rss
Amerikai adózók nemzetközi azonosítása

Amerikai adózók nemzetközi azonosítása

A hazai pénzintézetek életére is hatással lesz az amerikai adózók nemzetközi azonosítását célzó törvény életbe lépése. A 2013 júliusától hatályos szabályozás ugyanis a bonyolult adminisztratív feladatok végrehajtásán túl mélyreható változtatásokat, a működési folyamatok teljes újragondolását teheti szükségessé a Magyarországon aktív pénzintézetek és befektetési vállalkozások esetében is. Így célszerű már most nagyobb hangsúlyt fordítani a felkészülésre.

Kulcsinformációk

  • A FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) – jelenleg törvénytervezeti státuszban lévő – a nem egyesült államokbeli számlákra vonatkozó jelentéstételi kötelezettség.
  • A szabályozás célja az amerikai adózók külföldön tartott – adott esetben eltitkolt –jövedelmeinek feltérképezése.
  • A FATCA szabályozást több lépésben vezetik be, a szabályok többségét – első lépésként – 2013. július 1-től kell majd alkalmazni. A forrásadó levonási kötelezettség egyes kifizetések tekintetében pedig 2014. január 1-től esedékes.
  • A jogszabály szövegének értelmezése valamint hazai és európai uniós viszonyokra történő alkalmazása tehát jelentős nehézséget jelent a pénzügyi piac szereplői számára.

Az eredeti sajtóközlemény

Amerikai adózók nemzetközi azonosítása

Fotó

Veszprémi IstvánSzép Péter

Idézet

Szép Péter, a Deloitte Zrt. Üzletviteli tanácsadás üzletágának partnere

“Az amerikai adóhatósággal kötött szerződés hatályba lépésekor – legkorábban 2013. július 1-én – a szabályozás már egy jól működő, FATCA szabályoknak megfelelő ügyfél-azonosítási rendszert feltételez. Ennek megfelelően, a jelentős piaci szereplőknek már meg kellett kezdeniük a felkészülést mind központi, mind pedig helyi szinten, de a többi piaci szereplőnek is érdemes időben felkészülni a változásokra.”

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere
“A szabályozás értelmében a FATCA kötelezettségeket nem teljesítő külföldi (nem amerikai) pénzügyi intézmények, illetve az adatszolgáltatást megtagadó számlatulajdonosok által realizált amerikai forrású kifizetésekből és egyes pénzügyi eszközök eladásából származó bevételből a kifizető 30 százalékos forrásadót köteles levonni.”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Szarvas, Falcsik és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 182 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr