti információk

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.

A BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.

 


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr