rss
MGYOSZ: A magyar GDP hatszorosát viszi el Európában a munkahelyi stressz

MGYOSZ: A magyar GDP hatszorosát viszi el Európában a munkahelyi stressz

A túlzott stressz a második leggyakrabban előforduló munkához köthető egészségügyi probléma, amely a munkahelyi hiányzások 50-60 százalékának hátterében áll. Egyszerre beszélhetünk tehát komoly egészségügyi és gazdasági problémáról. A GDP 4%-ára tehető az Európai Unió országaiban a munkahelyi stressz által okozott bevételkiesés és a jelenséggel összefüggő kiadások összege. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a témában pályázatot írt ki, amely a prevenciót helyezi a középpontba. AZ IOSHA2 (Improving the Occupational Safety and Health Awareness) programot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 5 partnerével együtt nyerte el, a koordinációs feladatokat pedig a hazai munkaadói szervezet végzi.

Kulcsinformációk

 • Az Európai Unióban évente közel 23 millió dolgozónál jelentkezik valamilyen egészségügyi probléma, amely jelentős hányadában a munkavégzéshez kapcsolódó stressz áll.
 • A munkahelyi stressz napjainkban egy-egy vállalat és ezen keresztül az egész gazdasági rendszer működését is negatívan befolyásolja.
 • A munkahelyi stresszhez kapcsolódó betegszabadságok és a korai nyugdíjazás költsége, illetve a magas fluktuációból fakadó ráfordítások jelentős terhek a vállalatok számára.
 • A másik problémakört a bevételek elmaradása jelenti. Ennek fő okát a stressz miatti produktivitás-csökkenés illetve ezzel összefüggésben a cég ügyfeleinek elvesztése jelentheti.
 • Átlagosan egy európai ország a GDP-jének 4%-át veszíti el a munkahelyi stressz miatt. Ez az összeg az egész unióra vetítve meghaladja az 500 milliárd eurót, ami nagyjából Magyarország 6 évi GDP-jének felel meg.

Az eredeti közlemény

MGYOSZ: A magyar GDP hatszorosát viszi el Európában a munkahelyi stressz

Idézetek

Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke

 • Az elmúlt években az MGYOSZ nyolc nemzetközi projektekben vett részt vezetőként vagy partnerként. Munkaerő-piaci kérdésektől kezdve, az információs technológiákon keresztül, a munkahelyi egészségmegőrzésig számos programban vállaltunk meghatározó szerepet. Az első IOSHA programot, amelynek témája a munkahelyi biztonság és a munkahelyi baleseteket csökkentése volt, szintén az MGYOSZ koordinálta. Az IOSHA2 program kapcsán fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a munkahelyi stressz okozta GDP-kiesés hazánkban nagyjából évi 1000 milliárd forintra tehető, európai szinten ez az összeg pedig meghaladja az 500 milliárd eurót. Ebből is jól látható, kiemelten fontos területről beszélünk, melynek megoldásához reményeim szerint jelentősen hozzájárulhat ez a projekt is.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke

 • A várhatóan ősz végén záruló IOSHA2 programban hat ország vesz részt: Ausztria, Horvátország, Magyarország, Montenegró, Románia és Szlovénia. Fő törekvésünk, hogy felhívjuk a figyelmet a túlzott munkahelyi stressz okozta problémákra, és javaslatokat, jól működő, kipróbált megoldásokat kínáljunk mind a munkaadók mind a munkavállalók számára ebben a kérdésben. Meggyőződésem, hogy olykor akár kifejezetten egyszerű technikákkal is elkerülhető a túlzott munkahelyi stressz, ami a dolgozóknak és a vállalkozásoknak is elemi érdeke. A következő hónapokban minden létező fórumon – szakmai workshopokon, nemzetközi konferencián, tájékoztató anyagokon és oktatófilmen keresztül is – szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára.

Fotók

Futó PéterRolek Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Az IOSHA1 honlapja

Munkavédelmi rajzfilmeket mutatott be az MGYOSZ – SMR

Céginformáció

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.
BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr