rss
Így nem romlanak meg az élelmiszerek kánikulában szállítás közben

Így nem romlanak meg az élelmiszerek kánikulában szállítás közben

A közúti fuvarozás során számos kihívással kell szembenézniük a szállítmányozó vállalatoknak, ez pedig különösen igaz az olyan speciális ellátást igénylő rakományok esetében, mint a hűtött áru fuvarozása. A rakomány természetéből adódóan az ilyen fuvarteljesítések során még körültekintőbben kell eljárni, és szigorú Európai Uniós szabályozásokat kell betartania a teljes szállítási láncnak. Fontos tehát a fuvarfeladatok megfelelő tervezése és a szállítási folyamat minden tényezőjének fokozott ellenőrzése. Mindezt pedig hatványozottan igaz kánikula esetén.

Kulcsinformációk

 • Rendkívüli körültekintést igényel a hűtött, illetve egyéb hőmérséklet-érzékeny áruk szállítása.
 • Az Európai Unió szigorú szabályokat írt elő annak érdekében, hogy a fagyasztott áruk kifogástalan állapotban érkezzenek a fogyasztókhoz.
 • A legfontosabb kritérium, hogy a szállítás során mindvégig biztosítani kell az optimális hőmérsékletet.
 • A hőmérséklet hagyományos, thermo scrip, azaz szalagos rögzítése csak utólag teszi lehetővé az értékek ellenőrzését, amikor már egy esetleges hiba nem javítható.
 • Egy GPS alapú telematikai rendszer azonban biztosítja a hőmérséklet folyamatos, valós idejű megfigyelését, annak esetleges korrigálását és a megfelelő szállítás utólagos igazolását.

Idézetek

Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője:

 • „Az élelmiszerek biztonságos szállítására és raktározására vonatkozó előírásokat az ún. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) kézikönyv tartalmazza. Ezek betartása nemcsak a fuvarozók, hanem a kereskedők, vendéglátósok és étkeztetők számára is kötelezőek. A HACCP rendelkezik olyan szállítmányozási feltételekről, mint a raktér megengedett hőmérséklete és a higiéniai feltételek. Például a hűtött termékek hőmérséklete 0-5 °C között lehet, a húsoké 7 °C, a belsőségeké pedig 3 °C. A tárolásra szolgáló helyiségeket pedig úgy kell kialakítani, hogy elkülöníthetőek legyenek az eltérő eltarthatósági tulajdonságú élelmiszerek. Tejtermékek közelében nem lehet nyers zöldséget tárolni, illetve külön teret kell biztosítani a szárnyasok hűtésére és tárolására. Végül fontos kiemelni, hogy a hűtőkocsi és a hűtve szállított termék hőmérsékletét az áruátvétel során ellenőrizni kell, ezt az átvevők rendszeresen meg is teszik.”
 • „Ma már széles körben elterjedt, hogy GPS alapú telematikai rendszert használnak a fuvarozók, amely valós időben figyelemmel kíséri a hűtőberendezés megfelelő működését. Tapasztalataink szerint ugyanis éppen a hőmérséklet nem megfelelő beállítása okozza a legnagyobb problémát, amelynek következtében a szállítmány megromlik, és hatalmas veszteséget okoz a vállalatnak.  A telematikai rendszer azonnal riaszt, ha csökkenni, vagy nőni kezd a hőmérséklet, így még időben be lehet avatkozni. Sőt igazolást is nyújt, hogy a teljes szállítási út alatt megfelelő hőmérsékleten voltak az élelmiszerek, ez különösen utólagos reklamáláskor jön jól.”

Eredeti sajtóközlemény

Így nem romlanak meg az élelmiszerek kánikulában szállítás közben

Fotó

Bagossy Tamás


VideóKapcsolódó tartalmak

A WebEye honlapja

Céginformációk

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. Európa útjain összesen 40 ezer autóban van WebEye, ebből 23 ezret aktívan követnek.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr