rss
Az MGYOSZ támogatja a kormány munkavédelmi akciótervét

Az MGYOSZ támogatja a kormány munkavédelmi akciótervét

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alapvetően támogatja a kormány múlt hétfőn bejelentett munkavédelmi akciótervét. A legnagyobb hazai munkaadói szervezet régóta hangoztatott véleménye, hogy a nagyarányú, célzott járulékcsökkentés indíthat el pozitív fejleményeket a hazai munkaerőpiacon. Az MGYOSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet a kieső bevételek miatti kockázatokra is, melyekkel szintén számolni kell a bejelentett program kapcsán.

Kulcsinformációk

 • Az MGYOSZ évek óta hangoztatja, hogy a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás növelésének leghatékonyabb módja a hátrányos helyzetben lévő célcsoportokra koncentráló nagyarányú járulékcsökkentés.
 • A most bejelentett program ezen kritériumoknak megfelelni látszik, ám a megvalósításban és a kieső források pótlásában természetesen továbbra is vannak kérdőjelek.
 • A 25 éven aluli és az 55 éven felüli munkavállalók esetében azonos eszközt – munkaadói járulék felezése – alkalmaz a kormány, noha a két korcsoport különböző kihívásokkal szembesül.
 • A fiatalok esetében a jelenlegi nehéz költségvetési környezetben, a kedvezményt maximum 2-3 éves időkorláttal kellene bevezetni.
 • A tartósan munkanélküliek vonatkozásában a munkáltatói teher 100%-os csökkentését maximálisan támogatja az MGYOSZ.
 • A gyesről és gyedről visszatérő kisgyermekes munkavállalók után az első két évben nem kell járulékot fizetnie a munkaadónak a kormány javaslata szerint, ami jelentősen csökkenti  vállalkozások terheit.
 • Az a javaslat, mely szerint az 500 ezer euró alatti árbevétellel működő vállalkozások csak akkor kötelesek befizetni az áfát, ha számukra már kifizették azt, szintén pozitív és régóta várt intézkedés.
 • Ezek a döntések érezhetően segíthetik a nehéz helyzetben lévő hazai kisvállalkozásokat, a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben.

Az eredeti közlemény

Az MGYOSZ támogatja a kormány munkavédelmi akciótervét

Fénykép

Rolek Ferenc

Idézet

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke

 • „A munkaadói oldal számára régóta egyértelmű, hogy nagyarányú és célzott járulékcsökkentésre van szükség a foglalkoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkentése érdekében Magyarországon. Ennek megfelelően üdvözöljük a múlt hétfőn bejelentett kormányzati programcsomagot. Óvatosságra inthet azonban, hogy a kieső költségvetési bevételeket a jelenlegi gazdasági helyzetben nyilvánvalóan pótolni kell, és ennek a módját még nem látjuk pontosan. Éppen a költségvetés helyzete miatt kell a járulékcsökkentésnek célzottnak lennie, vagyis csak olyan helyre szabad forrást biztosítani, ami valóban foglalkoztatás-növekedést eredményez. Apróbb finomításokra szükség lehet még ezen a téren, de a bejelentett program a fő céloknak megfelel a véleményem szerint.”

Kapcsolódó tartalmak

BUSINESSEUROPE: Növekedés és a bizalom helyreállítása kell – sajtóközlemény

Az MGYOSZ honlapja

Céginformáció

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.

BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr