rss
BUSINESSEUROPE: Növekedés és a bizalom helyreállítása kell

BUSINESSEUROPE: Növekedés és a bizalom helyreállítása kell

Az Európa Tanács június 28-29-i ülésére az EU legnagyobb munkaadói szervezete, a BUSINESSEUROPE – melynek hazai tagszervezete a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) – ötpontos javaslatcsomagot állított össze. A növekedés helyreállítása érdekében a BUSINESSEUROPE szerint ezekre a lépésekre van sürgősen szükség a válságból való kilábaláshoz.

Kulcsinformációk

 • A BUSINESSEUROPE elemzése felhívja a figyelmet, a politikai döntéshozók feladata megnyugtatni és biztosítani a nemzetközi pénzpiacokat arról, hogy Európa elkötelezett az euró stabilitásának helyreállítása és a növekedés beindításának kérdésében.
 • A BUSINESSEUROPE javaslatában az alábbi öt területre tért ki:
  • Az euró stabilitásának helyreállítása: A stabil euró létfontosságú a vállalatok  és az egész Unió fejlődése szempontjából. A BUSINESSEUROPE véleménye szerint a pénzügyi piacok jelenleginél magasabb szintű integrációjára van szükség, az uniós döntéshozóknak pedig mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megvédjék az európai bankszektort. Emellett az Európai Stabilitási Mechanizmus számára lehetővé lehetne tenni, hogy közvetlenül nyújthasson hitelt az uniós pénzügyi intézmények részére.
  • Közkiadások rendszerének átalakítása és strukturális reformok beindítása: A szigorú költségvetési kontroll az egyik legfontosabb feltétele a növekedés beindításának és a pénzügyi stabilitás megteremtésének. A passzív pénzügyi támogatás helyett a befektetéseket, beruházásokat ösztönző kiadásokat kell előtérbe helyezniük a nemzeti kormányoknak.
  • Magánbefektetések ösztönzése: Az európai vállalatok egyre nehezebben férnek hozzá a tőkéhez. Ezen elsősorban az európai bankszektor stabilizálása segíthet. Az EBB megerősítése pozitívan hathat a növekedésre, hiszen a bank növelheti a hitelezését a kkv szektor irányába is, ráadásul projektkötvényeken keresztül magánbefektetők is bevonhatóak lennének nagyszabású infrastrukturális projektekbe.
  • Az egységes piac működésének javítása: Az egységes piacon jelenleg számos adminisztratív akadállyal találkoznak a nemzetközi cégek, amelyeket szükséges elhárítani. A támogatóbb üzleti környezet kialakításának további eszköze lehet az integrált és magas minőségű közlekedési és kommunikációs rendszer kiépítése.
  • Unión kívüli piacokhoz való hozzáférés segítése: A befektetések és a munkahelyteremtés szempontjából az EU-n kívüli piacok létfontosságúak. Az Uniónak minden diplomáciai erejét mozgósítania kell annak érdekében, hogy az európai vállalatok hozzáférhessenek ezekhez a piacokhoz.

Az eredeti közlemény

BUSINESSEUROPE: Növekedés és a bizalom helyreállítása kell

Fénykép

Videó


Idézet

Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke

 • „Az Európai Unió az elmúlt tíz évben átlagosan évi 1,25%-os GDP növekedési szintet ért el, amivel jelentősen elmaradunk fő versenytársaink, elsősorban az Egyesült Államok és Kína mögött. A kilencvenes évek végén már egyszer elért 2,5%-os növekedési szint megközelítéséhez becslések szerint az EU-n belül évi 1,4 millió új munkahely megteremtésére lenne szükség 2020-ig. Mindez a strukturális reformok beindításával, az euró megerősítésével, a belső piac hatékony működésének és a külső piacokhoz való hozzáférés elősegítésével valamint a privát szektor támogatásával nem elképzelhetetlen feladat. A BUSINESSEUROPE alelnökeként őszintén remélem, hogy a legnagyobb európai munkaadói szervezet erre vonatkozó tanácsait megfogadják az Unió döntéshozói.”

Kapcsolódó tartalmak

BUSINESSEUROPE: Strukturális reformok vagy leszakadás -- közlemény

BUSINESSEUROPE -- Reform Barometer -- felmérés

MGYOSZ: gondoljuk újra az EU-források felhasználását! -- közlemény

MGYOSZ: A Magyarország iránti bizalom csak együttműködéssel állítható helyre - közlemény

Futó Péter: az innováció támogatása jelent kitörési pontot Európa számára -- közlemény

Az MGYOSZ honlapja

Céginformáció

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.

BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr