rss
Hólyagfájdalom-szindróma: öngyilkosságba is kergethet egy ritkán felismert betegség

Hólyagfájdalom-szindróma: öngyilkosságba is kergethet egy ritkán felismert betegség

Az orvostudomány dinamikus fejlődésének köszönhetően egy eddig csak ritkán felismert betegség kerül egyre inkább a kutatók és urológusok figyelmének középpontjába, az úgynevezett hólyagfájdalom-szindróma (amit korábban insterstitialis cystitisnek nevezett a szakma). Neve is sugallja, hogy a betegség fő jellemzői a folyamatos, égető hólyagfájdalom és a napi akár harmincszori vizelési inger, melyek rövid távon az életminőség súlyos romlásához, depresszióhoz, sőt öngyilkossághoz vezethetnek. Dr. Lovász Sándor, a Rózsakert Medical Center urológus szakorvosa szerint a legnagyobb feladat az, hogy a szakorvosok és páciensek megismerjék ezt a betegséget, mivel szinte minden alkalommal félrediagnosztizálják a betegeket, pedig a betegség jól kezelhető, a páciensek hosszú hónapokra tünetmentessé tehetőek.

Kulcsinformációk

  • A tudományos körökben IC/BPS (Interstitial Cystitis/Bladder Pain Syndrome) néven ismert betegség ma megközelítőleg 20 ezer embert érint Magyarországon, azonban pontos számadatok nem állnak rendelkezésre, mivel igen aluldiagnosztizált betegségről van szó.
  • A betegség jellemzően erős hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal jár, amely igen gyakori vizelési ingerrel párosul – nem ritka hogy az érintettek naponta akár harmincszor ürítik a hólyagjukat.
  • A fájdalmas tünetek nagymértékben rontják az életminőséget: korlátozzák a munkaképességet, ezért gyakran a munkahely elvesztéséhez vezetnek, és hosszú távon a családi, baráti kapcsolatokat is veszélyeztethetik. Az érintettek körében rendkívül gyakori a depresszió és 70%-kal magasabb az öngyilkosságok aránya.
  • A hólyagfájdalom-szindróma kialakulásának oka egyelőre nem ismert, azonban a tünetegyüttest sikerült azonosítani, a kezelésnek köszönhetően pedig ma már eredményesen csökkenthető a fájdalom illetve a kellemetlen tünetek, és a páciensek hosszabb időre is tünetmentessé tehetőek.

Az eredeti sajtóközlemény

Hólyagfájdalom-szindróma: öngyilkosságba is kergethet egy ritkán felismert betegség

Fotó

lovasz_sandor

Idézet

Dr. Lovász Sándor, a Rózsakert Medical Center Urológusa

„A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Amennyiben a vizeletmintából nyert leletek negatívak, ki lehet zárni a felfázás, illetve a bakteriális fertőzés lehetőségét, és valószínűsíthető, hogy a páciens hólyagfájdalom-szindrómától szenved. A pontos diagnózist követően fel kell térképezni a hólyagnyálkahártya sérült területeit. Ez néhány éve még fájdalom-kiváltáson alapuló kálium teszt segítségével történt, azonban mára ennél korszerűbb, fájdalmatlan megoldások állnak rendelkezésre.”

Kapcsolódó tartalmak

A Rózsakert Medical Center honlapja

Céginformáció

Rózsakert Medical Center
A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 30 orvosi szakterületen, 600 négyzetméteren, 75 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr