rss
Hazánk fektet be a legtöbbet külföldön a Visegrádi országok közül

Hazánk fektet be a legtöbbet külföldön a Visegrádi országok közül

A 2008-ban kezdődött gazdasági válság mind a négy visegrádi országban (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) a külkereskedelem átmeneti visszaesését okozta, de mára megfordult ez a tendencia. A külföldre irányuló tőkebefektetések egy főre jutó értéke 2011-ben a V4-ek közül Magyarországon volt a legmagasabb, és közvetlen külföldi tőkebefektetéseink közel 14 százaléka is a visegrádi országok felé irányult – derült ki az ICEG European Center és a Budapesti Gazdasági Főiskola a Visegrádi Négyek gazdasági folyamatait vizsgáló nemzetközi konferenciáján.

Kulcsinformációk

 • A visegrádi négyek  gazdasági folyamatainak alakulását mutatja be az ICEG European Center „V4 Trade and FDI Observer”  című kiadványsorozatának első száma.
 • A kiadvány megjelenése kapcsán az ICEG EC és a BGF a napokban Budapesten a Visegrádi Négyek gazdasági folyamatait vizsgáló nemzetközi konferenciát rendezett.
 • A gazdasági válság kezdete óta tartó 2008-2011-es időszak alatt mind a 4 visegrádi országban visszaesett átmenetileg a külkereskedelem, ám mára ez megfordult.
 • A külföldre irányuló tőkebefektetések egy főre jutó értéke a visegrádi országok közül Magyarországon a legmagasabb: 2011-ben 1847 euró volt.
 • Magyarország számára a visegrádi országok közül a legfontosabb külpiac Szlovákia – 2011-ben összexportunk 3,3 százaléka irányult északi szomszédunk felé.
 • Legfontosabb behozatali forrásunk e körből Lengyelország – 2011-ben összimportunk 4,8 százaléka származott innen.

Idézet

Dr. Szemlér Tamás, az ICEG EC munkatársa, a BGF oktatója:

A tőkebefektetések terén érdekes fejlemény, hogy a térség országai a közvetlen külföldi működőtőke-befektetéseknek immár nemcsak célpontjai, de egyre fontosabb forrásai is. A külföldre irányuló tőkebefektetések egy főre jutó értéke a visegrádi országok közül Magyarországon a legmagasabb: 2011-ben 1847 euró volt.”

Eredeti sajtóközlemény

Hazánk fektet be a legtöbbet külföldön a Visegrádi országok közül

Fotók

 

(A képekre duplán kattintva a fotók letölthetők.)

Kapcsolódó tartalmak

A BGF honlapja

Az ICEG EC honlapja

A Nemzetközi Visegrádi Alap honlapja

Intézményi információk

Magyarország legnagyobb, mintegy 20 ezer hallgatót képező főiskolája, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) 2000. január elsejétől a három jogelőd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola – összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdaság vezető személyiségei.
Budapesti Gazdasági Főiskola küldetése az, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés és egyéb felsőfokú szakképzés szintjén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen.
A Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, 2012 márciusa óta pedig ISO 9001:2009 tanúsítással rendelkezik. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), mely Európa vezető felsőoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsőoktatási szervezetéhez csatlakozott.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr