rss
Komoly egészségkárosodással fenyegetnek elöregedő palatetőink!

Komoly egészségkárosodással fenyegetnek elöregedő palatetőink!

A ’90-es évek óta ismert az azbeszt egészségkárosító, rákkeltő hatása, de egészen a ’80-as évekig a szocializmus egyik legelterjedtebb tetőfedési anyaga volt az akár 20-32 százalék azbesztet is tartalmazó tetőpala. A mai napig több százezer családi és lakóházat, valamint legalább ugyanennyi ipari és mezőgazdasági épületet fed palatető. Mivel a pala csak sérülés – törés, repedés – esetén veszélyes, a baj megelőzése érdekében érdemes időben a még sérülésmentes tetők környezeti terhelését megszüntetve akár bontás nélkül új, minőségi, hosszú távon biztonságot nyújtó tetőt kiépíteni – hívja fel a figyelmet a Lindab.

Kulcsinformációk

 • Több százezer 1930-1980 között épült magyarországi családi és lakóházat fedhet a mai napig tetőpala.
 • A tetőpala 20-32 százalékban tartalmaz azbesztet, melyről a ’90-es évek óta ismert egészségkárosító, rákkeltő hatása.
 • A tetőpalák amortizációs ideje – anyagtípustól, termékfajtától, környezeti hatásoktól függően – 20-40 év, így az évtized közepére tömegesen szorulnak majd renoválásra a 30-50 évvel ezelőtt palával fedett családi és lakóházak.
 • Az elbontás költsége egy-egy családi ház esetében több százezer forintra is rúghat.
 • A sérülésmenetes palatető ugyanakkor még nem jelent számottevő kockázatot, de érdemes a környezeti terhelés csökkentésével megelőzni az anyag elöregedéséből fakadó repedések, törések kialakulását.
 • Szinte a régi tető lebontásának árából – így igen gazdaságosan – kiépíthető egy könnyűszerkezetes új acéllemezes tetőfedés.

Idézet

Kotormán István a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője:

 • A szocializmus egyik leggyakoribb típusháza volt a 10x10 méteres négyzet alaprajzú, sátortetős épület, az úgynevezett Kádár-kocka, melyek fedésénél előszeretettel használták a tetőpalát. Ilyen házakat bármerre láthatunk mai napig országszerte. De nemcsak családi házak fedésére használták a palát, a ’80-as évekig a többlakásos, magastetős társasházak építésekor is népszerű termék volt – a cserép mellett – a pala. Sőt a lakóépületekhez hasonlóan, szintén több százezerre tehető azoknak az ipari, mezőgazdasági épületeknek – mag- és gabonatárolóknak, állattartó-épületeknek, terménytárolóknak – a száma, melyeket az említett okok miatt szintén veszélyes hullámpalával fedtek.”
 • “A palatető bontását, elszállítását csak az arra kijelölt, speciális szaktudással és jogosítványokkal rendelkező cégek végezhetik, mivel a törmelék veszélyes hulladéknak minősül. Az elbontás költsége egy-egy családi ház esetében több százezer forintra is rúghat. Az azbeszt szálak csak az anyag szétmorzsolásakor, roncsolásakor (fűrészelés, törés, stb.) kerülnek a levegőbe és jelentenek veszélyt az egészségre. Amennyiben ilyen jellegű károsodás még nem következett be, lehetőség van a még megfelelő állapotban lévő pala átfedésére – annak elbontása nélkül –, új segédváz és arra teljesen új tetőrendszer kiépítésére.”

Eredeti sajtóközlemény

Komoly egészségkárosodással fenyegetnek elöregedő palatetőink!

Fotók

 

Videó


Kapcsolódó tartalom

A Lindab honlapja

Céginformáció

A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Ventiláció és Profil üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában.
A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr