rss
Női és férfi klimax: segít a hormonpótlás?

Női és férfi klimax: segít a hormonpótlás?

A klimax a nők és – bár kevesen említik – a férfiak számára is számos kellemetlen tünettel járhat. Prof. Dr. Marton István a Rózsakert Medical Center endokrinológus nőgyógyásza szerint nem kell félelemmel tekinteni a változó korra, hiszen a mai korszerű hormonpótló módszerekkel a kellemetlen tünetek enyhíthetők. Az életkorfüggő változások késleltetése a – manapság egyre jobban felértékelődő – egészséges, aktív öregkor záloga lehet.

Kulcsinformációk

  • A férfiaknál általában az ötvenedik életév után kezdődik a változás kora, azaz az andropauza. A tünetek hátterében a tesztoszteron termelés csökkenése áll.
  • A nők esetében a változás kora nemcsak testi tüneteket okoz – mint például hőhullám, alvászavar – de pszichés változásokat is elindít, melyekért elsősorban az ösztrogénhiány okolható.
  • A klimax nemcsak kellemetlenségeket okoz, hanem hatással van az életkorhoz kötődő betegségek kialakulására is, így a személyre szabott, megfelelő hormonpótlás a betegségmegelőzés és gyógyítás része lehet.
  • Férfiak és nők esetében is fontos elvégezni a megfelelő szűrővizsgálatokat a hormonpótló kezelés megkezdése előtt. A férfiaknál ilyen a prosztatarák szűrése, nőknél pedig többek között a méhnyakrák- és az emlőszűrés.

Az eredeti sajtóközlemény

Női és férfi klimax: segít a hormonpótlás?

Fotó

Marton_Istvan

Idézet

Prof. Dr. Marton István a Rózsakert Medical Center endokrinológus nőgyógyásza

„Az idejekorán megkezdett hormonkezelés megelőzi a hormonhiányból adódó, már említett másodlagos öregedési tünetek, sorvadások kialakulását, és csökkenti a szív- érrendszeri kockázatot. Fontos, hogy az orvos a páciens igényeinek, genetikai öröklött státuszának ismeretében mérlegelje az esetleges előnyöket, kockázatokat, a páciens kockázatvállalási készségének és képességeinek, kísérőállapotának, esetleges betegségeinek tükrében az egyénre meghatározott ideig, módon és dózisban javasolja a hormonpótló kezelést.”

Kapcsolódó tartalmak

A Rózsakert Medical Center honlapja

A Rózsakert Medical Center blogoldala

A Rózsakert Medical Center facebook oldala

Céginformáció

Rózsakert Medical Center

A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 30 orvosi szakterületen, 600 négyzetméteren, 75 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr