rss
Kiszámítható, tervezhető K+F-támogatási rendszerben bíznak a vállalkozások

Kiszámítható, tervezhető K+F-támogatási rendszerben bíznak a vállalkozások

A Deloitte idén második alkalommal mérte fel a cégek kutatásfejlesztési tevékenységének megvalósítását befolyásoló tényezőket a hazai közép- és nagyvállalatok körében. Az elemzés külön kitér az idei évtől hatályban lévő K+F jogszabályi környezetváltozásokra és az új minősítési eljárásra is. A hazai felméréssel egyidejűleg Szlovákiában és Csehországban is végzett hasonló kutatást a Deloitte, ami lehetőséget nyújtott az országok közti különbségek megismerésére is.

Kulcsinformációk

 • A Deloitte felmérése szerint a ráfordítások mértéke lényegesen eltér az egy évvel korábbi eredményektől. Míg 2010-ben a vállalatok többsége (62%) árbevétele 1 százaléknál kisebb szeletét költötte K+F-re, 2011-ben érezhetően megnőtt azoknak a vállalkozásoknak az aránya (38-ról 59 százalékra), amelyek 1 százalékot meghaladó mértékű K+F ráfordításról számoltak be.
  Az elkövetkezendő két-három évben a hazai cégek nagyobb része tervezi a K+F ráfordításai csökkentését 2011-hez képest, mint ahányan a ráfordítások növelésével számolnak.
 • Magyarországon a tavalyi eredményekhez hasonlóan a cégek idén is a szabályozói környezet kiszámíthatóságát tartották a legfontosabb tényezőnek, amit a támogatások mértéke, valamint a tapasztalt és képzett K+F szakemberek rendelkezésre állása követ.
 • A tavalyihoz képest jelentősen csökkent azoknak a válaszadóknak a száma, akik azért tartanák kockázatosnak a K+F adókedvezmények igénybevételét, mert nem igazán ismerik az adóhatóság álláspontját.
 • 2012. január 1-jétől a K+F-re vonatkozó hazai jogszabályi környezet részben átalakult, a legfontosabb változások következtében csökkent az igénybe vehető adókedvezmények köre.

Az eredeti sajtóközlemény

Kiszámítható, tervezhető K+F-támogatási rendszerben bíznak a vállalkozások

Fotó

Márkus Csaba

Idézet

Dr. Márkus Csaba, a Deloitte Zrt. Kutatás-fejlesztési és Állami támogatások üzletágának igazgatója
“A Deloitte Zrt. felmérésében részt vevő cégek többsége pozitívnak tartja, hogy létrejött egy minősítői hatóság, amely meghatározza, illetve minősíti egy projekt K+F jellegét és saját tevékenységi körben végzett K+F megfelelését mivel ez a határozat köti majd az adóhatóságot is.”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Szarvas, Falcsik és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 182 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr